Testări medicale GRATUITE la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi

Testări medicale GRATUITE la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Se estimează că zeci de mii de gălăţeni sunt infectaţi cu virusurile hepatice B şi C * Netratată, hepatita C duce în timp la apariţia cirozei hepatice şi, mai apoi, a cancerului la ficat * Cel mai eficient tratament împotriva hepatitei C nu este încă disponibil în România


Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi organizează în până vineri, 31 iulie, o testare gratuită pentru diagnosticarea în rândul gălăţenilor a hepatitei de tip C. Testările se efectuează în intervalele orale 9,00-12,00 şi 16,00-18,00. Prilejuită de sărbătorirea, pe 28 iulie, a Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, acţiunea are scopul de a depista încă din stadii incipiente ale bolii cât mai multe persoane infectate cu virusul hepatic C. Pentru a putea beneficia de un astfel de consult gratuit nu contează dacă sunteţi sau nu asigurat în sistemul public de asigurări de sănătate. Aveţi nevoie doar de un act de identitate, pentru a putea fi luat astfel în evidenţă.

Peste 100 de persoane testate în două zile

"În primele două zile şi jumătate ale screeningului s-au prezentat pentru testare în jur de 110 persoane, majoritatea vârstnice. Considerăm că astfel de programe sunt foarte importante, având în vedere faptul că hepatita C este o boală care devine simptomatică abia atunci când ajunge în stadii destul de avansate", a precizat medicul Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Deşi sunt benefice pentru toate categoriile de vârstă, astfel de acţiuni de screening se adresează în mod special persoanelor tinere sau de vârsta a doua, deoarece hepatita C este o boală cu evoluţie îndelungată.

Câţi gălăţeni sunt infectaţi

Medicii nu au în prezent o situaţie clară a numărului de gălăţeni infectaţi cu virusurile hepatice B şi C, microbi care dau forme cronice deosebit de grave ale bolii. Totuşi, două studii făcute, la intervale relativ mici de timp, de Ministerul Sănătăţii şi, respectiv, de către Institutul Clinic Fundeni au ajuns la rezultate foarte asemănătoare: 5 la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, în vreme ce alţi 7 la sută cu virusul B. O mică proporţie (0,5 - 1 la sută) dintre cei cu virus B sunt purtători şi ai tulpinii virale D, fapt ce îngreunează simţitor un tratament şi aşa destul de dificil. Aplicând proporţiile amintite la populaţia judeţului Galaţi reiese faptul că cel puţin 25.000 de gălăţeni ar fi infectaţi cu virusul C, în vreme ce în organismul altor 35.000 este prezent virusul B.

Sănătoşi doar la suprafaţă

Deşi poate cauza apariţia cirozei şi a cancerului hepatic, hepatita C nu se manifestă, în multe cazuri, în niciun fel. Medicii spun că mulţi pacienţi află că sunt infectaţi cu acest virus în timpul unor analize de rutină sau, în cazurile nefericite, atunci când este prea târziu. "Hepatitele de tip B şi C reprezintă o problemă de sănătate publică atât la nivel naţional, cât şi în ceea ce priveşte judeţul nostru. Atât numărul mare al celor infectaţi, cât şi costurile semnificative ale tratamentului fac din aceste boli o povară pentru orice sistem de sănătate", a precizat doctorul Petru Dăscălescu, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Ce sunt hepatitele cronice

Hepatita B este o infecţie virală a ficatului, transmisă prin folosirea drogurilor injectabile, prin contactul sexual sau intim cu o persoană infectată şi prin expunerea la fluide umane cum ar fi sperma, secreţiile vaginale şi laptele de mamă. Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă. Vaccinul împotriva hepatitei B există şi este foarte eficient.

Hepatita C este tot o infecţie virală a ficatului împrăştiată prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis sexual. Mulţi oameni care capătă hepatită C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o slabă boală asemănătoare cu gripa, care ţine câteva săptămâni. În acest moment, nu există vaccin pentru hepatita C.

Tratamentele noi, indisponibile încă în România

Terapiile pe care le pot urma în prezent bolnavii de hepatita C sunt în urmă cu două generaţii faţă de ultimele tratamente aplicabile pe plan mondial. Acest lucru înseamnă o rată mai mică de succes a tratamentului, perioade mai lungi de tratament şi mult mai multe efecte secundare pentru organismul bolnavului.

O companie farmaceutică din Statele Unite ale Americii a anunţat în 2013 că a descoperit o terapie revoluţionară pentru tratamentul hepatitei C. În 2014, pacienţii americani au fost primii care au putut beneficia de acest tratament.

În România, au existat discuţii pentru introducerea sa în Programul naţional de luptă împotriva hepatitei C, dar negocierile par să bată pasul pe loc de câteva luni de zile. Dificultatea introducerii acestui tratament pare să constea în costurile prohibitive pe care le implică, de peste 50.000 de euro pentru fiecare pacient în parte.Beneficiile ar fi însă colosale: o rată de succes a tratamentului de aproape sută la sută, o perioadă mai scurtă de administrare şi mai puţine efecte adverse faţă de tratamentele actuale.

Citit 5422 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.