Cât a COSTAT raportul de activitate al primarului Marius Stan
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri și Anca Melinte

Cât a COSTAT raportul de activitate al primarului Marius Stan
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Printre facturi, pliante cu iz electoral şi reclame, gălăţenii au găsit în cutiile poştale un plic sigilat, cu sigla şi numele Primăriei municipiului Galaţi, în care se afla o broşură colorată intitulată „Raportul primarului municipiului Galaţi”. Reacţiile nu au întârziat să apară. Într-o recentă pagină de Atitudini, publicată în ziarul „Viaţa liberă”, doamna Carmen Bordei întreba într-o scrisoare deschisă: „De ce îţi faci campanie pe banii mei?”. Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi a reacţionat imediat precizând: „Scrisoarea primarului către contribuabili şi Raportul de activitate a primarului sunt documente obligatorii pe care primarul oricărei unităţi administrativ-teritoriale ESTE OBLIGAT să le întocmească şi distribuie cetăţenilor în fiecare an, în conformitate cu prevederile legale (Legea administraţiei publice locale 215/2001 şi HG 1723/2004)”. Aşa este, numai că prezentarea raportului de activitate s-ar fi putut realiza fără costuri.

Un singur raport

Deşi Biroul de Presă spune că primarul este obligat să-şi prezinte anual activitatea, pe portalul Primăriei municipiului Galaţi poate fi accesat un singur raport de activitate: 2012-2013. Documentul respectiv a fost publicat gratuit, pe 11 iunie 2012, în ziarul „Viaţa liberă” VEZI AICI GALERIA FOTO. Fideli acestui demers de informare a gălăţenilor, în luna iunie 2015, le-am oferit primarului municipiului Galaţi, Marius Stan, şi preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, posibilitatea de a-şi prezenta gratuit, în paginile ziarului „Viaţa liberă”, rapoartele de activitate. Preşedintele Nicolae Bacalbaşa a acceptat propunerea noastră, dovadă că, pe 8 iulie 2015, gălăţenii au putut citi „Raportul pe trei ani de activitate al preşedintelui CJ, prof.dr. Nicolae Bacalbaşa, sub titlul "Chiar m-am ţinut de cuvânt!" VEZI AICI RAPORTUL.

Din păcate, nu am putut face acelaşi demers şi cu raportul de activitate a primarului Marius Stan a cărui publicare s-a tot amânat de la o lună la alta… până s-a încheiat anul.

Atribuire directă

Motivul amânărilor aveam să-l aflăm din lista contractelor atribuite prin cumpărare directă, fără licitaţie publică, pe care Primăria le-a furnizat la solicitarea noastră, întemeiată pe Legea nr. 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Conform datelor oficiale, Primăria i-a plătit firmei Radio Galaţi Media SRL suma de 106.306,45 de lei fără TVA pentru „Realizare Raport Primar Municipiul Galaţi – machetare în format electronic, pentru tipar catalog şi broşuri, tipărire şi film de prezentare”. Durata executării contractului era de „maximum 30 de zile lucrătoare din momentul acordării BT (bun de tipar n.r.)”.

Şi aşa a apărut broşura cu raportul de activitate a edilului.

Potrivit informaţiilor noastre, până în ianuarie 2016 s-au tipărit aproximativ 50.000 de exemplare, dar se dorea suplimentarea acestui număr. Motivul pentru care broşurile nu au ajuns la gălăţeni la finele anului trecut, aşa cum ar fi trebuit, este acela că Primăria a rămas fără bani de distribuţie, şi a trebuit să aştepte bugetul pe 2016. Privind broşura care a ajuns în cutiile noastre poştale nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că majoritatea fotografiilor care îl ilustrează au fost preluate de pe site-ul ziarului „Viaţa liberă” fără citarea sursei şi fără să ni se ceară acordul. De pildă, chiar fotografia de pe coperta posterioară a raportului a apărut pe 10 iunie în 2014. VEZI AICI GALERIA FOTO

Cât despre conţinutul raportului, vă lăsăm pe dumneavoastră să-l judecaţi.

Citit 7558 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.