Cum se alege praful de 7,4 milioane de euro (VIDEO)
Foto: Anca Melinte

Cum se alege praful de 7,4 milioane de euro (VIDEO)
Imagini de coşmar în pavilionul administrativ al Parcului Industrial
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Bucăţi mari desprinse din plafon atârnă ameninţător, gata să se prăbuşească peste parter, prefigurând dezastrul de la etajele superioare. Ceea ce a fost cândva izolaţia acoperişului zace grămadă în faţa clădirii care a costat peste jumătate de milion de euro. Oficial, este pavilionul administrativ al Parcului Industrial şi sediul social al companiei ucrainene VVK Euro Tehnologic SRL, care a concesionat tot ce se vede în jur. În realitate, este dovada dezastrului de 7,4 milioane de euro din Parcul Industrial.

Nu mai puţin de 34,3 milioane de lei, adică 7,4 milioane de euro este, oficial, valoarea de inventar a Parcului Industrial, votată în februarie 2015 de aleşii locali. Câţi bani s-au cheltuit cu adevărat acolo nu vă putem spune. Despre faptul că toată investiţia n-a produs nici măcar un ban găurit profit, ci, dimpotrivă, o nesecată pierdere, am tot scris. Mai grav este însă că, neîntreţinută niciodată, investiţia se degradează şi se alege praful de toţi banii cheltuiţi. Şi spunem asta după ce vineri, 2 februarie, am solicitat accesul în Parcul Industrial, pentru a vedea cu ochii noştri cum stau lucrurile.

"Gol şi rece ca un mausoleu"

"Uriaşul pavilion administrativ e rece şi gol ca un mausoleu", aşa îl descriam în ianuarie 2015, când, împreună cu Costică Voicu, directorul de atunci al Industrial Parc SRL - societatea care administrează Parcul Industrial - am trecut pragul clădirii. Înspăimântător, aşa ni s-a înfăţişat vineri, 2 februarie 2018, clădirea care, ca orice mausoleu neîntreţinut, se degradează.

Catargele pe care ar fi trebuit să fluture drapelele sunt goale ca nişte ţepe. Ceea ce a fost izolaţia acoperişului zace în mormane de gunoi, la baza clădirii. Uşile sunt închise, dar pe geamuri se poate zări dezastrul de la parter: din loc în loc, bucăţi mari de plafon atârnă gata să se prăbuşească peste masa uriaşă, numai bună de catafalc. Pereţii sunt umezi şi înnegriţi de mucegai. Dacă aşa arată parterul, nu poţi decât să-ţi imaginezi dezastrul de la etajele unu şi doi! Terasa clădirii este şi mai degradată şi totul musteşte de apă şi de umezeală, semn al începutului dezastrului.

Începutul pentru că, în octombrie 2006, construcţia Parcului Industrial a demarat nu cu drumul de acces ori cu utilităţile, ci taman cu pavilionul administrativ! O hardughie cu arhitectură îndoielnică, parter şi două etaje, în total 1.247 de metri pătraţi, împărţiţi în birouri şi săli de şedinţă imense. Pavilion care, potrivit documentelor oficiale din 2015, are o valoare de inventar de 2.592.480 de lei. Adică 563.582 de euro.

Blestemul acoperişului

"Mi se pare anormal, când te apuci să faci o construcţie, să începi cu acoperişul! Noi am început prin a face sediul administrativ, fără să existe căi de acces. Cum au ajuns maşinile cu materiale acolo, e greu de intuit", declara primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, căruia i-a revenit misiunea de a finaliza investiţia începută de predecesorul său, Dumitru Nicolae, adică Parcul Industrial. Marius Stan a inaugurat pavilionul administrativ în octombrie 2013, prin dezvelirea unei plăci lipite pe zidul clădirii. O inaugurare inutilă, pentru că, abia la finele anului 2014, au fost gata drumul de acces şi utilităţile Parcului!

Placa dezvelită atunci rezistă pe zidul clădirii, semn că măcar ea a fost prinsă bine! Şi ar putea deveni comemorativă. În vreme ce acoperişul despre care vorbea metaforic fostul primar al Galaţiului a cedat la propriu anul trecut.

Pe 23 mai 2017, scriam în "Viaţa liberă" că pavilionul administrativ are nevoie de reparaţii, dar nu pentru că investitorii ar fi smuls uşa din ţâţâni, nerăbdători să închirieze un spaţiu sau o parcelă de teren! Primăria Galaţi lansase pe portalul propriu o achiziţie publică pentru "Reparaţii învelitoare Pavilion Administrativ Parc Industrial", cu o valoare estimată de 84.000 de lei fără TVA, şi aştepta ofertele până pe 25 mai. Le-a aşteptat mult şi bine!

Procedura a zăcut în portal până la finele lunii ianuarie 2018, când a fost anulată. Motivul? Nu s-a prezentat niciun ofertant.

A fost sau n-a fost furtună?

În mai 2017, Costică Voicu, directorul Industrial Parc SRL, ne declara că nu ştie ce se s-a întâmplat cu acoperişul clădirii administrative, pentru că pavilionul nu i-a fost predat în administrare. Primăria susţinea că furtuna a avariat acoperişul şi acesta necesită reparaţii.

Interesant este că, pe 27 martie 2017, etajul doi al pavilionului administrativ a devenit sediul social al firma ucrainene VVK Euro Tehnologic SRL, pentru care a fost încheiat un contract de locaţiune valabil trei ani. Compania a fost înregistrată pe data de 21 aprilie 2017, iar patru zile mai târziu, pe 25 aprilie 2017, a semnat cu directorul Costică Voicu contractul de cesiune a dreptului de folosinţă şi constituire a dreptului de superficie asupra Parcului Industrial, pentru 42 de ani.

Se pare că pe investitori nu-i deranjează că la parter le-ar putea cădea plafonul în cap, ori că la etajul al doilea, unde îşi au sediul social, pot admira cerul pentru că nu mai există acoperiş.

Primăria scoate hala la mezat

După ce a lăsat de izbelişte mausoleul administrativ, Primăria are de gând să scape şi de cealaltă construcţie majoră din Parcul Industrial - hala de depozitare! Pe 5 octombrie 2017 municipalitatea a instituit sechestru asupra halei şi a terenului aferent, iar acum are de gând să le vândă ca să-şi recupereze taxele şi impozitele neplătite de propria societate, Industrial Parc SRL, din 2015. Este vorba despre 454.521 de lei - impozit clădiri, impozit teren, taxă teren, taxă ecarisaj şi cheltuieli de executare silită.

Ca să poată scoate la mezat hala şi terenul, Primăria are nevoie de un preţ de pornire, motiv pentru care caută acum servicii de evaluare şi a lansat o achiziţie publică în acest sens.

La drept vorbind, ar fi prima dată când hala ar aduce nişte bani la bugetul local, pentru că, după câte ştim, n-a adăpostit nimic economic, ci doar ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană, atunci când Primăria nu avea unde să le pună. Valoarea ei de inventar stabilită în 2015 este de 1.118.538 de lei, dar rămâne de văzut cât mai valorează acum. Şi asta pentru că, la fel ca terenul din jur şi cel de sub ea, şi hala este concesionată firmei VVK Euro Tehnologic SRL!

Dezastru economic

Potrivit bilanţurilor financiare publicate pe portalul Ministerului Finanţelor, SC Industrial Parc SRL a încheiat anul 2016 cu cea mai mare pierdere netă din istoria existenţei sale - 854.284 de lei. Pierdere care se adaugă celor din anii precedenţi: 290.755 de lei în 2015, 154.894 de lei în 2014, 240.443 de lei în 2013, 36.874 de lei în 2012. Societatea a fost înfiinţată în martie 2003, având ca asociat unic Consiliul Local, iar în perioada decembrie 2009 - aprilie 2011, activitatea i-a fost suspendată.

Cât a costat Parcul Industrial

Potrivit Hotărârii Consiliului Local 69/26.02.2015, iată care este valoarea de inventar a Parcului Industrial:

  • Valoarea terenului în suprafaţă de 21,8 ha - 15.697.744 de lei;
  • Obiectivul de investiţii Parc Industrial - 18.683.156 de lei, din care:
  • Drumuri şi platforme - 4.531.860 de lei;
  • Cabină poartă - 914.841 de lei;
  • Gospodăria de apă potabilă şi incendiu - 800.972 de lei;
  • Reţea apă potabilă şi incendiu - 554.244 de lei;
  • Bazin de retenţie, staţie pompare şi canalizare - 1.565.356 de lei;
  • Reţea canalizare menajeră şi staţie pompare - 1.222.386 de lei;
  • Reţele electrice şi iluminat exterior - 4.057.742 de lei;
  • Pavilion administrativ - 2.592.480 de lei;
  • Hala de depozitare - 1.118.538 de lei;
  • Pod peste canalul de desecare - 1.279.288 de lei;
  • Pod peste canalul de desecare - 45.444 de lei.

Video Marius Negri

Citit 18225 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 14:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.