Două spectacole de SUCCES, în acest weekend, la Teatrul Muzical din Galați

Două spectacole de SUCCES, în acest weekend, la Teatrul Muzical din Galați
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sunteţi invitaţi la o comedie muzicală şi o operetă cu aer exotic


Sâmbătă, 6 februarie, avem parte, pe scena Teatrului Muzical „N. Leonard”, de la ora 18,00, de antrenanta comedie muzicală „Săracu´ Gică”, de Nicolae Stroie, St. Cristodullo şi Vasile Vasilache, spectacol care se va juca cu succes garantat multă vreme şi de acum încolo! Muzica îi aparţine regretatului compozitor şi dirijor gălăţean de talie naţională Aurel Manolache, cu textele melodiilor semnate de nume mari în domeniu: cunoscutul textier Saşa Georgescu (autor pentru texte precum „Ani de liceu” sau melodii ale lui Aurelian Andreescu) şi dramaturgul Ion Maximilian – regretatul regizor şi director al Teatrului Muzical gălăţean din anii ´60, apoi o glorie a Constanţei şi a ţării. Ca o curiozitate, el a şi a tradus, chiar în versuri, o piesă de Lermontov. Cuplul Stroie şi Vasilache, creatorii emisiunii radiofonice umoristice de foarte mare succes în perioada interbelică, „Ora veselă”, de la postul naţional radio, sunt, de asemenea, o garanţie a unui spectacol plin de umor. De asemenea, „mâna” regizorului – nimeni altul decât un actor de mare comedie de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” (a jucat însă uneori şi pe scena Muzicalului), seniorul Gheorghe V. Gheorghe. Scenografia aparţine lui Anton Hirschkorn, care a semnat scenografia pentru vreo 40 de spectacole ale Muzicalului, chiar şi pentru copii, unde trebuie şi mai multă invenţie; mai aflăm că artistul a fost premiat, la Expoziţia de mobilă medievală de la Brno, cu Medalia de bronz, dar şi pentru realizarea de mobilă modernă la Kiev, unde obţinea Premiul I.

În distribuţie apar actori îndrăgiţi: în rolul Gică Sâmbureanu joacă Radu Horghidan, actor şi regizor, haiosul Paul Buţă îl interpretează pe Tache Măslineanu, Viorica Mărăndici este Evantia, Adina Lazăr joacă în Duţa, Ionuţ Negrişanu va fi personajul Radu, Mariana Pisică – apare în Paraschiva, Gianina Sion este Margot, Maria Macovei – Gae, Anton Mihail a ajuns Sergent Nae Gogoaşă, Mitică Belciugan – va fi Frangulea, Mitică Barbu e Georges Traviatini. Un spectacol care, la Constanţa de pildă, în regia lui Ion Maximilian (gălăţean şi el), a avut peste 1.000 de reprezentaţii  la „Fantasio”, în rolurile principale jucând pe atunci regretaţii Jean Constantin şi Gelu Manolache. Un text cu umor de calitate şi fără vulgarităţi, ca în timpurile bune, de vreme ce poartă şi „marca” „Stroie şi Vasilache”.

Un surâs în plină… iarnă

Duminică, 7 februarie, de la 18,00, scena Teatrului Muzical se deschide publicului pentru spectacolul „Ţara Surâsului”, opereta în trei acte a compozitorului de faimă mondială, de succes şi în afara timpului său, Franz Lehár, prieten şi susţinător al marelui tenor Nae Leonard al nostru, al gălăţenilor şi al lumii. Acum, într-o montare semnată de tânărul tenor Adrian Mărginean, solist al Teatrului, artist cu o viziune proaspătă. El este absolvent al Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, Facultatea de Arte, clasa maeştrilor Georgeta şi Emil Pinghireac, gălăţenii noştri, dar şi al Seminarului Teologic (duminicile chiar cântă în biserică). La bagheta Orchestrei va fi Sorin Oancea, cunoscut dirijor al Teatrului şi prolific compozitor de muzică de spectacol, absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, Secţia compoziţie.

Coregrafia aparţine balerinei şi regizoarei tehnice a teatrului Gabriela Gegea, cea care a semnat şi mişcarea scenică la spectacole precum „Cabaret”, la „My Fair Lady” şi „Bal la Savoy” (ca asistentă), ba chiar co-regia, la „Sânge vienez”. Vor evolua Orchestra, corul dirijat de Daniel Nistor şi baletul teatrului. Scenografia este semnată de apreciatul plastician Gheorghe Andreescu, care a lucrat numeroase decoruri pentru Muzicalul gălăţean, inclusiv la „Nabucco” şi „Aida”.

În distribuţie: Florin Bobei, Mihaela Alexa, Anton Mihail, Adina Lazăr, Alexandru Dobre, Mitică Barbu, Izabela Oancea, Emilia Frigioiu, Daniel Nistor, Gabriela Apostolache, Lenuţa Bercaru, Elisabeta Romilă, Ionela Slabu, Ovidiu Ghioc, şi Valentin Călin.

Soprana Mihaela Alexa, a avut un mare succes şi la "Ediţia Jubiliară 2015 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée  (în fotografie) în "Sânge vienez". Tenorul Florin Bobei, care a avut succes şi pe scena Operei Naţionale Bucureşti, cântă şi în Corul Seminarului Teologic gălăţean, dar şi în extraordinara formaţie "Psalterion". 

O poveste cu iz oriental

Pe un libret scris de Ludwig Herzer şi Fritz Löhner, povestea orientală din „Ţara surâsului” trimite la un meleag imaginar asiatic, în care  prinţul Su-Chong, ambasador al acelei ţări inventate, se îndrăgosteşte la un bal, în Viena, de Liza, fiica feldmareşalului Lichtenfels. Tânăra, personaj cu carieră publică, tocmai fiind sărbătorită pentru victoria într-un concurs de echitaţie, este imaginea femeii moderne, deja independente. Tânăra se îndrăgosteşte şi ea şi, în ciuda opoziţiei familiei, se decide să-l urmeze în promisa ţară a fericirii, care se dovedeşte însă a fi atât de diferită de lumea ei, astfel încât dragostea lor fără oprelişti de la Viena se dovedeşte imposibilă într-un Orient al tradiţiilor milenare, al tabuurilor. Tânăra este astfel nevoită să renunţe la dragostea prinţului, întorcându-se acasă, în Europa.

Premiera absolută a operetei a fost la Viena, în 1923, purtând iniţial titlul „Jacheta aurie”. Abia din 1929, la Berlin, spectacolul s-a jucat cu titlul „Ţara Surâsului”. De neuitat rămâne  aria „Tu eşti iubirea mea”.

Preţul unui bilet este de 21,60 lei şi 10,80 lei.

Citit 12653 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2016 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.