FOTO | Tigrii siberieni de la ZOO fac spectacol în zăpadă | Cum sunt protejate de frig animalele sălbatice
Foto: Foto Florin Matei

FOTO | Tigrii siberieni de la ZOO fac spectacol în zăpadă | Cum sunt protejate de frig animalele sălbatice
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Fără căldură, leii nu ar supravieţui în perioada iernii, aşa că angajaţii de la Zoo au grijă să le asigure felinelor, în adăposturi, temperaturi de până la 15 grade Celsius. Tigrii siberieni zburdă prin zăpadă şi se joacă cu mingea.

Pentru că iarna şi-a intrat serios în drepturi, iar gerul a cuprins toată România, îngrijitorii de la Zoo Galaţi au luat măsuri speciale pentru a proteja animalele sălbatice şi pentru a le crea un mediu cât mai plăcut cu putinţă în adăposturi. Cei aproape 270 de „locatari” de la Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele au parte, în această perioadă, de hrană suplimentată şi mai bogată în proteine, de adăposturi încălzite, multe paie în care se „cuibăresc” sau se joacă, după caz, o masă caldă pe zi pregătită de îngrijitori şi apă caldă, la fiecare două - trei ore. De altfel, luni la prânz, în bucătăria din clădirea administrativă, Mirela Micu, îngrijitor de animale sălbatice, care lucrează de 11 ani la Grădina Zoologică, le pregătea urşilor, mistreţilor şi nu numai cartofi fierţi, carne fiartă şi un amestec de zeamă, rezultată din prepararea hranei, şi pâine.

Leii au parte de tratament special

Pentru că sunt mari iubitori de căldură şi nu ar face faţă unor temperaturi scăzute, cei opt lei de la Zoo Galaţi beneficiază de încălzire în adăposturi (între 10 şi 15 grade Celsius), pe lângă multe paie, cantităţi mai mari de hrană cu aproximativ 20 la sută şi carne cu conţinut ceva mai ridicat de grăsime, ne-a explicat managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Mădălin Şerban. De altfel, cei care şi-ar dori să admire leii în curte, în sezonul rece, trebuie să îşi ia gândul, căci felinele nu dau semne că îşi doresc să iasă din adăposturi şi să intre în contact cu zăpada sau frigul. La fel, lebedele albe şi negre, struţul, dar nu numai.

Tigrii sunt în elementul lor

În timp ce multe dintre animale preferă să petreacă cât mai mult timp în culcuş în sezonul rece, tigrii siberieni zburdă prin zăpadă mai ceva ca la maraton, se joacă în curtea în aer liber a adăposturilor, se tăvălesc prin nămeţi şi îşi fac siesta pe omătul rece. O demonstraţie ne-a făcut chiar una dintre vedetele Parcului Zoo - Django, în vârstă de doi ani, despre care aţi mai putut citi în „Viaţa liberă”. Felina, ai cărei ochi îi trădează vârsta, în ciuda dimensiunii, este afectuoasă cu oamenii, dar mai ales cu câinii. Asta pentru că, potrivit lui Mădălin Şerban, imediat după naştere, tigroaica-mamă l-a respins, iar puiuţul Django, care provine de la Târgu Mureş, a fost alăptat de o căţeluşă. Django a făcut spectacol, luni, şi cu Ella, cel mai tânăr tigru siberian de la Zoo, de numai un an. Pentru că iubesc frigul, cuştile tigrilor siberieni nu sunt încălzite. Ba mai mult, pentru că se simt în elementul lor la temperaturi extrem de scăzute, felinele au chef de joacă constant, motiv pentru care în cuştile lor am descoperit două mingi. De altfel, atunci când am păşit în adăpost, Elena şi Deimos, de peste 10, respectiv, 14 ani, se jucau cu ele.

Martina refuză să intre în bârlog

Dacă cei mai mulţi urşi preferă spaţiile închise, unde au culcuşuri din paie, Martina, o ursoaică de 20 de ani, i-a uimit anul acesta pe îngrijitori, pentru că refuză să intre în adăpost, indiferent de temperatura de afară. Ursoaica şi-a aşternut singură paie pe zăpadă, în aer liber, şi şi-a făcut un culcuş pe placul ei. Mădălin Şerban (foto galerie) şi îngrijitoarea Mirela Micu ne-au povestit că, nici în perioada în care a nins şi a fost viscol, ursoaica nu a părăsit curtea.

Cursuri de calificare pentru angajaţii Zoo

Angajaţii Grădinii Zoologice din Galaţi vor urma, începând din acest an, cursuri de calificare de îngrijitor pentru animalele sălbatice, ne-a declarat managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii. Calificarea obţinută va fi recunoscută pe tot teritoriul Europei. Cursurile se fac la iniţiativa Federaţiei Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România, după o serie de intervenţii şi discuţii la Ministerul Muncii. În prezent, Parcul Zoo are 17 angajaţi.

Grădina Zoologică din Galaţi a fost înfiinţată la începutul anilor '70 şi este singura din ţară care se află în subordinea Consiliului Judeţean. Celelalte grădini zoologice din România sunt subordonate primăriilor.

Foto galerie Marius Prisacariu:

Citit 4306 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2017 23:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.