TOPUL MEDIULUI DE AFACERI/ Care sunt surprizele celor mai profitabile companii gălăţene

TOPUL MEDIULUI DE AFACERI/ Care sunt surprizele celor mai profitabile companii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Societăţile din domeniul construcţiilor domină clasamentele întreprinderilor mari şi mijlocii * Domeniul naval, ancoră de stabilitate pentru economia locală * Ziarul "Viaţa liberă", trofeu pentru profesionalismul jurnalismului economic


Companiile gălăţene care au obţinut, în 2014, cele mai bune rezultate economice au fost recompensate şi aplaudate la scenă deschisă, ieri, 1 octombrie, în cadrul ediţiei locale a Topului Naţional al Firmelor Private din România, realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). Amfitrion al festivităţii, devenite deja de tradiţie, a fost preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, acesta precizând din start că nu asistăm doar la o sărbătoare a mediului de afaceri, ci la una a întregii comunităţi locale gălăţene, performanţa întreprinderilor reflectându-se, în ultimă instanţă, în beneficiile la nivelul societăţii: locuri de muncă, investiţii, resurse susţinerea sectorului public, consolidarea clasei de mijloc etc. De altfel, ca recunoaştere a acestei realităţi, alături de întreprinzătorii gălăţeni au fost prezenţi, ieri, la festivitatea de premiere reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, ai mediului universitar, ai celui financiar-bancar, ai tuturor celor care, într-un fel sau altul, au legătură cu mediul economic gălăţean.

"Răsplătim performanţa, dar nu trebuie să uităm să punctăm meritele întregii categorii a oamenilor de afaceri ce au raportat profit şi care numără aproximativ 14.000 de firme, numai în judeţul Galaţi. Toţi aceştia reprezintă, într-o formă sau alta, spiritul întreprinzător, curajul, dorinţa de a răzbate într-un mediul de afaceri pe care ni-l dorim din ce în ce mai benefic, într-o piaţă liberă şi cu o concurenţă loială", a precizat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, înainte de a-i prezenta, pe categorii, premiaţii din acest an ai Topului firmelor gălăţene.

Premianţi "la categoria grea"

Fie că vorbim de numărul de salariaţi, cifra de afaceri sau profitul obţinut, topul firmelor este dominat, desigur, de marile întreprinderi. Pe primul loc s-a plasat, cu o evoluţie accelerată în ultimul an, societatea Arabesque, cu un profit în 2014 de peste 59 milioane de lei, obţinut la o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei. Astfel, societatea din domeniul comerţului cu materiale de construcţii a reuşit să „detroneze” la vârful topului Şantierul Naval Damen Galaţi, care a raportat anul trecut, la o cifră de afaceri de 500 milioane de lei, un profit brut de 38,9 milioane de lei. Aici trebuie însă ţinut cont de faptul că şantierul naval are un ciclu de producţie mai mare şi, implicit, indicatori financiari au relevanţă pe durate mai mari de timp. Oricum, ambele companii merită apreciate pentru numărul mare de locuri de muncă pe care îl asigură, la acest capitol fiind, de altfel, foarte apropiate. Arabesque a avut, în 2014, un număr mediu de 2.486 de salariaţi, în timp ce SN Damen Galaţi a avut 2.333 de salariaţi. Pe locul trei la „categoria grea” s-a plasat, la fel ca şi în topul de anul trecut, Mairon Galaţi SA. Cu 404 salariaţi, societatea specializată în procesarea produselor metalurgice a înregistrat, la o cifră de afaceri de 1,14 miliarde lei, un profit brut de 36,6 milioane de lei. Pe locurile următoare s-au plasat Metex Big SA, care a obţinut din chiria spaţiilor comerciale un profit de 31,8 milioane de lei, şi Phoenix Slag Services SRL, specializată în recuperarea materialelor reciclabile, cu un profit de 24,1 milioane de lei.

Pe locul şase în clasament se află, oarecum surprinzător, o societate din subordinea administraţiei locale, respectiv Apă Canal SA. Societatea, cu 1.008 angajaţi, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 86,2 milioane lei şi un profit brut de nu mai puţin de 12,7 milioane de lei. Nu ne rămâne decât să sperăm că această eficienţă se va regăsi mult mai vizibil şi în calitatea serviciilor publice oferite gălăţenilor...

În fine, nu puteam încheia capitolul marilor întreprinderi, fără a aminti că, şi în acest an, marele absent din top rămâne combinatul ArcelorMittal Galaţi, care încă nu a reuşit să ajungă „pe plus”, după anii de criză economică. Poate, însă, 2015 va fi un an mai bun.

Cum se construieşte profitul

La categoria întreprinderilor mijlocii, în vârful topului găsim exclusiv firme cu activitate în domeniul construcţiilor! Pe prima poziţie şi lider incontestabil la această categorie este Arcada Company SA, ce şi-a format un portofoliu bogat şi s-a făcut remarcată în ultimii ani în special pe zona de construcţii din sectorul feroviar. Societatea, cu 238 de angajaţi, a raportat în 2014, la o cifră de afaceri de 151 milioane de lei, un profit brut 22,3 milioane de lei. Pe locul următor, Tancrad SRL a avut un număr apropiat de salariaţi - 216, însă la o cifră de afaceri de 311 milioane de lei, aproape dublu faţă de Arcada, a obţinut un profit brut de „doar” 15,1 milioane de lei. Nu în ultimul rând, pe locul trei la categoria întreprinderilor mijlocii s-a plasat Lemacons SRL, cu 143 de angajaţi, o cifră de afaceri de 50,4 milioane de lei şi un profit brut de 13,8 milioane de lei.

Dincolo de firmele de construcţii, activităţile din domeniul naval reprezintă o… ancoră pentru economia gălăţeană, pe următoarele trei locuri regăsindu-se trei firme din această zonă: Dutch Marine Trading Design SA (profit 12,7 milioane de lei), Breeq Services (profit 6,5 milioane de euro) şi Navrom Bac SRL (profit 5,5 milioane de lei).

Mici, mici, dar voinici!

La categoria întreprinderilor mici, pe primul loc s-a plasat Bureau Veritas Romania Controle International SRL, deja cu tradiţie în domeniul verificării şi certificării, care a obţinut un profit brut de 5,2 milioane de lei. Pe locurile următoare s-au plasat Expresskar SRL, din domeniul recuperării materialelor reciclabile, care a obţinut un profit brut de 4,3 milioane de lei, şi Pentagon SRL, care a obţinut din comerţul cu ridicata un profit brut de peste 4 milioane de lei.

Clasamentul microîntreprinderilor are pe primul loc o firmă care, paradoxal, n-are nici un angajat. Grande Gloria SRL a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 25 milioane de lei, din activităţi de comerţ, profitul brut obţinut fiind de 1,8 milioane de lei. Pe locul următor s-a plasat Nadicer SRL, specializată în comerţul cu seminţe şi cereale, care a obţinut un profit brut de 1,5 milioane de lei, şi Ceteraşcom SRL, tot din domeniul agricol, care a obţinut un profit brut de 1,3 milioane de lei.

Firme candidate la topul naţional

După cum v-am relatat deja în paginile ziarului nostru, clasamentele din cadrul Topului firmelor au la bază o metodologie, aplicată de CNIPMMR la nivel naţional, în care se ţine cont de mai mulţi factori, precum profitul brut, cifra de afaceri, valoarea activelor, numărul de angajaţi, întreprinderile fiind clasificate şi pe categorii de mărime, de la microîntreprinderi la întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii şi întreprinderi mari.

Manifestările din cadrul topului gălăţean al firmelor preced festivitatea la nivel de ţară a „Topului Naţional al Firmelor Private din România - Top 2014”, care se va desfăşura pe 27 octombrie, în sala de Conferinţe „Marriott” - Bucureşti. Câte firme gălăţene se vor regăsi şi în topul celor mai buni dintre cei mai buni rămâne de văzut.

Premii speciale pentru rezultate deosebite

În cadrului Topului firmelor realizat de CNIPMMR, pe lângă trofeele pe categorii de întreprinderi, au fost acordate şi o serie de Premii speciale, pentru rezultate sau contribuţii deosebite într-un anumit domeniu. Unul dintre aceste premii, „Pentru profesionalism şi susţinerea mediului de afaceri” a revenit Departamentului Economic al ziarului „Viaţa liberă”, un premiu similar fiind decernat şi colegilor de la postul de televiziune Digi 24 Galaţi.

Iată care au fost şi celelalte categorii de Premii speciale şi câştigătorii acestora: „Crearea unui mare număr de locuri de muncă” - SC Prutul SA; „Dinamica deosebită a dezvoltării” - SC Galfido SRL şi SC Adina SRL; „Tineri întreprinzători cu rezultate deosebite” - Marian Munteanu, SC Getica SRL; „Femei manager cu rezultate deosebite” - Rozalia Nistor, SC Selir SRL; „Promovarea de noi tehnologii” - SC Primo SRL; „Calitatea produselor şi serviciilor conform standardelor” - SC Termaexim SRL; „Pentru activităţi de export” - SC Mar-Ina Prodprest SRL; „Implicarea în realizarea unui mare număr de obiective pe plan local” - SC Tancrad SRL; „Rezultate deosebite în domeniul agroalimentar” - SC Agriserv SRL; „Rezultate deosebite în domeniul cooperaţiei” - „Avântul” Cooperativă Meşteşugărească; „Susţinerea activităţii PIMM Galaţi” - BRD Groupe Societe Generale şi SC Cozamin SRL.

Colaj Andra Amălinei

Citit 17877 ori Ultima modificare Luni, 05 Octombrie 2015 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.