Transporturi de zgură cu praf și scandal la marginea Galaţiului (VIDEO)

Transporturi de zgură cu praf și scandal la marginea Galaţiului (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Halda de zgură de la marginea orașului Galați este, de câteva luni, prilej de gâlceavă între gălățenii care locuiesc în zonă și SC Gendav SRL Galați. Nemulțumirea locuitorilor din Smârdan este dată de faptul că praful care se degajă în urma transportului zgurii afectează culturile din zonă și deteriorează grav sănătatea membrilor comunității. Lovindu-se în nenumărate rânduri de indiferența administratorului firmei Gendav, oamenii au făcut sesizări atât la Garda Națională de Mediu şi la Poliția Locală, cât și către mass-media, în speranța că cineva va reuși să descâlcească ițele acestei situații.

Caz fără ieșire

La începutul anului 2022, Alexandru Surcică, administratorul SC Rodtud Prest, cu sediul în comuna Smârdan, sat Mihail Kogălniceanu, județul Galați, a constatat faptul că 60-70 de camioane încărcate cu zgură tranzitează terenul proprietate personală deținut de acesta pentru a ajunge la depozitul SC Gendav SRL, unde sunt descărcate.

Potrivit informaţiilor noastre, autobasculantele sunt încărcate și descărcate de câteva zeci de ori pe zi, transportul acesta intensiv lăsând în urmă un aer greu de respirat, praful care se degajă afectând atât culturile, cât și sănătatea celor din jur.

Alexandru Surcică susține că a încercat în nenumărate rânduri să ajungă la o înțelegere cu conducerea SC Gendav SRL, dar că, de fiecare dată, s-a lovit de ironia reprezentantului firmei, care și-a continuat nestingherit activitatea. "Acest patron a aflat că la începutul anului viitor (2023) halda de zgură se va închide. Pentru a nu pierde momentul, oamenii de la Gendav încarcă pe zi 60-70 de camioane cu zgură, din halda Liberty, pe care o depozitează pe un teren al lui. Nu respectă nimic. Camioanele lui fac praf mult, care se depune pe culturile noastre și ne-au stricat tot. L-am rugat pe administratorul societății să ude terenul înainte de a porni camioanele, însă nu ne-a dat nicio atenție. A continuat să ne sfideze și să își vadă de treaba lui. Nu știu cum se face, dar, în momentul în care inspectorii Gărzii de Mediu au ajuns aici, activitatea muncitorilor era oprită, camioanele aliniate frumos, iar drumul udat integral", ne-a povestit Surcică.

Disperat de situația în care a ajuns, gălățeanul a solicitat ajutorul comisarilor Gărzii de Mediu Galați, al Poliției Locale și chiar și-a angajat un avocat, sperând că astfel îl va determina pe patronul SC Gendav SRL să remedieze situația.

Pentru a clarifica lucrurile, ne-am adresat oficial Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Galați. "Domnul Alexandru Surcică a trimis pe adresa instituției noastre, în data de 21.09.2022, o nouă sesizare, înregistrată sub numărul 209/cjgl/21.09.2022, prin care reclamă faptul că autobasculantele folosite la transportul zgurii de către Societatea Comercială Gendav SRL creează disconfort prin praful degajat, solicitând un nou control la fața locului din partea comisarilor de mediu. Instituția noastră a efectuat un nou control la fața locului în data de 22.09.2022, pentru clarificarea aspectelor sesizate de domnul Surcică Alexandru, urmând ca în termen legal să fie întocmit un act de control în care vor fi menționate toate aspectele constatate de către comisarii de mediu, precum și măsurile dispuse ca urmare a activității de inspecție", ne-a declarat șeful comisariatului general al Gărzii de Mediu Galați, comisar șef Sorin Dănăilă.

Câinii latră, caravana trece

Deși la adresa societății SC Gendav SRL există mai multe plângeri vizând diferite aspecte deranjante ale societății, activitatea firmei continuă în voie. Luni, 26.09.2022, autobasculantele aparținând SC Gendav SRL circulau nestingherite pe drumul făcut special pentru ele. Echipa "Vieții libere" a ajuns în comuna Smârdan exact în momentul în care autobasculantele transportau zgura spre depozitul societății Gendav, făcând drumul aproape impracticabil, din cauza prafului lăsat în urmă. Una dintre mașinile societății părea că udă terenul pentru a opri ridicarea prafului, însă doar pe circa 15% din lungimea traseului parcurs. "Udăm doar atât, pentru că așa a zis șeful. Eu până aici am traseul. Mai departe nu știu ce se întâmplă cu drumul. Probabil că va veni altă mașină pentru a continua ce am început eu", ne-a spus şoferul de pe mașina SC Gendav SRL. Cât despre transporturi, ele au continuat. "Mașinile circulă și acum, de luni până vineri, între orele 8,00 şi 15,00", ne-a declarat, marţi, 27.09.2022, Alexandru Surcică.

Contactat telefonic, reprezentantul firmei SC Gendav SRL, care era cel mai în măsură să explice cum stau lucrurile, a refuzat să comenteze și să își spună punctul de vedere.

Vom reveni cu amănunte în momentul finalizării celui mai recent control al Gărzii de Mediu.

Citit 18311 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 14:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.