În loc de sistematizare urbană, şantier abandonat. De ce s-au oprit lucrările în zona CNMK (FOTO)

În loc de sistematizare urbană, şantier abandonat. De ce s-au oprit lucrările în zona CNMK (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

„Data finalizării lucrărilor: 02.05.2019”, scrie negru pe alb pe panoul de şantier al obiectivului „Sistematizare zona Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu”, panou care zace înconjurat de bălării, gunoaie şi de resturi de materiale de construcţii, în vecinătatea unei canalizări cu capacul proptit pe-un lemn. Lucrarea este departe de a se fi terminat, şi zace abandonată de mai bine de două luni, în vreme ce gălăţenii care locuiesc în Ţiglina I sunt nevoiţi să îndure praful, noroiul şi bălţile cu apă împuţită întrebându-se când se va finaliza investiţia.

Sesizare primită după o lună și jumătate de la ultimul articol pe temă 

„Vă rog să ne ajutaţi cu o informaţie. Demersurile personale nu sunt luate în considerare, dar sper că dumneavoastră - Presa - veţi primi un răspuns la întrebarea: când se finalizează (fie şi estimativ, dar onest!) lucrările din zona CNMK /Tribunal.

Menţionez că din aprilie nu s-a mai lucrat deloc, în martie şi aprilie s-a lucrat în ritm normal, iar până atunci, sporadic”, este mesajul pe care l-am primit la redacţie. Multiple asemenea întrebări au fost postate şi pe paginile de socializare ale Primăriei municipiului Galaţi şi ale primarului Ionuţ Pucheanu, dar nu au primit niciun răspuns. Tocmai de aceea, am mers la faţa locului pentru a vedea care este situaţia, şi am solicitat Biroului de Presă al Primăriei să ne răspundă la câteva întrebări.

Dezastru la fața locului, exact ca la începutul lui mai

Joi, când am ajuns în zona Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” (CNMK) de dezlănţuise o ploaie abundentă, şi totul era inundat. Nu am avut curajul să înaintăm prin apă de teamă să nu cădem în vreo groapă nesemnalizată. Am revenit vineri după-amiază şi am descoperit un şantier abandonat. Bălţi cu apă împuţită, noroi, alei şi trotuare neterminate, borduri înalte, canalizări supraînălţate, bălării crescute în voie, pietriş prin care se infiltrează apa, printre care sunt nevoiţi să facă slalom gălăţenii.

„Nu mai au bani să termine lucrarea sau aşteaptă să vină altă campanie electorală ca să se apuce de treabă?! De lucrat, nu lucrează nimeni! Aici erau multe utilaje, acum nu mai e niciunul”, ne-a atras atenţia o locatară a zonei arătându-ne zona împrejmuită a amenajării de şantier.

În zona Şcolii nr. 2, beciurile garajelor demolate au devenit focar de infecţie şi gunoaie. O situaţie mult mai gravă decât era pe 10 iunie, când Viaţa liberă a scris despre ele. Nu s-a luat nicio măsură!

Ce spune Primăria Galaţi despre termenele lucrării

La solicitarea noastră privind obiectivul "Sistematizare zona CNMK", Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galați ne-a transmis că „ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 11.07.2018, iar durata inițială de execuție a lucrărilor a fost de 11 luni, respectiv până la data de 11.06.2019. Începând cu data de 20.12.2018, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, s-au sistat timp de două luni lucrările. Precizăm că s-au executat și lucrări suplimentare în cadrul amplasamentului, la sistemul de termoficare, respectiv pentru reactivarea punctului termic din zonă aferent blocurilor ”A”. Implicit și termenul de execuție a lucrărilor a fost prelungit cu două luni”, spune Primăria.

„Lucrările din etapele 1 și 2 (de pregătire pentru turnarea asfaltului) s-au realizat în proporție de 80 la sută. Au mai rămas de executat lucrările din etapa a treia (de suprastructură, iluminat public și sistem de canalizare), cu precizarea că urmează să fie obținută autorizația de construire necesară pentru derularea acestei etape și demararea lucrărilor în continuare. Astfel, estimăm că lucrările se vor finaliza în cursul lunii septembrie”, susţine administraţia locală.

Conform Primăriei, lucrările sunt executate de către SC CITADINA 98 SA (proiectare și execuție), iar valoarea inițială a acestora a fost de 4.337.950 de lei fără TVA. În urma actualizării prețurilor, s-a realizat o suplimentare de 636.824 lei fără TVA, la solicitarea constructorului și având la bază OUG 114/2018.

Ce se va realiza

Reamintim că sistematizarea zonei din Ţiglina I este unul dintre primele proiecte de restructurare urbană iniţiate de primarul Ionuţ Pucheanu care, fiind absolvent al CNMK, este familiarizat cu plusurile şi minusurile zonei. Demersurile pentru acest proiect au început încă din decembrie 2016 când firma Atu Consulting SRL a primit misiunea de a realiza documentaţia de avizare a intervenţiei, contra sumei de 85.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local. În martie 2017, aleşii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii.

După cum v-am mai informat, prin contractul de lucrări se va realiza o cale de acces auto şi pietonal pentru decongestionarea traficului între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret, şi vor fi amenajate 365 de locuri de parcare. Vor fi refăcute aleile de acces şi trotuarele se va crea un loc de joacă în vecinătatea Şcolii Gimnaziale nr. 2 şi a CNMK. Spaţiile verzi vor fi reamenajate în întregime iar instalaţiile de iluminat public vor fi modernizate făcându-se trecerea la iluminat pe LED pentru un consum redus de energie electrică, iar cablurile vor fi coborâte în canalizaţii subterane.

Foto: Bogdan Codrescu, Anca Melinte

Citit 6446 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2019 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.