Execuţia bugetară pe primul trimestru/ Cum (n-)a cheltuit Primăria banii oraşului

Execuţia bugetară pe primul trimestru/ Cum (n-)a cheltuit Primăria banii oraşului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primăria municipiului Galaţi a început anul 2016 cam cu stângul. În vreme ce, din banii de funcţionare, a cheltuit peste 70 la sută, aproape acelaşi procent a rămas neatins din fondurile pentru investiţii! Modul în care primăria a încasat veniturile programate pe primul trimestru al anului 2016 şi cheltuielile efectuate pentru funcţionarea oraşului şi pentru dezvoltarea lui au fost aprobate, recent, de aleşii locali. Iată cum arată contul de execuţie al bugetului local până la 31 martie 2016:

Bugetul de funcţionare

Potrivit documentului votat de aleşi, veniturile bugetului local de funcţionare au fost prevăzute în sumă de 138,7 milioane de lei şi s-au realizat în procent de 89,98 la sută - 124,8 milioane de lei. În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de funcţionare pentru trimestrul I, din suma programată de 138,7 milioane de lei s-au făcut plăţi de 101,9 milioane de lei, adică 73,49 la sută.

Bugetul de investiţii

La capitolul dezvoltare, situaţia este de-a dreptul tristă. Din veniturile planificate de 22,5 milioane de lei, s-au încasat doar 8,8 milioane de lei, adică 39,18 la sută. Pe aceeaşi linie se înscriu şi cheltuielile pentru dezvoltare. Degeaba au fost programate 24,7 milioane de lei dacă nu s-au utilizat decât 7,6 milioane de lei, adică 30,91 la sută!

Cum explică municipalitatea faptul că aproape 70 la sută din bani au rămas neatinşi? „Plăţile la trimestrul I al anului 2016 pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece nu am avut furnizori restanţi la sfârşitul anului 2015 pentru investiţii, iar lucrările în perioada de iarnă au fost puţine. Nu avem plăţi restante”, explică Primăria.

Se poate şi mai rău! În bugetul finanţat din surse proprii şi subvenţie, în vreme ce veniturile s-au încasat în proporţie de 53,30 la sută, cheltuielile au fost de doar doi la sută! Adică din cele 7,4 milioane de lei s-au cheltuit 156.800 de lei! Plăţile sunt atât de mici, spune Primăria, pentru că nu s-au încheiat procedurile de achiziţii.

Trageri din împrumuturi

Primăria a avut la dispoziţie şi bani împrumutaţi. Din creditul de 100 milioane de lei contractat pentru investiţii la CEC Bank în 2015, plăţile efective au fost de 8,4 milioane de lei. Din creditul de 100 milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, tot pentru lucrări, plăţile efectiv realizate au fost de 7,9 milioane de lei. Rămâne de văzut cum a reuşit Primăria să cheltuiască banii în plină perioadă electorală.        

Citit 1701 ori Ultima modificare Duminică, 29 Mai 2016 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.