BACALAUREAT 2015: Diferenţe de aproape patru puncte, după contestaţii

BACALAUREAT 2015: Diferenţe de aproape patru puncte, după contestaţii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Procentul de promovare a bacalaureatului, în urma rezolvării contestaţiilor, a crescut de la 74,71 la sută la 76,40 la sută, ceea ce înseamnă că în jur de 70 de candidaţi din Galaţi au promovat examenul după recorectarea tezelor.

Printre aceştia se numără şi Andrei Toader, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş", care în urma contestaţiilor a obţinut 7,90 la limba română, după ce iniţial primise 4,10. Diferenţa este foarte mare, de 3,80 de puncte, având în vedere că limita legal admisă este de numai 1,50.

"Hogaş" şi "Haret", cele mai afectate de corectura defectuoasă

Din nefericire, aceasta nu este singura situaţie. Sunt o mulţime de cazuri în care între nota iniţială şi cea finală sunt mai bine de 2,00 puncte. Un alt elev de la "Hogaş" a crescut de la 3,85 la 6,70, diferenţa fiind de 2,85. De altfel, la tezele elevilor de la cele două colegii bune se observă cele mai multe astfel de diferenţe foarte mari.

Un alt elev de la "Spiru Haret" a promovat examenul la română după contestaţii, cu o notă de 7,00, de la 4,55. La "Hogaş", o notă a crescut de la 5,95 la 8,35, iar la "Haret" sunt alte două situaţii în care diferenţele se apropie de trei puncte: de la 6,05 la 8,75 şi de la 5,90 la 8,40.

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că, întrucât tezele nu s-au corectat la Galaţi, singurul lucru pe care-l poate face e să trimită toate aceste cazuri în raportul către Ministerul Educaţiei.

Dacă anul trecut astfel de diferenţe erau destul de puţine, acum ele sunt numeroase şi ridică un semn de întrebare asupra corectitudinii cu care se face evaluarea. Aşa cum era de aşteptat, schimbarea regulilor în timpul jocului, respectiv decizia pripită de a se corecta tezele în alte judeţe, le-a adus deservicii elevilor, întrucât cadrele didactice au avut mai puţin timp la dispoziţie pentru corectare.

Conducerea ISJ nu ne-a putut oferi ieri informaţii cu privire la câte note au crescut şi câte s-au micşorat. Însă la o simplă privire aruncată pe listele de pe site-ul Ministerului Educaţiei se poate observa că sunt foarte multe note mărite la limba şi literatura română. Dacă au fost depuse aproximativ 2.000 de contestaţii, sunt peste 500 de note mărite doar la limba şi literatura română şi alte câteva zeci micşorate, tot la această disciplină.

De exemplu, la Economic, un elev a ajuns de la nota 8,40 la 6,40.

O medie de 10,00 şi încă un liceu cu promovare sută la sută

Tot în urma contestaţiilor, judeţul Galaţi a ajuns să aibă o elevă cu 10 pe linie la bacalaureat. Este vorba de Claudia Ghiţă, de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci.

De asemenea, încă un colegiu - alături de CNVA şi CNCN - a ajuns să aibă procent de promovare de 100 la sută - Colegiul "Cuza".

La polul opus, Liceul Tehnologic "Hortensia Papadat Bengescu" din Iveşti rămâne singura instituţie din judeţ în care, chiar şi după contestaţii, promovarea a rămas tot zero.

VEZI AICI NOTELE DIN JUDEŢUL GALAŢI, DUPĂ CONTESTAŢII

Citit 5462 ori Ultima modificare Marți, 14 Iulie 2015 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.