ATENŢIE, COMERCIANŢI! Un fals poliţist dă AMENZI pentru "nereguli în acte"

ATENŢIE, COMERCIANŢI! Un fals poliţist dă AMENZI pentru "nereguli în acte"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un individ înarmat cu o legitimaţie şi un carneţel de procese-verbale umblă prin oraş şi "încasează" amenzi pentru presupuse nereguli. Printr-o astfel de o păţanie  a trecut o angajată a "Vieţii libere", care lucrează la un chioşc de difuzare amplasat în centrul oraşului.

Zilele trecute, pragul magazinului a fost trecut de un individ de circa 40 de ani, care i s-a recomandat vânzătoarei ca fiind „agent constatator MAI”. Pentru a fi credibil, i-a şi arătat angajatei o legitimaţie, din care reieşea că se numeşte "Popa Cristi" şi că lucrează în structura amintită. Individul şi-a însoţit demersul prin solicitarea unor documente pe care vânzătoarea nu i le-a putut prezenta, în condiţiile în care nu este obligată să păstreze în punctul de lucru actele respective.

Femeii nu i s-a părut nimic suspect, în condiţiile în care controalele ANAF sunt la ordinea zilei şi a considerat normală solicitarea unui „reprezentant al unei instituţii de control. „Agentul” nu a stat pe gânduri şi folosindu-se de „prestanţa” funcţiei pe care şi-a atribuit-o a scos un carnet de procese-verbale tipărite pe format A5 şi a scris amenda. I-a pus în vedere vânzătoarei că amenda cea mai mică pe care i-o poate da este 140 de lei, cu condiţia să o plătească pe loc. După ce a completat formularul şi s-a asigurat că vânzătoarea l-a semnat fără nicio obiecţie, a luat banii şi a plecat.

În urma acestui incident, „Viaţa liberă” a sesizat la poliţie cele întâmplate, sperând că individul, care în mod evident s-a folosit de o calitate şi documente false, va fi depistat înainte să mai facă şi alte victime.

Atenţie la ce vi se bagă sub nas!

Imaginaţia şi inventivitatea infractorilor nu cunoaşte limite, dar partea bună este că nu sunt perfecţi! Mijloacele de care se folosesc să îşi păcălească victimele au deseori hibe şi nu depinde decât de dumneavoastră să le depistaţi şi astfel să evitaţi să fiţi păcăliţi. În lipsa uniformei sau a unor însemne oficiale, rămân destule detalii la care să fiţi atenţi. Bunăoară, o legitimaţie de serviciu trebuie să aibă însemnele specifice instituţiei şi să conţină elemente clare de identificare ale persoanei care o foloseşte. Aşadar, examinaţi cu atenţie documentul, chiar dacă cel care vi-l prezintă vi-l trece fulgerător prin faţa ochilor.

În al doilea rând, dacă sunteţi amendaţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul de mai sus, fiţi foarte atenţi la formularul pe care se consemnează sancţiunea. Acesta trebuie să aibă antetul corespunzător, care conţine stema României, denumirea statului, a instituţiei şi date de contact, precum şi serie şi număr. În cuprinsul formularului trebuie să se regăsească rubrici privind datele persoanei sancţionate, ale organului constatator, o zonă în care se precizează starea de fapt constatată, precum şi încadrarea juridică, sancţiunea aplicată şi contul bancar al instituţiei în care se va vira amenda. Dintr-un proces-verbal standard nu trebuie să lipsească rubrica pentru obiecţiuni, locurile pentru semnăturile agentului constatator, ale martorului şi ale contravenientului, precum şi înştiinţarea de plată. Şi, cel mai important, amenzile nu se plătesc „pe loc”, adică banii, oricât ar fi de puţini, nu se pun în mâna celui care vă sancţionează!

Aşa că, ATENŢIE (!) la astfel de acte:

 


ATENŢIE, GĂLĂŢENI! O nouă ÎNŞELĂCIUNE îi vizează pe BĂTRÂNI. IATĂ despre ce este vorba

Citit 5530 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Mai 2015 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.