Alegeri parlamentare | Mai multe secţii de votare pentru românii din străinătate

Alegeri parlamentare | Mai multe secţii de votare pentru românii din străinătate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Românii de peste graniţă vor avea mai multe secţii de votare la dispoziţie, pentru scrutinul din luna decembrie, astfel încât accesul acestora la urne să nu le mai fie îngreunat, ori chiar îngrădit, aşa cum s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale.

Guvernul a adus, în şedinţa de săptămâna trecută, o serie de completări legislaţiei electorale. Prin noile reglementări se aduc modificări, în principal, în două direcţii. Executivul a decis ca, pe lângă secţiile de votare deschise pe lângă misiunile diplomatice, şi celelalte reprezentanţe ale statului în străinătate (oficii consulare, secţii consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institute culturale), cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, pot fi deschise secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

"La stabilirea listei acestor secţii de votare, se vor avea în vedere localităţile unde au mai fost organizate alegeri, date statistice ale prezenţei la vot de la procesele electorale anterioare şi ale dinamicii prezenţei cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi implicaţiile administrative-bugetare aferente organizării acestora. Prevederile legale în vigoare conţin garanţii acoperitoare pentru evitarea posibilităţi votului dublu, datorită sistemului de verificare electronică automată a identităţii alegătorului. De asemenea, se introduce posibilitatea cetăţenilor români cu drept de vot să îşi exercite dreptul electoral pe liste suplimentare, inclusiv la secţiile care se vor crea, potrivit legii, pe baza solicitării a cel puţin 100 de români aflaţi în străinătate, într-o anumită regiune sau localitate, precum şi în secţiile de votare constituite în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare", au transmis reprezentanţii Guvernului.

O altă completare a legislației vizează metoda de înscriere în Registrul Electoral. Astfel, cetăţenii cu drept de vot din străinătate se vor putea înscrie în Registrul electoral trimiţând cererea şi documentele care atestă domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor şi prin intermediul poştei electronice.        

Citit 1302 ori Ultima modificare Luni, 05 Septembrie 2016 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.