INTERVIU cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”. „Sărbătorim aşa cum credem, aşa cum simţim, aşa cum iubim!”

INTERVIU cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”. „Sărbătorim aşa cum credem, aşa cum simţim, aşa cum iubim!”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cu prilejul Zilei Sfântului Apostol Andrei, Sărbătoarea Galaţiului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepsicopul „Dunării de Jos”, a acordat "Vieţii libere" un scurt interviu. Ne-a vorbit despre iubire, despre bucurie şi mai ales despre puterea de a ierta.

- Înaltpreasfinţia Voastră, ce reprezintă pentru noi, gălăţenii, Ziua Sfântului Apostol Andrei? De multe ori e doar o zi liberă, în care mâncăm prea mult, bem prea mult…

- Sfântul Apostol Andrei este cel dintâi Om chemat de Hristos, Mântuitorul lumii, la munca istovitoare, mistuitoare şi continuă, din generaţie în generaţie, pentru a-i aminti omului - orice om din orice condiţie socială şi din orice areal geografic, de orice convingere filosofică - despre chemarea de a şi fi OM (cu „O” mare!).

"A fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare!" se adevereşte în viaţa noastră de zi cu zi. Mai este aici necesară o subliniere: A fi OM pentru orice om, mai ales cu cel ce nu te acceptă, nu te suportă, nu te iubeşte! Acestuia trebuie să-i fii Om cu „O” mare!

Acesta este esenţialul mesajului lui Hristos către om: „Omule, rămâi mare prin iubire, prin cultură, prin respect, prin iertare, prin ajutorare! Rămâi Om!” Aşa se întrevede lumina înomenirii noastre şi tot astfel şi apropierea de Dumnezeu.

Sfântul Andrei, al cărui nume se traduce prin „bărbăţie”, cuviincioasă şi smerită, este Apostolul românilor, întrucât le-a vestit Evanghelia, împreună cu Sfântul Apostol Filip, străbunilor noştri dintre Mare şi Dunăre, iar mai apoi pe întinsul cunoscut al comunităţilor din primul secol al întâiului mileniu creştin.

Din 1908 este ocrotitorul Seminarului Teologic din Galaţi, cu învoirea şi Decretul Regelui Carol I. Din 1992 este ocrotitorul oraşului Galaţi. În 1996, Sfintele sale Moaşte de la Patras, aduse la Iaşi de Preafericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, au venit şi la Galaţi. N-ar trebui uitată niciodată la Galaţi ziua de 17 noiembrie 1996! Ea este sărbătoare în Calendarul „Dunării de Jos”. De atunci avem o confirmare reală a prezenţei Sfântului Apostol Andrei la gălăţeni şi dunăreni. Dar, oare, în suflete este?!

Acum, sărbătoarea Sfântului Andrei este recunoscută pe plan naţional, este sărbătoarea noastră religioasă ca popor creştin.

- Cum să prăznuim noi, gălăţenii, ziua aceasta, ca să ne putem bucura cât mai mult de ea?

- Aşa cum simţim, aşa cum credem, aşa cum iubim, aşa cum iertăm, aşa cum renunţăm la osândirea aproapelui, când, adesea, suntem poate mai vinovaţi decât el şi aşa cum ne dictează conştiinţa de români, de creştini, de oameni buni, în timpuri tulburate de păcatele şi de neputinţele noastre. Avem mare nevoie de oameni modele, iar Sfinţii sunt cu adevărat modele! Tradiţiile populare, manifestările din sfintele biserici, programele culturale şi filantropice sunt forme de trecere de la singurătate la comuniune, de la tristeţe la bucurie, de la sărăcia materială la bucuria sufletească, în fond, sunt izvorul redresării speranţei prin resursele pozitive pe care Dumnezeu le arată în cei cu inimi bune, blânde şi generoase. Cuprinderea celor suferinzi, sufleteşte şi omeneşte, în „braţele” dragostei altruiste şi vindecătoare de răni este esenţialul Sărbătorii.

A venit acum la noi, în acest an, şi invitatul Sfântului Andrei, Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, doctor vindecător de boli prin fragmente din Sfintele sale Moaşte. Însă, prin orice om bun îl găsim viu pe Sfântul Andrei, pe Hristos, pe Dumnezeu!

- Cum să învăţăm, începând chiar din aceaste zile de sărbătoare, să fim mai toleranţi şi să ne iertăm unii altora mai multe decât am reuşit până acum?

- A fi toleranţi e prea puţin! Ar însemna o oarecare stare de superioritate faţă de cei ce ne supără, ne tulbură şi ne fac rău. Creştineşte însă trebuie să iubim pe cel ce nu ne iubeşte. Să-i dăm semne concrete atunci când nu suntem dispuşi. Să ne depăşim supărările, tulburările, dorinţa de răzbunare şi să oferim în schimb faţa luminată şi inima deschisă spre omul de lângă noi şi de departe de noi. Să-l acceptăm ca frate, ca prieten, ca partener al parcursului călătoriei comune, prin greutăţi către solidaritate, ajutorare şi civilizaţie. Orice om trebuie salutat, respectat şi cinstit. Atunci începem sărbătoarea în inimă şi, de aici, în viaţă! Dă-ne, Doamne, acest har şi această putere iubitoare. Aşterne în noi Pacea Ta. Dă-ne, Doamne, bucuria de a fi oameni pentru oameni!

Scurtă fişă biografică

Cine este Arhiepiscopul „Dunării de Jos”

Născut pe 18 martie 1955, în comuna Lopătari, din judeţul Buzău, Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun este coordonatorul reconstrucţiei vieţii ortodoxe la „Dunărea de Jos” de după 1990.

După absolvirea studiilor, a fost iniţial profesor la Seminarul din Buzău. S-a călugărit în 1980, la Mănăstirea Ciolanu. Pleacă la studii cu aprobarea mentorului său, Înaltpreasfinţitul Antonie Plămădeală, iar în 1984 devine doctor în teologie, cu o lucrare susţinută la Universitatea Strasbourg II. În timp ce este doctorand, lucrează la înfiriparea şi apoi la consolidarea comunităţii ortodoxe româneşti din diaspora.

Întors în ţară, îşi reia postul de profesor, la Buzău. Activează, ulterior, în mediul teologic universitar şi devine inspector patriarhal pe probleme de învăţământ teologic.

A fost hirotonit episcop vicar al „Dunării de Jos”, cu titlul de “Gălăţeanul”, pe 18 februarie 1990. Devine arhiereu titular în 1994.

În activitatea sa de până acum, Î.P.S. Casian a înfiinţat peste 300 de parohii, a iniţiat şi susţinut construirea a peste 130 de biserici noi şi a fondat/reînfiinţat 11 mănăstiri şi un schit. A creat 30 de centre social-filantropice, de la grădiniţe parohiale până la cantine sociale. A publicat 13 volume de autor, peste 300 de articole şi a fondat două publicaţii periodice.

Citit 4673 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2015 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.