ALARMANT! Tot mai mulţi ABSOLVENŢI gălăţeni de MEDICINĂ PLEACĂ din ţară

ALARMANT! Tot mai mulţi ABSOLVENŢI gălăţeni de MEDICINĂ PLEACĂ din ţară
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Unul din cinci tineri care a terminat Medicina la Galaţi a fost admis la rezidenţiat în Franţa * Statul român cheltuie anual pentru şcolarizarea unui student la Medicină aproape 2.000 de euro


102 studenţi au terminat anul acesta domeniul Medicină din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi. Îndată ce au trecut de examenul de licenţă, mulţi dintre ei au mers în Germania sau Franţa, pentru a susţine probele necesare admiterii în perioada de rezidenţiat. Fenomenul migraţiei tinerilor absolvenţi gălăţeni de Medicină devine tot mai pregnant, de la un an la altul.

Potrivit decanului de la Medicină, prof. dr. Aurel Nechita, doar 20 la sută din absolvenţii primei promoţii de Medicină au ales să urmeze specialitatea medicală de care erau interesaţi în afara ţării. Se întâmpla în urmă cu cinci ani. Acum doi ani, proporţia absolvenţilor plecaţi pentru a se forma ca medici în străinătate ajunsese la o treime din totalul celor care terminaseră facultatea cu brio. Anul acesta însă, din totalul absolvenţilor, doar 45 au fost admişi la rezidenţiat în România, alţi 32 alegând să plece în Franţa, Germania etc.

Franţa, în topul preferinţelor absolvenţilor gălăţeni

"Anul acesta a fost a şasea promoţie de absolvenţi de Medicină, de la întemeierea facultăţii din Galaţi. În total, au fost 102 absolvenţi. 12 dintre ei au fost studenţi proveniţi din diferite ţări arabe. Aceştia s-au întors în ţările natale imediat după ce au terminat facultatea. Din restul de 90 de absolvenţi rămaşi, 19 au dat la rezidenţiat în Franţa şi au şi fost admişi. Alţi opt au ales Germania, ţară în care sistemul de admitere la rezidenţiat constă într-un interviu susţinut în cadrul spitalului în care absolventul intenţionează să lucreze. Cei care vor să plece în Germania învaţă foarte bine limba germană, din timpul facultăţii. Şi Marea Britanie şi Suedia au fost alese de către doi absolvenţi. Despre un alt tânăr absolvent nu ştim încă în ce ţară vrea să urmeze rezidenţiatul", a precizat dr. Nechita.

Cei 58 de absolvenţi rămaşi în ţară au ales să dea rezidenţiatul mai ales la Iaşi sau Bucureşti (Ministerul Educaţiei a organizat concursul în şase centre universitate din ţară - n.r.). 45 dintre ei au luat punctaj de trecere şi au putut astfel concura pentru posturile pe care spitalele le-au scos la concurs.

De ce aleg tinerii să plece

Împreună cu bursa specială primită de la bugetul de stat, un medic rezident din România ajunge rareori, în primii doi ani de rezidenţiat, să aibă un venit lunar ce depăşeşte pragul de 2.000 de lei, ajungându-se la 12.000 de euro în toţi cei şase ani cât durează studiile. În Occident, rezidenţii câştigă salarii de câteva ori mai mari. "Problema este că mulţi dintre tinerii cel mai bine pregătiţi aleg să plece din ţară. Anual, statul cheltuie aproape 2.000 de euro pentru şcolarizarea unui student care urmează Medicina la buget. Apoi, pentru că nu ştim să-i ţinem aici, alte state beneficiază de pe urma cunoştinţelor lor", a concluzionat dr. Nechita.

Citit 2787 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 22:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.