Primăria şi CJ, CRITICATE pentru lipsă de transparenţă. Observaţiile Alianţei pentru o Românie Curată

Primăria şi CJ, CRITICATE pentru lipsă de transparenţă. Observaţiile Alianţei pentru o Românie Curată
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Asociaţia „Atelierul de Idei” şi Alianţa pentru o Românie Curată au desfăşurat, la Galaţi, un curs despre „Transparenţa instituţiilor şi autorităţilor publice locale”. Organizatorii şi-au propus să promoveze Legea nr. 52 din 2003, cu privire la transparenţa decizională în administraţia publică.

Analizând activitatea instituţiilor şi a autorităţilor publice gălăţene, jurnaliştii de la Alianţa pentru o România Curată au observat încălcări considerabile ale legislaţiei.

Autorităţi fără raport de activitate

Potrivit jurnalistului Cristian Franţ, memorandumul impus de Guvernul României la începutul lunii martie 2016, cu privire la meniul site-ului unei instituţii publice nu a ajuns şi la Galaţi. „Am descoperit că, pe site-ul Primăriei Galaţi, ultimul raport al domnului Stan este din 2013, deşi Legea 544 impune primarului să prezinte cel puţin anual un raport de activitate. Noi am trimis un email prefectului, prin care am arătat că domnul primar încalcă legea. Totodată, potrivit legislaţiei româneşti, preşedintele CJ este o instituţie separată, iar CJ este o altă instituţie, aleasă. Domnul Bacalbaşa trebuia să depună un raport de activitate al preşedintelui. Într-adevăr, este un raport pentru anul 2015, însă acela nu reflecta activitatea dumnealui, ci întreaga activitate a comisiilor din CJ. Am concluzionat noi că i-a pus pe subalternii dânsului să-şi facă raportul. Legea spune foarte clar că acest raport trebuie să prezinte şi nerealizările, dar şi propunerile pentru remedierea acestora”, ne-a explicat jurnalistul Cristian Franţ.

Primăria ia bani grei din închirieri

Bugetul unei instituţii este unul dintre cele mai sensibile subiecte, deşi legea impune ca el să fie public. „Există un portal care se cheamă „transparenţa bugetară”, unde se pot vedea informaţii despre activitatea financiar-bugetară a entităţilor publice. Am analizat bugetul câtorva instituţii din Galaţi. Am văzut că Primăria Galaţi are foarte mulţi bani din chirii, deşi ONG-urile se plâng că nu au spaţii. Legea spunea că Primăria este obligată să dea spaţii gratuit ONG-urilor. La Spitalul de Boli Infecţioase sunt multe sporuri. Ne spuneau cei de la curs că sunt servicii descentralizate, dar ele apar în bugetul spitalului”, a completat jurnalistul.

În cadrul evenimentului s-a discutat şi despre dezbaterea publică a actelor normative, care nu pot fi adoptate fără ca aceasta să aibă loc.

Citit 1723 ori Ultima modificare Marți, 03 Mai 2016 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.