18,7 milioane de lei pentru SITUL ARHEOLOGIC Tirighina - Barboşi

18,7 milioane de lei pentru SITUL ARHEOLOGIC Tirighina - Barboşi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Galaţiul ar putea intra pe harta traseelor turistice preferate de pasionaţii de istorie antică, dacă situl arheologic Tirighina - Barboşi va fi pus în valoare aşa cum merită. Cum? Cu fonduri europene. Aşa cum v-am informat, ieri a avut loc o conferinţă în cadrul căreia Primăria Galaţi şi-a anunţat intenţia de a obţine finanţare pentru situl Tirighina-Barboşi - "cel mai înaintat pinten de apărare în zona de nord-est a Imperiului Roman, fortificaţie romană de început de mileniu I, aşezat pe o dava (cetate dacică)", după cum l-a numit directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru.

Ce se doreşte

Potrivit directorului Direcţiei de Proiecte şi Finanţări Externe, Costel Hanţă, obiectivul specific al acestui proiect constă în „conservarea şi restaurarea parţială a structurilor constructive păstrate din fostele fortificaţii romane, realizarea unui muzeu de sit şi a unor reconstituiri de forturi, precum şi amenajarea unui punct de informare prin intermediul căruia să fie valorificat turistic patrimoniul istoric din această zonă”.

Concret, se doreşte delimitarea sitului şi ecologizarea acestuia, împrejmuirea şi instalarea unor panouri indicatoare privind monumentul istoric, consolidarea zidului din incinta castrului roman, realizarea de săpături arheologice sistematice, instalarea unui sistem antiefracţie şi pază, punerea în evidenţă, pe promontoriul Tirighina, a traseului fortificaţiei romane, decopertarea suprafeţei acestuia şi evidenţierea eventualelor complexe vechi, construirea unui muzeu de sit, care să includă un centru de cercetare. De asemenea, se mai doreşte amenajarea unui amfiteatru roman în sit, pentru 300 de persoane, pentru manifestări cultural-artistice, un website, machete ale fortificaţiei şi reprezentări digitale în format 3D. Şi asta nu e tot, pentru că rezervaţia arheologică se suprapune peste o altă rezervaţie, cochiliferă! Tocmai de aceea, se doreşte ca zona verde să fie refăcută pe ideea unui parc arheologic, cu drum de acces şi parcare pentru maşini şi autocare.

Următorii paşi

Primul pas va fi aprobarea de către Consiliul Local a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei, în valoare de 18,7 milioane de lei, din care doi la sută confinanţare locală, restul, bani europeni. După finalizarea planul de marketing pentru punerea în valoare a investiţiei, obţinerea avizelor de la Ministerul Culturii, va fi depusă cererea de finanţare. Speranţele autorităţilor sunt ca, până pe 15 noiembrie, cererea să fie acceptată, iar în februarie să fie semnat contractul de finanţare, pentru ca în maximum trei luni să fie semnate contractele de lucrări şi de dotări.

Toată documentaţia realizată până acum - studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, planul de marketing, memoriu istoric - vor fi decontate în cazul aprobării cererii de finanţare.

Citit 2129 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 02:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.