”Ne fuge pământul de sub picioare” | E nevoie de o nouă lege a VÂNZĂRII terenurilor agricole

”Ne fuge pământul de sub picioare” | E nevoie de o nouă lege a VÂNZĂRII terenurilor agricole
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un proiect de modificare a Legii privind vânzarea terenurilor agricole va fi publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în această săptămână. Proiectul urmează a fi analizat împreună cu fermierii şi abia ulterior va intra pe circuitul de avizare, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta a precizat că au existat presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole, în condiţiile în care suprafeţe mari de terenuri agricole au intrat în proprietatea firmelor străine.

Principala modificare din Lege este cea a limitării achiziţiei de teren agricol de către persoanele fizice – atât pentru români, cât şi pentru străini, la cel mult 50 de hectare, la care se adaugă şi anumite condiţii referitoare la cunoştinţe de bază în domeniul agricol, desfăşurarea unor activităţii agricole pentru o perioadă de minimum de cinci ani, precum şi obligaţia de a menţine destinaţia agricolă pe o perioadă de 10 ani şi abia pe urmă să poată fi făcută înstrăinarea terenului etc.

Semnale de alarmă

În luna mai, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, avertiza că sunt cel puţin două milioane de hectare de teren agricol care se afla în proprietatea firmelor sau persoanelor străine.

Tot în acest context, fostul secretar de stat în MADR, Adrian Rădulescu, a susţinut că aproape 70 la sută din terenurile vândute către firme străine ajung, în realitate, la fonduri de investiţii.

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară (SISA), românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30 la sută din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor (italieni 23,4 la sută, nemţi 15,5 la sută, arabi 10 la sută, unguri 8,2 la sută, spanioli 6,2 la sută, austrieci 6,1 la sută, danezi 4,5 la sută, olandezi, greci, turci), precum și multinaţionale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în ţară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau acest drept.

Citit 1965 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2016 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.