CĂLDURA GĂLĂŢENILOR, în dezbatere la Prefectură. Sindicaliştii cheamă autorităţile la raport

CĂLDURA GĂLĂŢENILOR, în dezbatere la Prefectură. Sindicaliştii cheamă autorităţile la raport
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vor avea gălăţenii căldură la iarnă? La această întrebare sunt aşteptaţi să răspundă, în şedinţa din luna august a Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură, cei mai importanţi „actori” ai termoficării: Primăria, Calorgal şi Electrocentrale Galaţi. Liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gârneaţă, i-a cerut, ieri, prefectului Dorin Otrocol ca unul dintre subiectele şedinţei din luna august, cel mai important de altfel, să fie dedicat termoficării, în special livrării de agent termic în casele zecilor de mii de gălăţeni racordaţi la sistemul centralizat.

Reprezentanţi ai Primăriei, Calorgal şi Electrocentrale sunt aşteptaţi astfel să participe la întrunire şi să precizeze care este stadiul pregătirilor pentru iarnă, dar şi ce demersuri se fac pentru ca CET să reia, din luna octombrie (când ArcelorMittal nu va mai furniza abur pentru producerea apei calde), activitatea de producere a agentului termic.

Iţe încurcate şi niciun răspuns concret

Reamintim că, la acest moment, nici Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află Electrocentrale, nici municipalitatea gălăţeană nu pot garanta că la iarnă vom avea căldură. Aşa cum v-am mai informat, pentru ca acest serviciu să fie reluat este nevoie ca Romgaz şi Transgaz, creditorii CET, să fie de acord cu plata eşalonată a datoriilor curente ale Electrocentrale, aferente regimului de iarnă trecut, care se ridică la aproape 58 de milioane de lei. Aceste datorii au fost acumulate de CET în iarna 2014-2015, când a fost asigurată livrarea agentului termic, fără a fi însă încasată contravaloarea serviciului de la Apaterm, aflată acum în faliment.

Aceasta nu este însă singura condiţie de care depinde producerea şi livrarea agentului termic pentru încălzirea locuinţelor. Electrocentrale a impus municipalităţii, la solicitarea creditorilor, semnarea unui protocol, iar una dintre condiţiile prevăzute în document este, ca şi în cazul achiziţiei cazanului de apă fierbinte de la Brăila, constituirea unui avans sau a unei garanţii financiare, în contul gazului ce va fi livrat către CET, pentru producerea agentului termic.

Primarul Marius Stan a precizat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că nu a găsit nicio formulă legală pentru a constitui, din bugetul local, un avans şi că fără un ajutor financiar de la Guvern sau din partea Ministerului Dezvoltării nu va putea face o astfel de plată.

Foto-arhivă "Viaţa liberă", Bogdan Codrescu

Citit 3953 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2015 09:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.