Sigiliul Oraşului Galaţi. Monument de artă la intrarea în Galaţi dinspre Brăila
Foto: Bogdan Codrescu

Sigiliul Oraşului Galaţi. Monument de artă la intrarea în Galaţi dinspre Brăila
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

"Sigiliul oraşului Galaţi", aşa se numeşte lucrarea care va fi amplasată în mijlocul intersecţiei bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, pentru care Primăria municipiului Galaţi a primit în luna martie a acestui an avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public.

"Cine pune sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în oraş. Contract, după trei licitaţii anulate", scriam, în august 2018, despre monumentul de for public care urma să fie montat la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, în mijlocul intersecţiei mărginite de un zid crenelat. După trei încercări eşuate, prima iniţiată în decembrie 2017, administraţia locală a reuşit să găsească o atribuire contractul pentru furnizarea şi montarea acestui obiect de artă urbană reprezentând "sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg". Conform documentaţiei iniţiale, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.

Luna viitoare se va împlini un an de când contractul a fost atribuit firmei Izoterm Construct SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 258.000 de lei cu TVA, dar monumentul tot nu este amplasat.

Motivul? Municipalitatea a trebuit să obţină avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public. Proiectul a trebuit să îndeplinească exigenţele acestei comisii naţionale, care, după cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, a solicitat în ianuarie "revenirea proiectului cu macheta în care să se vadă modelarea - plasticitatea sigiliului în spiritul monezilor medievale". În martie, s-a dat undă verde pentru amplasarea monumentului pentru care semnează manager Sorin Petcu, arhitect Radu Virgil Drişcu şi artistul plastic Gheorghe Miron.

Conform Biroului de Presă al Primăriei, pentru amplasarea sigiliului s-a emis autorizaţie de construire în data de 17 iulie 2019.

Rămâne de văzut când va fi amplasată lucrarea.

Citit 8007 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.