Banii înapoi! Abateri de peste 5,4 milioane de lei la Primăria Galaţi

Banii înapoi! Abateri de peste 5,4 milioane de lei la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Finanţarea nelegală de la bugetul local a unor cluburi sportive, bani alocaţi nelegal pentru cultura scrisă, cheltuieli de telefonie mobilă care depăşesc valoarea abonamentului, deconturi nelegale către Gospodărire Urbană, indemnizaţii şi ajutoare sociale acordate ilegal, dar şi lucrări plătite, dar neexecutate, sunt abateri cu o valoare totală estimată la 1,14 milioane de lei, cauzatoare de prejudicii. Ele au fost descoperite de auditorii Camerei de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, în urma auditului financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale Primăriei Galaţi.

Acestora li se adaugă, însă, şi alte abateri, în valoare de 4,3 milioane de lei, dar care nu au cauzat prejudicii. Este vorba despre nereguli privind evidenţele contabile, terenurile agricole şi închirierea lor, execuţia lucrărilor publice, acordarea de ajutoare sociale şi neîncasarea unor taxe şi impozite. Pe lista abaterilor se mai adaugă şi serviciile juridice oferite de casele de avocatură. Auditorii au descoperit că acestea se ocupă de chemarea în judecată a unor debitori pentru recuperarea unor datorii mai mici decât onorariile plătite avocaţilor.

Vom detalia, pentru început, abaterile cauzatoare de prejudicii pe care, prin Decizia nr. 23/17 august 2015, emisă de Camera de Conturi Galaţi, Primăria trebuie să le recupereze până la 31 decembrie 2015, cu tot cu beneficiile legale nerealizate.

Finanţări nelegale pentru cluburile sportive

Auditorii acuză Primăria că, în anul 2014, a alocat nelegal, din bugetul local, o sumă totală de 784.540 de lei, către patru asociaţii sportive: Handbal Club Danubius Galaţi, Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, Clubul Sportiv Municipal Dunărea Galaţi şi Asociaţia Sueno Dance Galaţi.

Numai în cazul Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, valoarea estimativă a abaterilor se ridică la 519.000 de lei, deoarece, susţin auditorii, finanţarea s-a acordat în condiţiile în care clubul era în insolvenţă. Auditorii au descoperit decontarea nelegală a unor cheltuieli anterioare momentului încheierii contractelor de asociere încheiat de cluburi cu Primăria şi plata nelegală a unor drepturi salariale către persoane care nu erau nici sportivi, nici antrenori.

Trebuie spus că Primăria mai are de de recuperat 500.000 de euro alocaţi în 2012, tot în mod nelegal, Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi.

Cultura, finanţată nelegal

Camera de Conturi acuză că, în 2014, au fost făcute plăţi nelegale în valoare totală de 216.992 de lei, din bugetul local, cu titlul de finanţări neambursabile pentru cultura scrisă şi pentru acţiuni culturale. Vizate sunt plăţile făcute către Societatea Scriitorilor "Costache Negri", Fundaţia Umanitară "Theo", Fundaţia "Antares", Biblioteca "V. A. Urechia" - subordonată Consiliului Judeţului, Asociaţia Scriitorilor şi către persoanele fizice Tudor Parapiru şi Sergiu Marin Dumitrescu.

Principalul reproş al auditorilor este acela că nu au fost respectate procedurile de evaluare şi selecţie a ofertelor culturale. Şi pe acestea, Primăria trebuie să le recupereze, cu tot cu beneficiile legale nerealizate.

Deconturi nejustificate

Primăria este acuzată că nu a urmărit încadrarea cheltuielilor de telefonie mobilă în valoarea abonamentelor contractate. Aşa au ajuns auditorii să descopere o depăşire cu 34.512 lei a abonamentului, pentru care nu s-a luat măsura recuperării de la salariaţii răspunzători.

Pe lista capetelor de acuzare se mai adaugă deconturi nejustificate de 47.293 de lei către SC Gospodărire Urbană. Primăria va trebui să stabilească întinderea prejudiciului şi să-l recupereze, dar şi să verifice toate situaţiile de lucrări prezentate la plată de Gospodărire Urbană.

Auditorii au mai constatat şi indemnizaţii de 13.364 de lei acordate nejustificat pentru reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap, fără existenţa unui certificat de încadrare în grad de handicap valabil. Primăriei i s-a trasat misiunea de a recupera prejudiciul cu tot cu majorările de întârziere aferente.

Cu ochii închişi

Potrivit raportului Camerei de Conturi, Primăria a acceptat la plată lucrări care nu au fost executate de SC Ilcriss Sport SRL, cu materiale trecute în avize, dar nepuse în operă, precum şi decontarea unor situaţii de lucrări întocmite fără respectarea prevederilor legale, în care fusese înscrisă o contribuţie de asigurări sociale mai mare. Valoarea estimativă a abaterii constatate - 3.334 de lei. Primăria trebuie să facă inventarierea totală a lucrărilor pentru stabilirea cu exactitate a întinderii prejudiciului adus bugetului local şi să ia măsurile legale pentru recuperarea sumelor, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate, calculate până la data încasării acestor sume.

Unde-i gardul viu?

Camera de Conturi a căutat zadarnic cele 58.732 de fire de gard viu, achiziţionate la preţul de 0,8 lei bucata, şi distribuite asociaţiilor de proprietari pentru a fi plantate în perioada 2012-2013. Aşa că a constatat o abatere de 46.985 de lei şi cere acum recuperarea prejudiciului de către municipalitate.

Auditul a ocolit Cantina de Ajutor Social

Auditorii Camerei de Conturi au mai descoperit că Primăria nu a inclus în planurile sale de audit public intern aferente perioadei 2012-2014 şi controale la Cantina de Ajutor Social, condusă de colegul de partid al primarului Marius Stan, Picu Roman. Aici, în urma unei inventarieri făcute în 2012, au fost constatate mărfuri lipsă din gestiune şi mărfuri cu termenul de valabilitate expirat în valoare totală de 139.812 lei, dar Primăria nu a stabilit dacă toate acestea sunt imputabile cuiva. Iată de ce auditorii cer Primăriei să reanalizeze cauzele plusurilor şi minusurilor constatate şi să stabilească întinderea prejudiciului, inclusiv beneficiile nerealizate şi recuperarea acestora de la persoanele responsabile.

Ce spune Primăria

Potrivit lui Silviu Bacalum, care ocupă temporar funcţia de purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, municipalitatea a contestat decizia emisă de Camera de Conturi Galaţi, dar procedurile sunt de durată.

Rămâne de văzut cine va avea câştig de cauză.

Citit 4745 ori Ultima modificare Duminică, 06 Septembrie 2015 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.