Sărbători mai mult sau mai puţin îmbelşugate. Cel mai darnic iepuraş de Paşte, la angajaţii AFDJ Galaţi

Sărbători mai mult sau mai puţin îmbelşugate. Cel mai darnic iepuraş de Paşte, la angajaţii AFDJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Primele sau cadourile pe care unele din marile companii gălăţene le oferă angajaţilor lor cu ocazia Sărbătorilor de Paşte variază între nişte limite foarte largi, de la ZERO până la aproape 1.000 de lei net de persoană. Acestea sunt acordate fie în bani, fie în tichete-cadou, fie în combinaţie bani plus tichete.

La fel ca în ultimii ani, salariaţii Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi se bucură de cel mai „gras” iepuraş de Paşte. Fiecare angajat al regiei a primit câte o primă în valoare de 500 de lei net şi un cadou de 150 de lei, tot net. În plus, pentru fiecare copil al salariaţilor s-a acordat câte un cadou de 150 de lei. Conform directorului economic al AFDJ, această sumă de 150 de lei este una din cheltuielile prevăzute de Codul Fiscal care nu presupun impozitare.

Iată cum explica pentru „Viaţa liberă” această modalitate, încă de acum doi ani, secretarul general al Federaţiei Sindicale Mişcare-Comercial, Viorel Istrate: „Există un fond cu destinaţie socială, de până la 5 la sută din fondul de salarii, care este prevăzut de Codul fiscal, din care se pot face anumite plăţi de natură socială. Printre aceste plăţi se numără şi aceste tipuri de sprijin social cu diverse ocazii: Paşte, Crăciun etc., condiţia fiind ca aceste sume să nu depăşească, pentru fiecare eveniment în parte, valoarea de 150 de lei. Acest fond de până la 5 la sută poate fi şi 3 la sută, şi 2 la sută şi chiar deloc, pentru că trebuie să ai şi resurse financiare, cash, ca să-l alimentezi. În Ordonanţa 26 mai există o dispoziţie legală, care spune aşa: la societăţile cu capital majoritar sau integral de stat, în lipsa bugetului de venituri şi cheltuieli, ai posibilitatea să cheltuieşti 1/12 din fondurile pe care le-ai avut la dispoziţie anul trecut”. Poate că ar trebui ca şi alte firme să profite de aceste portiţe legale pentru a-şi premia salariaţii. Bineînţeles, înainte de toate, trebuie să ai şi un contract colectiv de muncă bine negociat şi care să includă toate aceste aspecte.

Având sediul foarte aproape de cel al AFDJ, o altă companie având ca obiect de activitate Dunărea - Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi - le-a oferit şi ea propriilor angajaţi o primă destul de consistentă, de 300 de lei brut. Exact la fel cât este prima de Paşte şi la Combinatul Siderurgic din Galaţi, care a crescut cu 60 de lei brut faţă de anul trecut, când a fost de 240 de lei.

La rândul său, Şantierul Naval Damen Galaţi le-a plătit salariaţilor câte o primă reprezentând 25 la sută din valoarea salariului tarifar de încadrare, la care s-a adăugat, pentru fiecare membru de sindicat, câte un cadou de 60 de lei.

Câte un cadou de Paşte în valoare de 300 de lei primeşte şi fiecare salariat de la Transurb, sub formă de tichete de masă. Poşta Română le oferă şi ea angajaţilor săi câte 100 de lei net, bani care vor fi primiţi chiar astăzi, 24 aprilie. În schimb, Calorgal nu dă niciun leu în plus, de Paşte, pentru angajaţi, că nu are de unde.

În ceea ce priveşte Menarom PEC, situaţia este una specială: contractul colectiv de muncă prevede o primă de Paşte de 250 de lei, din care 150 de lei în tichete-cadou, la fel cum a fost şi de Crăciun. Numai că prima de Crăciun de anul trecut nu s-a plătit nici până astăzi, iar oamenii se tem că nu le va fi acordată nici cea de acum, de Paşte. Mai ales că 23 aprilie este zi de avans, iar până acum nu s-a plătit nici lichidarea pe luna trecută, care trebuia luată pe 9.

Citit 4825 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2019 03:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.