VIDEO/ DUNĂREA continuă să SCADĂ, INSULA creşte pe zi ce trece

VIDEO/ DUNĂREA continuă să SCADĂ, INSULA creşte pe zi ce trece
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

* Scăderea accentuată a cotelor apelor Dunării ar putea genera efecte negative asupra adâncimilor de navigaţie


Dacă la finalul lunii iulie, cotele apelor Dunării înregistrau, la Galaţi, valoarea de 100 cm, pe 3 august această valoare scăzuse cu 9 cm, la 91, punând astfel în alertă autorităţile competente. Într-un comunicat emis pe pagina lor de internet, reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos anunţau că "scăderea accentuată a cotelor apelor Dunării ar putea genera efecte negative asupra adâncimilor de navigaţie la punctele critice de pe sectorul Dunării Fluviale, astfel că se depun eforturi considerabile pentru menţinerea şi asigurarea gabaritelor de navigaţie prin activităţi susţinute de măsurători hidrografice, balizaj şi dragaj pentru cotele actuale". 

În acest moment, navigaţia convoaielor şi navelor se desfăşoară cu atenţie mărită, iar comandanţii de nave sunt îndemnaţi să respecte cu stricteţe semnalizările plutitoare şi costiere existente. 

"Datorită eforturilor depuse de AFDJ RA Galaţi cu navele tehnice Donaris, Semnal şi Mamaia, permanent se ţine sub supraveghere situaţia adâncimilor, semnalizarea necesară determinării traiectoriei şenalului navigabil şi se intervine punctual, prin dragaj cu draga Dunărea Maritimă, la punctele critice unde situaţia o impune", se arată în acelaşi comunicat emis de AFDJ. 

Şanse pentru un nivel istoric? 

În august 2003, Dunărea a scăzut până la cota istorică de doar 37 de centimetri la Galaţi, iar în august 2012 a avut doar 57 de centimetri. "Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, există posibilitatea egalării nivelului pe care Dunărea l-a înregistrat în august 2013, de 76 cm. Conform acestei prognoze, se vor întreprinde toate demersurile necesare pentru a ţine sub control, prin activitatea specifică de întreţinere şenal, gabaritele de navigaţie existente pe sectorul românesc al Dunării, astfel încât fenomenul de scădere a nivelurilor apelor Dunării să afecteze cât mai puţin firmele de transport", mai transmit reprezentanţii AFDJ. 

Scăderea Dunării nu afectează navigaţia

Chiar dacă Dunărea a ajuns la o cotă de 89 de cm, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) a emis, în cursul zilei de marţi, un nou comunicat de presă în care sunt date asigurări că traficul fluvial se desfăşoară în condiţii optime, lucrându-se non-stop la asigurarea adâncimilor potrivite de navigaţie. Dacă seceta va persista, cotele Dunării vor continua să scadă, apropiindu-se de nivelul din 2013, de doar 76 cm.  

În aceste condiţii, gălăţenii pot să vadă insula din mijlocul Dunării în toată splendoarea ei, ca şi în anii trecuţi.

 

 
"Laguna albastra", pe Dunare, la Galati

 

Posted by Ligia Anca Ligia on Sunday, August 2, 2015
Citit 9765 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.