SONDAJ - votează aici! Câţi gălăţeni mai sunt branşaţi la reţeaua publică de termoficare?

SONDAJ - votează aici! Câţi gălăţeni mai sunt branşaţi la reţeaua publică de termoficare?
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Cât de rentabilă mai este menţinerea sistemului centralizat de termoficare? Răspunsul la această întrebare încearcă să îl afle autorităţile gălăţene (ce-i drept, cam târziu, având în vedere că peste aproximativ două luni s-ar putea instala frigul), prin studiul la nivelul apartamentelor conectate la reţeaua publică de termoficare, pentru care au fost alocaţi de la bugetul local nu mai puţin de 150.000 de lei. Motivul: există temerea şi chiar s-au purtat numeroase discuţii în acest sens, între reprezentanţii Primăriei, Calorgal şi Electrocentrale, că numărul consumatorilor dependenţi de sistemul centralizat a scăzut drastic. Mai mult, există posibilitatea ca mulţi dintre gălăţenii încă dependenţi de reţeaua publică să provină chiar din rândul rău-platnicilor şi astfel neplata serviciului să se perpetueze. Un semnal de alarmă în acest sens a încercat să-l tragă liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gârneaţă, când la Prefectură a fost dezbătută, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, problema furnizării apei calde şi căldurii în sezonul rece 2015-2016. Sindicalistul a punctat că "este o ruşine naţională ce se întâmplă la Galaţi" şi că tocmai lipsa unui plan coerent de susţinere şi redresare a sistemului centralizat de termoficare, coroborată cu sistarea apei calde în perioada aprilie - iulie, a făcut ca numeroşi consumatori cu plata la zi să se debranşeze, cu sau fără aviz.

Date oficiale vs. realitate

Conform datelor oficiale, din luna martie a acestui an şi până la jumătatea lunii august, Calorgal a înregistrat 2.900 de cereri de debranşare, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2.300 de astfel de solicitări. Este drept că nu toţi proprietarii au cerut părăsirea cu totul a sistemului, ci unii dintre aceştia (care nu reprezintă totuşi majoritatea) au ales să-şi pună boilere pentru apa caldă menajeră, dar căldură să primească, în continuare, de la reţeaua publică. Totuşi, conform semnalelor pe care le-am primit de la cititorii noştri (atât prin intermediul comentariilor, cât şi telefonic), dar şi de la membrii unor asociaţii de proprietari, numărul celor care au părăsit sistemul centralizat de termoficare este mult mai mare. Simţindu-se batjocoriţi şi umiliţi, mulţi dintre gălăţeni au refuzat să solicite aviz din partea Calorgal, pentru care ar fi trebuit să plătească, şi şi-au montat alte surse de încălzire în locuinţă. Asfel de alegeri au făcut chiar şi consumatori din zonele unitare, conform informaţiilor noastre, care în ciuda Hotărârii Consiliului Local nr. 166/2008, care interzice debranşarea acestora, au renunţat la reţeaua publică.

Potrivit statisticilor Calorgal, preluate de la falimentata Apaterm, din cele 727 de asociaţii de proprietari, care însumează 98.000 de apartamente, doar 658 de asociaţii, cu 92.000 de apartamente, sunt dependente de sistemul centralizat de termoficare. Dintre acestea, până săptămâna trecută, semnaseră contracte cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură doar 442 de asociaţii, care au în componenţă 2.880 de scări de bloc, din 4.000, câte sunt în total. Trebuie precizat că cele 442 de asociaţii au doar 48.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, iar unele dintre acestea sunt nelocuite, astfel că nu înregistrează consum.

Până când autorităţile vor putea furniza o situaţie reală a numărului de apartamente branşate la reţeaua publică, precum şi o intenţie a acestora de a mai rămâne sau nu în sistem, vă invităm să participaţi la un sondaj.

Perioada de votare începe luni, la ora 00,00, urmând ca sondajul să se încheie pe 2 septembrie la ora 00,00. Identitatea respondenţilor nu este publică. Concluziile vor fi tratate într-un articol separat.

Citit 8169 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.