FOTO/ O NOUĂ SURPARE pe Faleza Superioară
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ O NOUĂ SURPARE pe Faleza Superioară
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe Faleza Superioară a Dunării, de la Parcul Viva spre Trecere bac, a apărut o nouă groapă. Principalul motiv pentru surparea pistei de biciclete pe o porţiune de doi metri o reprezintă starea fragilă în care se află solul, încă o dovadă a faptului ca faleza din Galaţi are nevoie de reconsolidare.

Oamenii din zonă spun că terenul era lăsat de mai mult timp, însă nimeni nu a acordat atenţie până acum acestui lucru. "Eu am văzut că se lasă încet betonul, dar nu sunt inginer, aşa că am trecut mereu pe lângă. Uite că acum s-a lăsat de tot şi e ditamai groapa. Păi, dacă era un copil care trecea pe acolo sau un biciclist, cine era responsabil?", ne-a spus Vasile H., un trecător.

"În zonă a fost o alunecare de teren, din cauza infiltraţiilor de apă în sol. Am delimitat zona cu bandă roşie, pentru a fi ocolită, şi vom începe lucrările de reabilitare", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Chiar dacă groapa va fi acoperită, altele vor ieşi la suprafaţă, în locuri diferite, pentru că întreg solul pe care este construită faleza se scufundă, anual, cu doi centimetri. Pentru reabilitare, ar fi necesară suma de 100 de milioane de euro, momentan indisponibilă.

Conducerea municipalităţii intenţionează să acceseze fonduri europene pentru finanţarea proiectului. „Primăria municipiului Galaţi a inclus proiectul de consolidare a falezei Dunării pe lista de priorităţi pentru atragerea de finanţări europene în exerciţiul bugetar comunitar 2015-2020”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Trebuie spus că, în 2014, Primăria a plătit 347.000 de lei cu TVA pentru studiul şi expertiza hidrogeotehnică privind Faleza Dunării - zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice şi zona blocurilor P - realizate de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Specialiştii au concluzionat că sunt multiple fenomene care duc la instabilitatea Falezei, probleme care au început cu anii '60 şi au continuat din cauza lucrărilor executate cu deficienţe în gândire şi execuţie. Şi nu există o singură soluţie, fiecare fenomen trebuie tratat independent.

Citit 6308 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2015 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.