Convenţia pentru CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ din martie a fost semnată. Riscul de SISTARE rămâne însă

Convenţia pentru CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ din martie a fost semnată. Riscul de SISTARE rămâne însă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Galaţiul riscă să plătească 7,2 milioane de lei, avans pentru agentul termic al lunii martie, dar fără a avea garanţia că în schimbul acestei sume va beneficia de apă caldă şi căldură. O asemenea perspectivă stupefiantă l-a pus pe jar pe primarul Marius Stan care, la şedinţa de joi, 25 februarie, a Consiliului Local, a ţinut să le aducă la cunoştinţă aleşilor adresa pe care a primit-o de la Electrocentrale.

Prin acel document, compania îşi exprima dorinţa de a introduce în convenţia cu Calorgal un paragraf prin care îşi rezerva dreptul să sisteze livrarea agentului termic către municipiul Galaţi.

Ca să fie suficient de limpede, primarul a sintetizat mesajul: „Pe scurt, conform protocolului, ar trebui să virăm necondiţionat 7,2 milioane de lei, iar ei, dacă din motive care nu ne privesc pe noi, îşi întrerup activitatea, pa şi la revedere! Banii pe care i-am virat, nici un drept să-i primim înapoi! Mi se pare inacceptabil, aberant ceea ce se cere! Adică tot cu cuţitul la os şi cu şantaj. Nu mi se pare deloc fairplay, mai ales că suntem nişte entităţi de stat, totuşi. Şi ne punem la zid, pe rând, fiecare cum apucăm. Nu e corect! Noi am fost corecţi, am plătit gazul metan de fiecare dată în avans. Nu văd de unde această impunere. Suntem şi noi stupefiaţi. Aşa cum ei nu pot să încalce dispoziţiile Comitetului Creditorilor, noi nu putem încălca legea!”, a punctat Marius Stan.

Edilul admitea că Electrocentrale solicita modificarea convenţiei luând în calcul varianta falimentului: „Dar varianta falimentului CET este, automat, a întregului sistem, şi noi să fim şi cu banii daţi şi fără agent termic; nu s-a întâlnit unul deştept cu unul fraier. Dacă nu, la revedere sistem! Nu suntem noi furnizorii agentului termic! Statul acesta cred că trebuie să răspundă şi el pentru ceva, pentru ce se falimentează în ţara aceasta, până la urmă. CET aparţine de Ministerul Energiei, dacă statul este impotent şi nu poate să-şi salveze o societate, noi ce să facem, să încălcăm legea nu avem cum”, a spus Stan.

Convenţia a fost semnată, dar riscul de sistare rămâne

După atacul de joi al primarului Marius Stan, conducerea Electrocentrale ne-a declarat, vineri, în jurul prânzului, că CET şi Calorgal au încheiat, până la urmă, convenţia aferentă lunii martie, pentru plata în avans a combustibilului necesar căldurii şi apei calde.

„Înainte de toate, fac precizarea că noi am propus, şi nu impus, introducerea unei astfel de clauze, care, culmea, ar fi pus municipalitatea la adăpost, specificându-se clar că, în eventualitatea unei sistări, pe care noi facem toate eforturile să o eliminăm, avansul neconsumat se returnează. Drept urmare, nu înţeleg reacţia domnului primar şi trimiterea la şantaj. Doar dacă această problemă este exploatată politic, lucru cu care eu nu sunt de acord. Am atenţionat, în repetate rânduri, dificultăţile cu care ne confruntăm, ultima dată chiar săptămâna asta, la şedinţa Comisiei de Dialog Social. Aşa cum am mai spus, încasările de la Apaterm, în contul datoriilor din sezonul rece 2014-2015, sunt extrem de scăzute, insuficiente pentru plata în avans a ratelor către Romgaz şi Transgaz. Totodată, la ora actuală, Calorgal înregistrează un consum redus, cu mult sub estimările transmise şi avute în vedere la fundamentarea strategiei de funcţionare pe perioada iernii. La acestea se adaugă pierderile generate de preţul din ce în ce mai mic al energiei electrice tranzacţionate pe piaţă, sub costul de producţie, precum şi costul de achiziţie a gazului metan. Prin urmare, m-am văzut nevoit, luând în calcul toate aceste considerente, să atenţionez asupra posibilităţii unei eventuale sistări. Bineînţeles, nu ne dorim acest lucru, însă funcţionarea societăţii noastre pe pierdere trebuie aprobată de creditori. Pentru evitarea unui blocaj, am acceptat semnarea convenţiei în forma iniţială, însă riscul rămâne”, a afirmat Sinan Mustafa, care a precizat că, pe data de 2 martie, urmează să se întrunească, în şedinţă, Adunarea Creditorilor CET, pentru a discuta despre strategia de funcţionare a societăţii în luna martie.

Primarul Marius Stan, FOC ŞI PARĂ pe conducerea CET

Citit 2442 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.