UPDATE - Gălăţenii au petrecut weekendul în FRIG, din cauza unei AVARII majore la CET
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă" (Bogdan Codrescu)

UPDATE - Gălăţenii au petrecut weekendul în FRIG, din cauza unei AVARII majore la CET
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

* Electrocentrale arată cu degetul către Apaterm şi spune că din cauza creanţelor neîncasate nu şi-a putut reabilita reţeaua


Degeaba s-au bucurat gălăţenii că scapă de frigul din apartamente. La numai câteva zile după repunerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare, cei peste 100.000 de oameni care depind de agentul termic produs de Electrocentrale (CET) şi distribuit de Calorgal au tremurat, din nou, în propriile locuinţe.

O avarie, produsă vineri seară, la magistrala principală a Electrocentrale, a pus la pământ termoficarea din întregul oraş. Încă de sâmbătă dimineaţă, Calorgal a început să închidă punctele termice din municipiu, din cauza parametrilor extrem de reduşi, iar în jurul orei 13,00 niciun apartament racordat la sistemul centralizat nu mai primea căldură şi apă caldă. Motivul a fost că, pentru a repara avaria, reprezentanţii Electrocentrale au sistat furnizarea de agent termic şi au golit instalaţia, astfel încât să poată fi sudată vana.

Distribuţia de agent termic s-a reluat duminică

Chiar dacă, duminică dimineaţă, conducerea CET a anunţat că a reluat furnizarea de agent termic în oraş şi le-a prezentat scuze gălăţenilor "pentru disconfortul creat", în jurul orei 10,00 valoarea parametrilor era încă insuficientă (debit de 1.600 de metri cubi pe oră şi temperatură de 65 de grade Celsius, faţă de 2.100 de metri cubi pe oră şi 86 de grade, înainte de producerea avariei), motiv pentru care fuseseră deschise doar şase puncte termice, din zona de vest a oraşului, urmând ca, pe parcursul zilei, odată cu suplimentarea debitului şi creşterii temperaturii, să fie repusă în funcţiune instalaţia şi în celelalte zone din oraş.

Ulterior, în jurul orei 13,30, reprezentanţii Calorgal ne-au comunicat că aproape trei sferturi din oraş primea căldură, fiind deschise la acel moment 84 de puncte termice, din totalul 113. Probleme mai erau în centrul oraşului, Mazepa, Piaţa Centrală, Port şi zona veche. La acea oră, CET livra agent termic cu un debit de 2.350 de metri cubi şi 74 de grade Celsius, temperatură la intrarea în oraş. În Port, spre exemplu, agentul termic ajungea cu 50 de grade, conform Calorgal.

Avarii se pot produce, din nou, oricând

Potrivit lui Sinan Mustafa, administratorul special al CET, avaria s-a produs la o vană de la principala magistrală a CET, care nu mai fusese înlocuită din anul 1971, adică de 44 de ani! "Am atras atenţia, încă de acum câteva zile, că, din cauza vechimii reţelei, la care nu s-au mai făcut lucrări de reparaţii şi modernizare, riscăm să ne confruntăm cu avarii. Electrocentrale nu a mai efectuat modernizări şi reparaţii ample la sistemul de producere şi transport energie termică din cauza insuficienţei resurselor financiare, ca urmare a eliminării de către Apaterm a sumei de 339 milioane lei înscrise la masa credală şi a acumulării în perioada de reorganizare a datoriei de 59 milioane lei, neachitate în prezent. Din aceaste cauze, în perioada iernii 2015-2016, există un risc mărit al înregistrării avariilor la sistemul de producere şi/sau transport energie termică, care să conducă la diminuarea sau chiar la sistarea furnizării energiei termice", a afirmat reprezentantul CET.

Mihai Popa, liderul de sindicat din cadrul Electrocentrale, ne-a declarat că, în vară, CET ar fi trebuit "să facă probe de presiune" pentru a descoperi punctele nevralgice din propriul sistem, numai că acest lucru nu s-a întâmplat, motivul, potrivit sindicalistului, fiind tot lipsa banilor. "Astă-vară, trebuia făcută probă de presiune, dar de unde bani pentru reparaţii şi investiţii? Fără bani, suferim cu toţii. Gândiţi-vă că acum încă s-a putut lucra bine, a plouat, dar nu au fost temperaturi negative. Dacă s-ar produce o avarie pe îngheţ, ar fi foarte greu, ne-am chinui mult", a afirmat Mihai Popa.

În concluzie, gălăţeni, fiţi pregătiţi pentru orice, căci, se pare, sistemul poate ceda, din nou, în orice moment.


 

UPDATE, duminică, 29 noiembrie, ora 14,00/ S-a reluat furnizarea de CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ în Galaţi. În Micro 19, caloriferele au început să se dezmorţească

Aproximativ trei sferturi din oraș primește căldură, conform Calorgal. În jurul orei 13,30, erau deschise 84 de puncte termice, în timp ce alte 29 încă mai erau închise, din cauză că în cartiere precum Mazepa, Piața Centrală, Port sau zona veche a orașului agentul termic ajungea cu o diferență de temperatură de aproximativ 15-20 de grade Celsius față de valoarea pe care o avea la intrarea în oraș - 74 de grade Celsius. Potrivit reprezentanților Calorgal, CET livra, la acel moment, agent termic cu un debit de 2.350 de metri cubi pe oră. Sistemul ar putea funcționa la parametri optimi în această seară.


UPDATE, duminică, 29 noiembrie, ora 11,00/ Electrocentrale a reluat furnizarea de agent termic în oraș, însă va ajunge la parametri optimi abia în jurul prânzului, astfel că mulți dintre gălățenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor avea căldură în apartamente abia spre seară. „Am reînceput să furnizăm agent termic. Vom ajunge însă la parametri optimi de livrare la ora prânzului. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și mulțumesc colegilor de la tehnic pentru implicare”, a anunțat, pe Facebook, Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Reprezentanții Calorgal ne-au spus că, la acest moment, se deschid șase puncte termice în zona de vest a orașului, iar celelalte vor fi redeschise pe măsură ce Electrocentrale va crește debitul și temperatura agentului termic. O gălățeancă ce locuiește în Micro 19 (blocurile F) ne-a spus că în locuința sa caloriferele au început să se încălzească.

La acest moment, Electrocentrale furnizează agent termic la o temperatură de 65 de grade Celsius și debit de 1.600 de metri cubi pe oră, față de 86 de grade și 2.100 de metri cubi pe oră, cât livra înainte de producerea avariei.


UPDATE, ora 13,00/ AVARIE la o magistrală a CET/ CĂLDURA și APA CALDĂ au fost SISTATE în Galaţi

Cei peste 100.000 de gălățeni dependenți de căldura și apa caldă furnizate în sistem centralizat nu mai beneficiază de aceste servicii. Calvarul oamenilor, generat de frigul din apartamente din cauza avariei CET, s-ar putea prelungi și în cursul zilei de duminică, întrucât, din momentul remedierii defecțiunii și până la reluarea furnizării de agent termic la parametri optimi, vor trebui să curgă câteva ore bune.

„Din momentul în care vom primi agent termic la parametri necesari, va fi o chestiune de ore până când vom distribui, în condiții normale, căldură și apă caldă. Reluarea distribuției va fi resimțită, mai întâi, în zona de vest a orașului, după care se va propaga, treptat, și în celelalte zone”, a afirmat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.

Până la apariția avariei, CET furniza agent termic cu o temperatură de 86 de grade Celsius și un debit de 2.100 de metri cubi pe oră.


UPDATE, ora 10,00/ CĂLDURA și APA CALDĂ, sistate în mai multe cartiere din Galaţi

Avaria, care s-a produs la conducta principală a Electrocentrale, afectează furnizarea de căldură și apă caldă în întregul oraș, conform ultimelor date obținute de la Calorgal și Electrocentrale. Potrivit reprezentanților societății de termoficare, în jurul orei 10,00, erau deja închise, din cauza parametrilor reduși ai agentului termic, nu mai puțin de 38 de puncte termice în oraș, din zone precum Port, Mazepa, Micro 38, Micro 39 și Micro 40, urmând ca, pe parcursul zilei, să fie oprit "robinetul" și pentru altele. Închiderea acestora afectează, la acest moment, peste 11.000 de gălățeni, care sunt obligați să tremure de frig în apartamente și nici nu pot beneficia de dușuri calde. "Pe parcursul zilei, punctele termice vor fi închise pe măsură ce parametrii scad sub necesar", ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.

Sinan Mustafa, administratorul special al CET, ne-a spus că, potrivit estimărilor, în intervalul 17,00 - 18,00, ar urma să fie reluată furnizarea de agent termic la parametri normali, întrucât, la acest moment, angajații CET încă lucrează pentru remedierea defecțiunilor.

„Avaria s-a produs la o vană de la conducta principală, care nu a mai fost înlocuită din anul 1971. Am atras atenția, încă de acum câteva zile, că, din cauza vechimii rețelei, la care nu s-au mai făcut investiții, întrucât nu am beneficiat de resurse financiare, din cauza datoriilor neîncasate de la Apaterm, riscăm să ne confruntăm cu avarii. Se lucrează de azi-noapte la remedierea acesteia”, a afirmat reprezentantul CET.


UPDATE, ora 00,44/ Aproape trei sferturi din oraş RISCĂ să rămână FĂRĂ CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ

Angajații din cadrul Dispeceratului CET au confirmat că se confruntă cu o avarie în zona amintită și au precizat că vor interveni sâmbătă dimineață pentru a remedia defecțiunea. Totodată, conform acestora, CET livrează agent termic la o temperatură mai mare pentru a compensa debitul scăzut. Este vorba despre 86 de grade Celsius pe tur și 48 de grade Celsius pe retur.


O avarie produsă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, respectiv 27 spre 28 noiembrie, la rețeaua aeriană a Electrocentrale, în zona șoselei de Centură (Drumul Viilor), ar putea lăsa aproximativ trei sferturi din oraș (mai puțin cartierul Dunărea, conform reprezentanților Calorgal) fără apă caldă și căldură.

Potrivit Calorgal, debitul de livrare a agentului termic, care în cursul zilei fusese de 2.000 - 2.100 de metri cubi pe oră, a scăzut la aproape 50 la sută, fapt ce va afecta distribuția de agent termic în casele oamenilor. Chiar dacă temperatura se menține, la acest moment, la 86 de grade Celsius, dacă debitul agentului termic va rămâne redus, reprezentanții Calorgal ar putea sista, în primă fază, furnizarea de apă caldă, iar dacă temperatura va coborî sub 40 de grade Celsius, din cauza avariei, va fi sistată și livrarea de căldură.

Reprezentanții Calorgal ne-au declarat că au primit asigurări din partea departamentului tehnic al CET că sâmbătă dimineață, la prima oră, vor demara lucrări de reparații la magistrală.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 13545 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2015 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.