Foştii salariaţi ai APATERM aşteaptă PLĂŢI COMPENSATORII URIAŞE, chiar dacă au fost angajaţi la CALORGAL

Foştii salariaţi ai APATERM aşteaptă PLĂŢI COMPENSATORII URIAŞE, chiar dacă au fost angajaţi la CALORGAL
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* În cazul unor foşti directori ai Apaterm, care acum se află şi la conducerea Calorgal, sumele depăşesc 120.000 de lei


Foştii salariaţi ai Apaterm, dintre care aproximativ 90 la sută se regăsesc pe statele de plată ale Calorgal (conform directorului general Cristian Istrate), datorită protocolului încheiat între municipalitate şi sindicatul fostei societăţi de termoficare (care prevedea ca salariaţii Apaterm să fie preluaţi de Calorgal), aşteaptă o decizie favorabilă din partea instanţei pentru a intra în posesia unor plăţi compensatorii, ca urmare a concedierilor, ce pot cumula, în unele cazuri, chiar şi 25 de salarii tarifare de încadrare.

Săptămâna viitoare, pe 2 decembrie, la Tribunalul Galaţi, urmează un nou termen privind tabelul suplimentar de creanţe, în care se regăsesc şi plăţile compensatorii solicitate de foştii salariaţi, fapt confirmat atât de liderul de sindicat Cristinel Ciubotariu, cât şi de lichidatorul Apaterm.

Conform Buletinului Procedurilor de Insolvenţă nr. 8888/15.05.2015, foştii salariaţi ai Apaterm aşteaptă plăţi compensatorii cuprinse între circa 4.000 de lei şi peste 120.000 de lei, care, în total, depăşesc 20 de milioane de lei.

Spre exemplu, actualul director tehnic al Calorgal (fostul director tehnic al Apaterm), Mircea Ispas, care figurează în documente cu o vechime la Apaterm de peste 24 de ani, ar putea primi 25 de salarii, adică 129.150 de lei. Directorul economic al Calorgal, Geta Langa (care a deţinut aceeaşi funcţie şi în cadrul Apaterm), cu o vechime de peste 35 de ani, ar urma să încaseze aceeaşi sumă. Un alt fost salariat al Apaterm, Rodica Magearu, cu o vechime de peste 36 de ani, figurează cu plăţi compensatorii de 90.250 de lei, în timp ce Dana Zaharia (fost jurist al Apaterm, acum al Calorgal), care are o vechime de peste 17 ani, ar putea primi 15 salarii compensatorii, adică 54.150 de lei. Constantin Dorin Andarachi, care  activează şi el acum în cadrul Calorgal (peste 34 de ani vechime), ar putea primi, conform aceluiaşi document, 90.250 de lei. Pe liste se regăseşte şi Dumitru Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat, care figurează cu peste 25 de ani vechime şi ar urma să primească 25 de salarii compensatorii, adică 58.875 de lei. La polul opus se regăseşte, spre exemplu, Gheorghe Angheluţă, un fost salariat al Apaterm, cu o vechime de patru ani, care ar putea primi cinci salarii compensatorii, adică 4.850 de lei.

"Salarii compensatorii în loc de căldură"

Solicitarea foştilor angajaţi ai Apaterm a fost criticată de Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale, prin intermediul a două postări pe Facebook, în care reprezentantul CET susţine că societatea pe care o conduce ar putea intra în incapacitate de plată şi ar risca să nu mai poată funcţiona.

"În condiţiile în care instanţa de judecată va încuviinţa acordarea acestor plăţi compensatorii, puţinele resurse financiare pe care societatea Apaterm SA le mai are de recuperat de la populaţie se vor direcţiona către plata acestor salarii compensatorii, expunând major posibilitatea de recuperare a creanţei pe care Electrocentrale Galaţi SA o are de recuperat de la Apaterm SA (determinată de energia termică livrată anul trecut) şi afectând astfel posibilitatea de plată a ratelor aferente convenţiilor de eşalonare încheiate cu Romgaz şi Transgaz, pentru plata datoriilor istorice acumulate în sezonul rece 2014-2015 (în prezent, de aproximativ 60,7 milioane lei). Consideraţi că un angajat la un fost distribuitor, aflat sub tutela unei instituţii publice, în momentul în care este concediat şi reangajat imediat la un alt distribuitor, aflat sub tutela aceleiaşi instituţii publice, merită un număr de până la 25 de salarii compensatorii?”, a scris Sinan Mustafa.

Ce spune liderul de sindicat

„Domnul Mustafa, când a făcut cererea de intrare în faliment a Apaterm, trebuia să ştie cât este de păguboasă această măsură. Cum trebuia să ştie că oprirea apei calde va duce la debranşări în masă, ceea ce s-a şi întâmplat, afectând inclusiv societatea la nivel de producţie. Asta nu l-a interesat, la fel cum nu l-au interesat multe alte lucruri. Plăţile compensatorii solicitate au la bază prevederi legale şi nu este un lucru de discutat. Dacă judecătorul sindic va da curs cererii, înseamnă că legea permite acest lucru. Nu este vorba de 25 de salarii compensatorii pentru fiecare dintre foştii salariaţi ai Apaterm, nu toată lumea va primi 25 de salarii, întrucât acestea se primesc în funcţie de vechime. Legea insolvenţei spune că rangul de prioritate numărul doi îl reprezintă creanţele salariale. În medie, este vorba despre 14-15 salarii compensatorii. Cei care aveau o vechime de până la trei ani nu vor primi nimic. Salariaţii şi eu, personal, ne-am străduit să salvăm societatea”, a afirmat liderul de sindicat Cristinel Ciubotariu, care a precizat că „548 de angajaţi au rămas în faliment şi au fost concediaţi, iar 150 au fost concediaţi colectiv în condiţiile Ordonanţei nr. 36/2013”.

De unde vor veni banii pentru salariile compensatorii

Corina Curutz, reprezentantul CC INSOL SPRL, lichidatorul judiciar al Apaterm, ne-a declarat că singura sursă din care le vor fi plătite salariile compensatorii foştilor angajaţi sunt încasările datoriilor de la populaţie şi vânzarea bunurilor societăţii falimentate. „Nu pot să apreciez, la acest moment, dacă vor exista sumele necesare, întrucât avem dosare pe rol pentru recuperarea creanţelor, dosare în executare, se mai încasează şi direct de la asociaţiile de proprietari şi locatari”, ne-a spus reprezentantul CC INSOL SPRL. Întrebată dacă plăţile compensatorii ar putea afecta încasările CET, aşa cum reclamă conducerea producătorului de agent termic primar, aflat de asemenea în insolvenţă, Corina Curutz ne-a declarat: „Vor fi afectaţi toţi creditorii, în special Electrocentrale, dar şi ANAF şi Primăria. Legea prevede că se achită cu prioritate către salariaţi (foştii salariaţi - n.r.), înaintea celorlalţi. Cel mai probabil, se va face o proporţie. Însă acestea sunt dispoziţiile legale”, ne-a spus lichidatorul Apaterm.

Foto arhivă Bogdan Codrescu

Citit 7114 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.