Alte două blocuri vor fi REABILITATE cu bani europeni, după ce 11 imobile au fost finalizate

Alte două blocuri vor fi REABILITATE cu bani europeni, după ce 11 imobile au fost finalizate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cele 11 blocuri de locuinţe, pentru care Galaţiul a obţinut finanţare europeană pentru creşterea performanţelor energetice, sunt, în sfârşit, finalizate. Ieri a avut loc conferinţa de încheiere a proiectului european care a vizat anveloparea ultimelor două blocuri: G10 din Micro 18, imobil cu parter şi 11 etaje, totalizând 48 de apartamente, şi X4 din Micro 20, clădire cu parter şi opt niveluri, totalizând 36 de apartamente.

"Proiectul n-a fost unul de succes, având în vedere că nu s-a putut realiza în termenul scontat (decembrie 2015 - n.r.), din cauza firmei care a câştigat licitaţia dar nu şi-a putut încheia contractul, motiv pentru care a trebuit să reluăm proceduraşi să schimbăm firma. A durat cu opt luni mai mult, dar, în ciuda neajunsurilor, am reuşit să terminăm proiectul", a declarat, cu sinceritate, Daniela Buruiană, managerul de proiect.

"Firmele de construcţie duc lipsă de oameni pregătiţi! Asta înseamnă lipsa calităţii, timp de lucru mai mare, discuţii. Nu m-am aşteptat ca forţa de muncă în construcţii să fie la un nivel atât de scăzut! Cei mai mulţumiţi sunt locatarii din apartamentele de la parter şi cei de la ultimul nivel. Vă închipuiţi, cei de la ultimul etaj, care aveau 40 şi ceva de grade, au trecut cu bine vara asta! "A fost cald, dar nu m-am fript!", spun ei. La fel, peste iarnă, în condiţiile în care s-a făcut izolaţie la subsol, pe acoperiş şi la intrare, mediul ambiant a fost mult îmbunătăţit! Avantajul este net, nu s-a plătit mai mult de 120 de lei la căldură, când alţii au plătit 500!", a declarat reprezentantul asociaţiei din care face parte blocul G10, Constantin Ioan, de profesie proiectant.

Câţi bani europeni s-au pierdut?

Potrivit datelor oficiale, valoarea totală a proiectului este de 2.620.643 de lei (cu TVA), din care puteau fi primiţi de la UE 1.441.327 de lei. Numai că, UE nu decontează decât lucrările executate până la finele lui 2015, tot ceea ce s-a realizat în cele opt luni ale lui 2016 fiind acoperit de la bugetul local. Autorităţile susţin că abia la recepţia lucrărilor vor şti cu certitudine câţi bani europeni s-au încasat şi cu cât vom plăti mai mult de la bugetul local.

Vestea bună este că se pregătesc cereri de finanţare europeană pentru alte două blocuri. Este vorba, potrivit Danielei Buruiană, despre blocurile G1 şi G8 din Micro 18. Vestea şi mai bună este că, de această dată, investiţiile pe fonduri europene vor cuprinde şi lifturile blocurilor!

Care sunt blocurile anvelopate

Cele 11 blocuri care au beneficiat de fonduri europene pentru creşterea performanţelor energetice sunt: L, A7 şi A21 din Micro 16, C11, C12 şi D8 din Ţiglina II, Y5, Y6 şi Y7 din Micro 20, G10 din Micro 18 şi X4 din Micro 20. Lucrările de care au beneficiat au vizat: izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren expandat de 10 cm, izolarea termică a terasei cu polistiren extrudat, a planşeului peste subsol, cu polistiren expandat, a acoperişului casei scării, la intrare, montarea tâmplăriei de termopan şi reabilitarea instalaţiei termice.

Citit 2455 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2016 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.