Ce măsuri iau autorităţile pentru împuţinarea CÂINILOR fără stăpân

Ce măsuri iau autorităţile pentru împuţinarea CÂINILOR fără stăpân
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Administraţia locală este dispusă, anul viitor, să suporte costurile sterilizării câinilor cu stăpân, în speranţa că vom avea mai puţini pui abandonaţi pe străzile oraşului. Din păcate, nu s-a stabilit şi tariful aferent acestei operaţiuni, dar, în contrapartidă, s-a hotărât câţi câini fără stăpân vor putea rămâne în padoc.

În ultima şedinţă de Consiliu Local, aleşii au modificat o hotărâre adoptată în 2014 privind „măsuri referitoare la câinii cu stăpân care să ajute la reducerea numărului câinilor fără stăpân”. Deşi sună paradoxal, câinii fără stăpân primesc mereu „forţe proaspete”, adică pui sau câini adulţi care au avut stăpân, dar au fost abandonaţi pe străzi.

Concret, aleşi au aprobat „subvenţionarea integrală a operaţiunii de sterilizare şi identificare a câinilor cu stăpân de pe raza administrativă a municipiului Galaţi pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2017”.

„Municipalitatea îşi asumă sută la sută subvenţionarea sterilizării câinilor de rasă comună sau metişi din curţile oamenilor. Legea îi obligă pe deţinătorii legali ai acestor patrupede să le sterilizeze, dar sunt mulţi care nu au banii necesari. Urmează să fie stabilite noile tarife pentru sterilizare pentru că nu au mai fost actualizate din 2008 şi nimeni de la cabinetele veterinare nu vine la o eventuală licitaţie cu preţul de 25 de lei. Noile tarife oscilau de la 150 la 200 de lei pe cap de animal, dar mi s-au părut puţin cam mari, şi i-am rugat pe colegii mei să vadă dacă mai pot fi diminuate pentru a ajunge la un preţ pe care să ni-l putem permite”, a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Pe termen nedeterminat

Aceeaşi hotărâre adoptată de aleşi prevede şi prelungirea perioadei de cazare, pe termen nedeterminat, a unui număr de 1.250 câini în adăpostul pentru câini fără stăpân al municipiului Galaţi.

„E vorba de asumarea numărului total de câini pe care municipalitatea îi are, în momentul de faţă, în padoc”, a precizat edilul.

Vestea bună, pentru cei care nu vor să mai vadă maidanezii de pe străzi este că va fi construit un padoc în care să încapă zece mii de câini: „Avem un proiectant care încearcă să dea o soluţie tehnică viabilă terenului de două hectare pus la dispoziţie de către comuna Vânători, în vederea dezvoltării unui adăpost nou unde vor putea fi cazaţi zece mii de câini. Proiectul tehnic îl avem, vrem să replicăm padocul de pe strada Zimbrului de atâtea ori cât ne permite terenul. La sfârşitul anului viitor sperăm să avem zece mii de locuri pentru câini. Şi în momentul în care avem locuri de ajuns de cazare vom putea intra în forţă şi pe străzi. În momentul de faţă, ştiu, este o problemă mare, gravă, cu mulţi nemulţumiţi, pe bună dreptate. Dar conform legilor în vigoare, nu putem prinde câini decât în limita locurilor disponibile pe care le avem în momentul de faţă în padoc”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.

Citit 3317 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.