EXCLUSIV Primăria a pierdut procesul. Parcul Industrial rămâne la ucraineni (FOTO)
Foto: Anca Melinte

EXCLUSIV Primăria a pierdut procesul. Parcul Industrial rămâne la ucraineni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

După ce, aproape un an, din august 2017 şi până în iulie 2018, dosarul s-a plimbat între secţiile Tribunalului, Primăria municipiului Galaţi a pierdut, în prima fază, procesul cu firma ucraineană VVK Euro Tehnologic SRL şi cu propria societate, Industrial Parc SRL, care administrează Parcul Industrial. Municipalitatea ceruse constatarea nulităţii absolute a contractului prin care firma ucraineană a pus mâna pe Parcul Industrial, dar magistraţii au respins cererea, motivând că Primăria nu are calitate procesuală.

Celebru pentru că nu a produs decât găuri negre în bugetul local, suspiciuni şi scandaluri, Parcul Industrial a ajuns subiect de dispută, încă din vara lui 2017, şi în două dosare, judecate la Tribunalul Galaţi.

Istoria, pe scurt

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", în ianuarie 2017, Parcul Industrial a fost diminuat, prin votul aleşilor locali, cu 16,8 hectare, rămânând doar cu cinci hectare, în beneficiul Zonei Libere, unde un american necunoscut ar fi fost interesat să investească.

Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor prin care s-a diminuat capitalul social al Parcului Industrial a fost contestată însă de firma VVK Euro Tehnologic, pe motiv că are un contract de cesiune a unor drepturi de folosinţă şi superficie pe 42 de ani, pe întreaga suprafaţă a parcului. Contractul fusese semnat pe 25 aprilie 2017, după votul aleşilor. Astfel, disputa s-a mutat în instanţă.

Procesul prin care firma VVK Euro Tehnologic SRL face opoziţie la Hotărârea AGA a fost suspendat până la soluţionarea definitivă a dosarului prin care Primăria cere nulitatea contractului de cesiune. Cererea Primăriei s-a plimbat între secţiile Tribunalului din august 2017 până în iulie 2018, când, într-un final, s-a decis cine are competenţa să judece.

Ce-au decis magistraţii

Primăria a susţinut în faţa instanţei că preţul cedării folosinţei este unul derizoriu, că respectivul contract a fost încheiat fără respectarea formei autentice prevăzute de Codul Civil şi că scopul lui nu poate fi atins. VVK a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active, arătând că Primăria nu a fost parte în contract, acesta fiind semnat în numele SC Industrial Parc SRL de directorul abilitat să reprezinte societatea.

În contrapartidă, municipalitatea a arătat că are calitate procesuală activă, fiind asociatul unic al SC Industrial Parc SRL.

"Chiar dacă are interes, asociatul unei societăţi cu răspundere limitată nu are calitatea procesuală de a invoca nulitatea contractelor încheiate, acest drept aparţinând părţilor semnatare, respectiv celor două societăţi comerciale", au reţinut judecătorii. Prin urmare, magistraţii au respins cererea de chemare în judecată formulată de Primărie, pe motiv că municipalitatea nu are calitate procesuală activă.

Hotărârea pronunţată nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, ceea ce va prelungi agonia Parcului Industrial.

Citit 9027 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2019 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.