CRIZA CĂLDURII/ Primarul Marius Stan: "Vom reuşi să furnizăm agent termic Galaţiului"

CRIZA CĂLDURII/ Primarul Marius Stan: "Vom reuşi să furnizăm agent termic Galaţiului"
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Municipalitatea va renegocia condiţiile impuse de Romgaz pentru căldura gălăţenilor * Se aşteaptă sprijin financiar din fondul de rezervă al Guvernului * "Nu suntem noi singurii responsabili pentru dificultăţile cu care se confruntă sistemul centralizat", afirmă edilul-şef


După mai multe runde de intervenţii şi discuţii cu reprezentanţii Guvernului, astăzi, Primăria Galaţi va transmite Executivului o serie de documente care atestă situaţia critică a sistemului public de termoficare şi necesitatea unui sprijin financiar, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru ca gălăţenii să poată beneficia de căldură în această iarnă.

Primarul Marius Stan ne-a declarat că o echipă a municipalităţii a fost prezentă, joi, la Forumul "Energia termică - Strategii pentru România", găzduit la Palatul Parlamentului, unde au participat şi delegaţi ai Romgaz (creditorul majoritar al Electrocentrale Galaţi), iar în urma discuţiilor reprezentanţii companiei din Mediaş, de care depinde producerea agentului termic de către CET pentru apa caldă şi căldura gălăţenilor în sezonul rece, ar fi promis o renegociere a condiţiilor impuse.

"Într-adevăr, speranţa noastră rămâne sprijinul din partea Guvernului, din fondul de rezervă, pentru că este firesc şi normal, până la urmă. Nu suntem noi singurii responsabili, ca autoritate publică locală, pentru dificultăţile cu care se confruntă sistemul centralizat. Luni, prezentăm dosarul şi banii din fondul de rezervă se vor duce direct către furnizor. Evident că vom face şi noi nişte eforturi financiare, dar, cu certitudine, zic eu, vom reuşi să furnizăm agent termic populaţiei Galaţiului. Mizăm şi pe o relaxare a condiţiilor impuse de cei de la CET şi Romgaz, pentru că din discuţiile iniţiale, în draftul de contract propus de ei se regăseau nişte condiţii inacceptabile pentru noi. În primul rând, în afara legii. Dacă era să apelăm la Protecţia Consumatorului, aveam câştig de cauză. Ne-au impus condiţii care, din punct de vedere legal, nu puteau fi satisfăcute de administraţia locală. Noi nu putem niciodată să emitem o scrisoare de garanţie bancară în favoarea unui terţ. Au fost şi reprezentanţii Romgaz la întâlnirea respectivă şi avem promisiunea că vom rediscuta condiţiile. Suma cu care chipurile ar trebui să venim în avans să fie o sumă decentă, pe care autoritatea locală să o poată suporta şi cred eu că va funcţiona", ne-a declarat edilul Galaţiului.

Luna octombrie, decisivă

Marius Stan ne-a spus că, în luna octombrie, în şedinţa Consiliului Local, va fi stabilită suma care va fi investită de la bugetul local pentru susţinerea sistemului de termoficare. "Cu certitudine, vom face şi noi un efort. Am previzionat banii respectivi. Sper ca în şedinţa Consiliului din octombrie să avem datele concrete pentru a stabili suma exactă cu care vom participa (…) Avem căile legale prevăzute de lege: suportarea unei subvenţii legale, a doua cale înseamnă suportarea unor pierderi din reţea, unde iarăşi putem să mai oferim sistemului o sursă", a afirmat primarul.

Întrebat dacă totuşi nu va fi târziu şi nu se impune adoptarea unei decizii într-un interval mai scurt de timp, întrucât, de regulă, şedinţele ordinare au loc la sfârşit de lună, edilul a afirmat că "dacă va fi cazul, vom face o şedinţă de îndată, pentru că este o situaţie de urgenţă".

Bani de la Guvern pentru facturile săracilor

În acelaşi context, primarul Marius Stan a afirmat că "suntem în faza în care încercăm să scoatem o statistică foarte exactă cu beneficiarii Legii 416, să vedem ce datorii au, iar cuantumul datoriilor respective să se regăsească într-un memoriu care va fi adresat Guvernului, tocmai pentru ca Guvernul, printr-o hotărâre, să vireze banii celor care sunt într-adevăr nevoiaşi". Edilul şef a spus că în cazul în care consumatorii nu-şi vor achita facturile, sistemul nu va putea funcţiona, astfel că oamenii se pot trezi, în plină iarnă, fără apă caldă şi căldură.

Foto-arhivă "Viaţa liberă" (Bogdan Codrescu)

Citit 6624 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 14:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.