Guvernul propune o nouă formă de ORGANIZARE TERITORIALĂ. Galaţiul - municipiu de categoria a treia

Guvernul propune o nouă formă de ORGANIZARE TERITORIALĂ. Galaţiul - municipiu de categoria a treia
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vom avea cinci comune clasificate ca "poli rurali"


O nouă formă de organizare administrativ-teritorială ar putea apărea în România, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Dezvoltării, în care este propusă reclasificarea localităţilor şi înfiinţarea a 183 de poli regionali. Conform proiectului, dezvoltarea acestor localităţi va fi sprijinită de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, a celei tehnico-edilitare şi a celei socio-culturale.

Criteriile după care va fi făcută această clasificare sunt populaţia, prezenţa unor instituţii de interes naţional în acele localităţi, numărul de studenţi din universităţi sau specializările unice pe ţară, spitalele de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, dar şi entităţile de inovare şi transfer tehnologic.

Dacă iniţiativa va fi susţinută de Guvern, atunci românii vor avea comune poli-regionale şi comune simple, diferenţa faţă de comunele actuale fiind că acelea cu titulatura de poli regionali vor putea prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educaţie, cultură, comerţ şi servicii. Potrivit proiectului de lege, acestea vor avea minimum 2.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că în cazul comunelor cu mai puţin de 2.000 de oameni, sau în care migraţia populaţiei este excesivă, vom avea parte de unificări administrativ-teritoriale, astfel încât să nu mai existe entităţi cu mai puţin de 100 de locuitori.

Galaţiul, municipiu pol regional secundar

Dat fiind că populaţia oraşului Galaţi este de aproximativ 300.000 de locuitori, dar şi că judeţul are o populaţie de aproximativ 600.000 de oameni, municipiul Galaţi a fost introdus la categoria "pol regional secundar", a treia categorie în lista propusă de Ministerul Dezvoltării. Motivele pentru care oraşul nostru a fost introdus în această categorie, pe lângă populaţie, sunt reprezentate de cele două universităţi, în care învaţă, cumulat, mult peste 10.000 de studenţi, accesibilitatea la sistemul de transport, dar şi prezenţa unor spitale de categoriile III şi IV.

În această categorie, de "pol regional secundar", au mai intrat municipiile Arad, Piteşti, Bacău, Oradea, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Râmnicu Vâlcea.

În proiectul elaborat de Ministerul Dezvoltării, câteva comune din judeţul Galaţi au fost introduse la categoria "poli rurali", anume Corod, Pechea, Lieşti, Iveşti şi Tudor Vladimirescu. În cazul în care acest proiect va fi aprobat, comunele menţionate vor trebui să respecte anumiţi indicatori prevăzuţi de lege până în 2025, pentru a-şi păstra statutul actual.

Proiectul de lege mai cuprinde şi noţiunea de "oraş cu caracteristici rurale", iar judeţul Galaţi are un astfel de oraş în lista din documentul de proiect. Este vorba despre Bereşti, un oraş în care populaţia a scăzut cu 20 la sută în ultimii 25 de ani, în care gradul de ocupare în sectorul primar este de 41 la sută, iar procentul străzilor modernizate este de 47 la sută.

În acest moment, din judeţul Galaţi ar urma să fie unificate sate din nouă comune, pe motivul lipsei de locuitori (mai puţin de 100).

Citit 12458 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 August 2016 14:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.