"Reguli şi legi, din nou încălcate". Clubul Bamboo funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu

"Reguli şi legi, din nou încălcate". Clubul Bamboo funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Locurile în care sute de pesoane petrec în fiecare noapte pot funcţiona pe propria răspundere a patronilor, chiar dacă nu au autorizare pentru securitate la incendiu, ca urmare a modificării succesive a legii privind apărarea împotriva incendiilor.

Imediat după incendiul din clubul Bamboo, din Capitală, a revenit în discuţie problema autorizaţiilor de funcţionare. După dezastrul din clubul Colectiv, din 2015, s-a vorbit despre o schimbare a legii, astfel încât patronii de cluburi să fie obligaţi să obţină toate autorizaţiile de funcţionare, numai că acest nou caz arată că legea a fost, iarăşi, ocolită.

Ordonanţele, încă în Parlament

Imediat după tragedia din Colectiv, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care înăsprea condiţiile privind funcţionarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, aceasta a fost modificată, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţiile şi amenajările care fuseseră puse în funcţiune fără acest document. Conform ordonanţei, până la obţinerea acestei autorizaţii, răspunderea aparţinea exclusiv beneficiarilor. Legea de aprobare a ordonanţei a fost promulgată pe 16 martie 2016, iar pe 22 martie a fost publicată în Monitorul Oficial. În 24 august 2016, Guvernul Cioloş a emis o ordonanţă de urgenţă prin care prelungea cu încă şase luni, până în 30 iunie 2017, termenul prin care cluburile puteau funcţiona pe propria răpundere a patronilor.

Bamboo putea fi noul Colectiv

Chiar dacă clubul a ars în întregime, iar din cei 500 de oameni prezenţi în Bamboo, la momentul incendiului, 44 au ajuns la spital, nu s-au înregistrat decese, astfel că o adevărată tragedie a fost evitată.

"În incendiul din clubul bucureştean nu şi-a pierdut viaţa, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporţii. Reguli şi legi au fost, se pare, din nou încălcate'', a menţionat preşedintele Klaus Iohannis, pe o reţea de socializare.

Dacă termenul de obţinere al autorizaţiilor va fi prelungit din nou, vom vedea în vară.

Citit 2010 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2017 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.