Autorităţile gălăţene, OBLIGATE să împrumute bani pentru TERMOFICARE

Autorităţile gălăţene, OBLIGATE să împrumute bani pentru TERMOFICARE
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La două săptămâni după ce primarul Marius Stan ne declara că mizează pe un sprijin financiar din fondul de rezervă al Guvernului, pentru ca sistemul de termoficare să funcţioneze în această iarnă, guvernanţii hotărăsc să schimbe regulile în timpul jocului şi anunţă, cu doar câteva zile înainte de începutul iernii, că tratativele şi înţelegerile cu autorităţile locale sunt lovite de nulitate. Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa Executivului de miercuri, că municipiile care se confruntă cu o criză a sistemului de termoficare vor trebui să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a putea să asigure căldură în casele oamenilor. Ba mai mult, prim-ministrul nu s-a ferit să arate cu degetul către o serie de municipii din ţară, nominalizând, printre acestea, şi Galaţiul.

"În primul rând, împreună cu Ministerul de Finanţe o să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa, cadou, ci vor putea să se împrumute din trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi, să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de la alt partid. Absolut toate consiliile locale sau consiliul general pot să facă solicitare, primesc împrumutul şi îl restituie într-o perioadă de timp", a afirmat Ponta.

Anunţul a generat confuzie în rândul autorităţilor locale, cu atât mai mult cu cât mai multe municipii reşedinţă de judeţ au primit asigurări că le vor fi alocate resurse financiare din fondul de rezervă. Ba, mai mult, Primăria Galaţi a transmis, la începutul lunii octombrie, în urma unor discuţii, o serie de documente care atestă situaţia critică a sistemului local de termoficare. Banii din fondul de rezervă urmau să fie viraţi, în avans, către Romgaz, astfel încât compania din Mediaş să reia furnizarea de gaze naturale către Electrocentrale Galaţi, iar societatea să-şi reia activitatea de producere de agent termic.

Politică vs. căldură

Premierul Victor Ponta şi-a argumentat decizia, luată destul de târziu, dacă ţinem cont că gălăţenii deja tremură de frig în apartamente, prin faptul că Guvernul nu doreşte să mai ofere „pomană”. „Asta este soluţia corectă şi cred că este şi un stimulent să-şi facă investiţiile în sistemul termic, că aşa, dacă le dăm pomană în fiecare an, n-o să facă niciodată nicio investiţie", arată stenograma postată pe site-ul Guvernului.

Reprezentanţii Primăriei Galaţi ne-au declarat că, deocamdată, nu pot comenta afirmaţiile premierului, întrucât, la acest moment, nu există un act normativ pus la punct în acest sens şi nici norme de aplicare, astfel că, în lipsa unor condiţii clare privind contractarea unui împrumut, este prematur să emită un punct de vedere.

În ce stadiu se află pregătirile de iarnă

Aşa cum v-am mai informat, căldura gălăţenilor depinde de trei factori care trebuie obligatoriu îndepliniţi, iar până la acest moment, niciunul dintre aceştia nu a fost pus la punct. Contractul dintre Calorgal şi Electrocentrale nu este semnat nici la această dată, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET. Fapt confirmat, de altfel, şi de reprezentanţii Calorgal. „Am modificat condiţia de garantare, pe care Calorgal nu o putea îndeplini, cu plata în avans. Acest draft este aprobat de Adunarea Creditorilor. Dacă au obiecţiuni şi propun anumite modificări, va trebui ca noua variantă să fie supusă, din nou, aprobării creditorilor”, ne-a spus reprezentantul CET. Întrebat dacă nu este târziu pentru astfel de operaţiuni, Sinan Mustafa a afirmat: „Este târziu, dar atragem atenţia încă din iunie cu privire la aceste aspecte. Din păcate, solicitarea de înlocuire a garanţiei cu plata în avans ne-a fost transmisă în urmă cu doar două săptămâni”.

La rândul său, conducerea Electrocentrale aşteaptă un răspuns favorabil din partea Romgaz şi Transgaz, cu privire la eşalonarea datoriei de aproximativ 50 de milioane de lei, rezultată din neachitarea de către falimentata Apaterm a facturilor aferente agentului termic furnizat de către CET în sezonul rece 2014-2015. „Am propus celor doi mari creditori un grafic privind eşalonarea acestei datorii pe 12-13 luni. Am avut mai multe discuţii pe această temă”, a afirmat reprezentantul CET. Totodată, Electrocentrale trebuie să parafeze un contract cu furnizorul şi distribuitorul de gaz metan - Romgaz şi Transgaz.

Ultima, dar, poate, cea mai importantă condiţie se referă la plata în avans către Romgaz a unei sume, în contul gazului pe care compania din Mediaş îl va livra către CET, pentru partea de energie termică. În luna august, fusese avansată suma de 35 de milioane de lei, care să acopere 80 de zile de livrare, însă autorităţile au criticat valoarea şi au catalogat-o ca findi exagerată, motiv pentru care au continuat negocierile pe această temă. În urmă cu două săptămâni, primarul Marius Stan ne-a spus că „avem promisiunea că vom rediscuta condiţiile. Suma cu care chipurile ar trebui să venim în avans să fie una decentă, pe care autoritatea locală să o poată suporta".

Romgaz a confirmat, în urmă cu doar câteva zile, pentru „Viaţa liberă”: „Cu Elecrocentrale Galaţi se poartă discuţii privind posibilitatea continuării relaţiilor comerciale, acest lucru depinzând de agrearea de către părţi a modalităţii de plată şi garantare a plăţilor pentru gazele naturale livrate. Dorim să subliniem ca SNGN Romgaz SA nu este singurul producător şi furnizor de gaze naturale de pe piaţa din România, iar Electrocentrale Galaţi are posibilitatea şi libertatea de a achiziţiona gaze naturale de la orice furnizor licenţiat”, ne-a transmis conducerea companiei din Mediaş.

Citit 5066 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Octombrie 2015 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.