UPDATE/ S-au încheiat formalităţile legale necesare pornirii sistemului centralizat de termoficare

UPDATE/ S-au încheiat formalităţile legale necesare pornirii sistemului centralizat de termoficare
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

UPDATE, ora 13,30/ Printr-un comunicat de presă remis redacţiei, Primăria municipiului Galaţi anunţă că a încheiat formalităţile legale necesare pornirii sistemului centralizat de termoficare a oraşului. Mai mult, primarul Marius Stan declară că ”Din punctul nostru de vedere, lucrurile au intrat în linia dreaptă, în ceea ce priveşte căldura pentru această iarnă. În urma numeroaselor demersuri şi negocieri pe care le-am făcut la Guvern, la ministerele de resort şi la Romgaz, am ajuns la un numitor comun privind rezolvarea problemei termoficării Galaţiului, pentru sezonul rece 2015/2016”.

Primăria precizează că pornirea sistemului centralizat de termoficare depinde acum de votul consilierilor locali, convocaţi luni, pe 9 noiembrie 2015, la ora 15.00, în şedinţă extraordinară. Şi subliniază că imediat după votul Consiliului Local, Electrocentrale şi Calorgal pot începe manevrele de pornire a sistemul centralizat de termoficare.

Vom reveni cu amănunte.


Pentru asigurarea agentului termic în această iarnă, suma necesară este de 20 de milioane de lei

Împrumutul de care are nevoie Galaţiul pentru ca sistemul de termoficare al oraşului să fie pornit va fi supus aprobării aleşilor luni, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Vestea bună, dacă se poate spune astfel, este că valoarea creditului pe care Primăria îl va contracta de la Trezoreria Statului, în vederea achiziţionării combustibilului necesar pentru iarna 2015-2016, a scăzut, de la 33 de milioane de lei, cât s-a propus iniţial, la 20 milioane de lei.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, din estimările făcute rezultă că suma aceasta este suficientă pentru a asigura încălzirea locuinţelor pentru această iarnă. Mai mult, această nouă valoare a rezultat ca urmare a negocierilor purtate de primarul Galaţiului, Marius Stan cu oficialii Romgaz. Reamintim că, prin declaraţiile făcute recent, Marius Stan s-a declarat de acord cu plata în avans pe o lună a serviciilor de încălzire. Rămâne de văzut pe ce perioadă va fi contractat creditul şi când vor fi viraţi banii către Romgaz.

Fără avans, rămânem fără căldură şi apă caldă

Dacă municipalitatea nu va efectua, în zilele următoare, o plată în avans către Romgaz, în contul gazului pe care compania din Mediaş îl va livra către CET pentru producerea agentului termic, Galaţiul riscă să rămână fără apă caldă de pe data de 15 noiembrie, iar de căldură nici nu poate fi vorba. Aşa cum v-am mai informat, convenţia cu ArcelorMittal, pentru apa caldă a gălăţenilor, expiră la jumătatea lunii noiembrie şi, după cum a precizat conducerea CET, în urmă cu doar câteva zile, societatea are nevoie de şapte până la 10 zile pentru a repune pe picioare întregul sistem, care este oprit încă de pe data de 1 aprilie. Ba mai mult, conform reprezentanţilor Electrocentrale, Romgaz va da drumul „robinetului” de gaz doar în momentul în care autorităţile locale vor efectua o plată în avans, aceasta fiind de altfel una dintre condiţiile impuse de companie pentru repunerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare.

Sinan Mustafa, administratorul special al CET, ne-a declarat că, în şedinţa de ieri, Adunarea Creditorilor a aprobat Strategia de funcţionare a Electrocentrale pentru sezonul rece 2015-2016, care implicit presupune continuarea relaţiilor comerciale cu Romgaz şi Transgaz, prin încheierea unor noi contracte cu cele două companii. Totodată, pe lângă condiţia plăţii în avans, CET va trebui să respecte o convenţie de eşalonare a datoriilor curente, de aproximativ 50 de milioane de lei, pe o perioadă de un an, pe care le înregistrează către cei doi furnizori din cauză că Apaterm nu a plătit contravaloarea energiei termice furnizate în sezonul rece 2014-2015.

În ceea ce priveşte contractul cu Calorgal, Romgaz îşi menţine poziţia şi nu acceptă obiecţiunile Calorgal.

Citit 5281 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2015 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.