ANALIZĂ VL - "Noul Galaţi", după trei ani. Ce s-a ales din promisiunile lui Marius Stan

ANALIZĂ VL - "Noul Galaţi", după trei ani. Ce s-a ales din promisiunile lui Marius Stan
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

* "Eu nu promit mai mult decât ştiu că pot face!", era afirmaţia de căpătâi de pe toate pliantele şi materialele electorale ale candidatului de primar Marius Stan


În urmă cu trei ani, pe 10 iunie 2012, Marius Stan devenea primarul municipiului Galaţi cu votul a 59.614 gălăţeni (48,7 la sută dintre cei prezenţi la urne). I-a mai rămas doar un an din acest mandat. Considerăm oportună o analiză a promisiunilor pe care le-a făcut, atât în timpul campaniei electorale cât şi după aceea, şi a realizării acestora.

Angajament electoral

"Eu, Marius Stan, nu promit mai mult decât ştiu că pot face!", aşa începeau scrisorile lui electorale. Şi se încheiau astfel: "Un primar bun are datoria să facă tot ceea ce depinde de el pentru ca gălăţenii să aibă unde munci bine, pe salarii decente. Mă angajez să fac acest lucru! Declar, susţin şi semnez, Stan Marius".

Ce s-a ales din acest angajament, în contextul în care Galaţiul a pierdut şansa unei investiţii Yazaki, asta ca să dăm doar un exemplu, judecaţi dumneavoastră!

„Sunt un om al dialogului şi vă invit să veniţi să-mi spuneţi, ca şi până acum, problemele voastre şi împreună vom găsi soluţiile optime”, promitea în campania electorală candidatul Marius Stan. Ulterior, a fost mai greu pentru gălăţeni să-l prindă la audienţe.

Promisiuni fără acoperire

"Dorim să rezolvăm problema gălăţenilor care nu au o casă punând în aplicare programul apartamentelor cu chirie controlată. Cum vrem să facem? În Galaţi există aproximativ 5.000 de apartamente nelocuite, dar există şi persoane care nu deţin o casă. Vom aplica un program prin care municipalitatea va acoperi diferenţa între chiria cerută de proprietari şi cea pe care şi-o permit potenţialii chiriaşi.

Până la 1 noiembrie 2012 va fi schimbat sistemul de subvenţie a preţului la energie termică cu compensarea până la sută la sută a facturilor pentru persoane vârstnice sau aflate în dificultate în vederea creării posibilităţii rebranşării acestora la sistemul de alimentare centralizat. De ce vrem să facem asta? Pentru că nu putem să acceptăm ca, după o viaţă de muncă, părinţii şi bunicii noştri să stea iarna în frig deoarece nu îşi permit să plătească încălzirea", promitea Marius Stan. Şi cu promisiunile am rămas…

Noua Primărie, noul stadion, noul mall

"Peste patru ani Galaţiul va avea - în afara noii primării, noului stadion, noului mall - acesta este doar "Punctul Zero" al noului oraş, nu ţinta finală! - o administraţie funcţională şi eficientă care să lucreze doar cu respect faţă de cetăţean şi faţă de investitori, va avea lucrări publice de o calitate bună, făcute la timp şi la preţuri corecte, va avea o mai bună eficienţă a resurselor utilitare (apă, căldură, canalizare), va avea un grad de curăţenie mult mai bun", declara Stan, într-un interviu electoral acordat ziarului „Viaţa liberă”, cu două zile înainte de alegeri.

Ce avem

Din promisiunea fanion „Noua Primărie, noul stadion, noul centru comercial”, singurul palpabil este noul mall, o investiţie privată, dar lipsită de punctul forte de atracţie al unui asemenea complex comercial - cinematograful.

Marius Stan a făcut demersuri şi pentru o Primărie nouă, şi pentru recuperarea vechii primării a Galaţiului, de pe Domnească nr. 51, fostul sediu al Regionalei CFR. Deocamdată, tot ce ştim este că Primăria e chiriaşă în fostul Grand Hotel. Iar noua Primărie, care presupune transformarea scheletului din coasta Prefecturii - fosta Sală a Aplaudacilor şi ratatul Centru de Afaceri al Consiliului Judeţului - într-un sediu pentru administraţia locală e la licitaţie. De anul trecut…

Cu noul stadion, însă… Pe 13 iunie 2013, edilul a prezentat chiar planul concret pentru construcţia noului stadion: "Avem deja proiectul noului stadion, în colaborare cu Brăila, chiar la ieşire din oraş, în cartierul Cantemir. Acolo vom încerca să dezvoltăm un centru olimpic, cu stadion de ultimă generaţie, sală de sport cu adevărat performantă, bazine olimpice şi tot ceea ce e necesar. Construcţia stadionului durează în jur de un an şi jumătate, astfel că în 2014, cel târziu în 2015 ar trebui să-l avem gata", declara Stan. Ca să n-o mai lungim, în martie 2014, primarul Stan ne întreba pe Facebook: "Are Galaţiul nevoie de un stadion nou şi modern?". Şi cu întrebarea am rămas.

Măcar locuinţele

"Eu nu vă promit iluzii, vă ofer şansa să veniţi alături de mine, să construim împreună oraşul pe care îl meritaţi, să punem în practică proiecte viabile, cum ar fi, de exemplu, locuinţe pentru tineri, după "modelul Mazăre". Sunt sigur că-l putem "importa" şi la Galaţi, cu acelaşi succes", se angaja Marius Stan, în campania electorală.

În prezent, în Galaţi se construiesc două cartiere de locuinţe sociale. În luna august 2015 ar trebui să fie gata primul campus social, cu 756 de unităţi de cazare. În martie 2016 ar trebui să fie gata şi celălalt cartier social, de pe Drumul Viilor, cu 456 de unităţi locative.

Şi acum e timpul să trecem în revistă promisiunile făcute după câştigarea fotoliului de primar al Galaţiului şi să vedem ce s-a ales din ele.

Garaje şi chioşcuri: "Eu NU dărâm fără să pun ceva în loc"

Aşa declara Marius Stan în campania electorală. "În loc de baterii de garaje, să fie locuri de joacă civilizate, locuri de parcare, parc, dacă trebuie, în loc de chioşcuri să fie galerii comerciale", declara primarul Marius Stan. A mai rămas doar un an…

Concret, o singură baterie de garaje a dispărut complet, cea din Micro 19, unde, în iulie, ar trebui să fie gata prima parcare cu loc de joacă şi spaţii verzi. Chit că, iniţial, copiilor li se promisese un parc. Alte două baterii de garaje, parţial demolate, în Micro 18 şi Complexul Ancora, aşteaptă încă restructurarea urbană.

"Vrem ca micii comercianţi să nu mai vândă în chioşcuri de tablă, ci să fie grupaţi în galerii comerciale, care să asigure condiţii confortabile atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Chioşcurile reprezintă o sursă de venit, uneori unică, pentru familii care nu îşi mai găsesc locuri de muncă. Nu vom fi cei care dărâmă de dragul molozului şi-abia după aceea caută ceva să pună în loc", spunea Marius Stan.

Din păcate, în locul chioşcurilor demolate nu s-a pus nimic! Şi ca să nu vorbim doar la modul general, iată exemple concrete. "Vrem ca acele chioşcuri de la Ancora să nu le mai vedeţi! Acela este primul loc unde vom începe o modernizare urbană în Galaţi", declara Stan. Puzderia de chioşcuri din Complexul Ancora a rămas neatinsă. În zona "La Popescu", bateria de chioşcuri este, pe alocuri, marcată de ruinele gheretelor demolate, care urâţesc şi mai mult zona, chit că primarul a promis că va muta comerţul cu echipamente auto în talcioc. Aşa cum şi prima galerie comercială promisă în Bariera Traian a rămas tot promisiune.

Masterplan energetic pentru Galaţi

Candidatul Marius Stan declara, în campania electorală, că are în vedere elaborarea unui master plan energetic pentru Galaţi: "Să continuăm modernizarea reţelei de distribuţie existente la nivelul municipiului, să asigurăm cadrul optim pentru dezvoltarea ofertei de energie termică produsă în Galaţi prin aplicarea soluţiilor de cogenerare eficientă şi trigenerare. O soluţie durabilă ar putea fi producerea de energie din gunoiul menajer depozitat în groapa ecologică".

"Sperăm ca în 9-12 luni să putem realiza şi noi ce au făcut alţii care şi-au făcut termocentrale noi, funcţionale, şi au reuşit să ducă agentul termic în casele oamenilor la un preţ mai mic decât jumătatea celui pe care îl practicăm în acest moment", declara, la începutul mandatului, primarul Marius Stan.

"Am spus şi o repet, cred că realist este un termen de aproape trei ani de zile pentru realizarea surselor alternative pentru un sistem decent, bazat pe motoare pe cogenerare", afirma luna trecută.

"Cu certitudine, la iarnă va fi căldură pe acelaşi sistem al CET", susţine acum edilul.

Dacă aveţi puterea şi răbdarea, credeţi! Cică apa rece ajută la limpezirea minţii.

Maxi-taxi, cele mai noi mijloace de transport în comun

"Ţelul nostru este să avem transport public civilizat, cu maşini noi. Am ales o soluţie de compromis, provizorie, şi am acceptat şase maşini SH, care să vină aşa, ca o manta de vreme rea. Avem demarate deja discuţii şi vor urma procedurile pentru achiziţionarea de autobuze noi, care să ne ducă şi pe noi în lumea civilizată", declara, la începutul mandatului, Marius Stan.

"Pe traseele principale vor rămâne numai mijloacele de transport ale Transurb, e o condiţie impusă de BERD", spunea Stan, în 2014.

"Ţinând cont de faptul că transportatorii, cu de la sine putere, au încălcat prevederile contractului care era în vigoare până pe data de 7 mai, legea ne obligă să îl reziliem unilateral", afirma în aprilie 2015.

"Aşa cum le-am promis transportatorilor privaţi, am obţinut votul consilierilor locali pentru a prelungi delegarea serviciilor prestate pe termen de un an", declara în mai 2015.

Galaţiul nu are, deocamdată, nici măcar un autobuz nou, dar vrea să-şi cumpere 14 troleibuze noi, cu bani împrumutaţi de la BERD. Poate reuşeşte chiar în acest mandat… Până atunci, cele mai noi mijloace de transport în comun rămân microbuzele maxi-taxi!

Cine-şi mai aduce aminte de ele?

Despre proiectele, unele împuternicite de votul consilierilor locali, vorbesc. De pildă, reabilitarea scuarului străzii Brăilei. Pe 14 martie 2013, la propunerea primarului Marius Stan, a fost votată o hotărâre care vizează reamenajarea întregului scuar al străzii Brăilei, prin construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) pe scuarul central şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri la Inelul de Rocadă. Nu s-a făcut nimic. Ultima dată, acum vreun an, primarul făcea consultări pe Facebook pe tema „cum am vrea să arate zona de la Inelul de Rocadă”. Şi tot pe hârtie a rămas în bună parte şi asfaltarea (nu cârpeala!) trotuarelor calamitate ale străzii Brăilei.

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. Urmăm procedurile normale şi sperăm ca la primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc cu tiroliene", declara în 2014 primarul Marius Stan. N-avem!

Despre "un aqualand cu tobogane care pornesc de la Turnul Tv, curg pe tot taluzul până la Plaja Dunărea" mi-e şi jenă să vorbesc, aşa că mai bine mă opresc aici.

Cinematograf adevărat - CINE M-A minţit?

"Este trist că un oraş precum Galaţiul încă nu are un spaţiu potrivit pentru astfel de evenimente. Îl invit, însă, pe regizorul Cristian Mungiu, la Galaţi, peste un an, după ce va fi luat premiul Oscar, la un cinematograf adevărat", promitea, în noiembrie 2012, primarul Marius Stan. Suntem în 2015.

Foto Bogdan Codrescu

CITEŞTE ŞI: Cele mai importante realizări şi proiecte ale primarului Marius Stan

Citit 14035 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2015 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.