Cât va COSTA drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră care va face legătura între cartierele Dunărea şi Ţiglina

Cât va COSTA drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră care va face legătura între cartierele Dunărea şi Ţiglina
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Aleşii locali au fost de acord cu un deviz estimativ de 7,8 milioane de lei, dar costurile ar putea fi mai mari


Viceprimarul Florin Popa (PSD) şi primarul Marius Stan (UNPR) s-au contrat, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local de luni, pe tema costurilor pe care le implică mult-doritul drum de acces prin curtea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră. După cum v-am informat, a fost nevoie de cinci solicitări, prima formulată în 2005, celelalte în perioada 2013-2015, pentru ca Guvernul României să ne dea suprafaţa de teren de care Primăria are nevoie pentru a realiza drumul. Însă Executivul ne-a impus un termen de cinci ani pentru realizarea investiţiei, altfel pierdem terenul. În aceste condiţii, pe masa aleşilor locali au ajuns studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri.

Suspiciuni

Viceprimarul Popa a susţinut că valorile incluse în devizul general estimativ nu ar fi cuprinzătoare, pentru că nu includ şi costurile expertizelor pe care Guvernul le-a impus Primăriei. Executivul a cerut municipalităţii să facă aceste expertize şi să găsească soluţii tehnice de protecţie fonică şi împotriva vibraţiilor pentru clădirile Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General pentru Imigrări. "Expertizele ar putea stabili că structura actuală a construcţiilor nu rezistă în condiţiile în care se deschide zona aceea de trafic şi că ar trebui demolate şi refăcute, iar valorile vor creşte considerabil", a spus Florin Popa.

Primarul a intervenit, rugându-i pe aleşi să voteze proiectul: "De doi ani, tot negociem, la Bucureşti şi la Iaşi, şi am ajuns la această formă, care probabil nu e perfectă. Pot apărea diferenţe de costuri atunci când vom face expertiza clădirii respective. Dar pusă în balanţă cu importanţa acestui drum, această diferenţă va fi nesemnificativă. Dacă vor apărea diferenţe mari, vom rectifica indicatorii”, a spus Stan.

Cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere, din partea lui Florin Popa, drumul a fost aprobat.

Ce s-a votat

Potrivit documentului votat, artera de legătură va avea lungimea de 620 de metri liniari şi va asigura circulaţia între cartierele Dunărea şi Ţiglina, pe o distanţă mai scurtă faţă de situaţia actuală cu circa patru kilometri. Traseul începe din capătul de est al bulevardului Dunărea, cu circulaţie pe patru benzi, câte două pe sens, iar pe zona unităţii militare va avea o singură bandă pe sens, de şapte metri lăţime.

Primăria va trebui să-i refacă Poliţiei de Frontieră împrejmuirile, poarta şi punctul de control, reţeaua de drumuri, să repoziţioneze conductele de gaze şi apă, să refacă branşamentele, să facă o nouă reţea de canalizare şi reţele electrice. Totodată, va desfiinţa depozitul de combustibil subteran şi îl va înlocui cu o staţie mobilă de carburanţi şi va amenaja o nouă rampă de spălare pentru vehiculele speciale din dotarea poliţiei.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 7.877.639 lei cu TVA, bani din bugetul local şi dintr-un împrumut, iar durata de realizare este de 24 de luni. Rămâne de văzut costul final şi durata reală de construcţie.

Foto Marius Negri

Citit 6084 ori Ultima modificare Joi, 15 Octombrie 2015 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.