DANSUL, la limita dintre artă şi sport (GALERIE FOTO)

DANSUL, la limita dintre artă şi sport (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Dansatorii ajung să facă şi câte opt ore de antrenamente pe zi, pe lângă aspectele estetice fiind nevoie şi de o pregătire fizică la un nivel foarte înalt


Numit cândva "dans de societate", dansul sportiv a evoluat considerabil de la primul campionat mondial oficial, desfăşurat acum mai bine de o sută de ani, la Paris, în 1909. Dansul sportiv este un sport de echipă, care constă în parteneriatul dintre o fată şi un băiat, cuplu de dansatori care interpretează pe muzică diferite ritmuri, utilizând tehnici specifice, în două categorii de dans, în funcţie de provenienţă: standard (european) sau latino-american.

Deşi, la o privire superficială, poate fi perceput mai mult ca artă decât ca sport, Andreea Adam, antrenoare la clubul gălăţean Fantezia şi totodată arbitru de dans, subliniază că este un sport deosebit de solicitant. "Fiind o activitate fizică, în primul rând, dansul sportiv presupune un tip combinat de efort, fizic şi mental, aducând beneficii dezvoltării armonioase a corpului, prin postura şi mobilitatea corpului. Are un puternic impact psihic asupra celor care îl practică. Parteneriatul în dans dezvoltă relaţiile interumane. Dansul, în general, combate timiditatea copiilor şi elimină anxietatea, aceştia au parte pe lângă dezvoltarea fizică şi de una a personalităţii, prin creşterea încrederii în sine şi îmbunătăţirea comunicării, atât pe ring, cât şi în afara lui. Totodată, poate fi considerat şi o artă, tocmai prin dezvoltarea creativităţii”, a spus Andreea Adam.

Performanţe cu multă muncă

Succesul în dans, ca în orice disciplină sportivă, presupune multe ore de antrenamente, copiii de la Fantezia având, de exemplu, doar două zile libere pe săptămână; în rest, fac naveta între cele două săli de dans, una la Galaţi şi alta aflată la Brăila. "La antrenamente, îmbinăm utilul cu plăcutul, avem şi antrenamente mai grele, dar şi cu un nivel mediu, în care dorim să îşi păstreze forma în care i-am adus până atunci. Este unul dintre cele mai complexe sporturi, solicitând toate grupele de muşchi, nu în mod prioritar una-două dintre ele", a precizat Andreea Adam.

Înaintea competiţiilor de amploare, în special ale celor internaţionale, sportivii au parte de cantonamente foarte solicitante, în care se lucrează chiar şi opt ore pe zi, distribuite pe diverse activităţi, de la dansul de grup la individual, de la dansurile specifice la pregătire fizică. "Programul antrenamentelor, atât de grup, cât şi individual,  îl adaptăm în funcţie de cel al copiilor, care au şcoala ca prioritate. Pregătirile sunt ceva mai intense ca număr de ore înaintea competiţiilor”, a declarat Marian Adam, preşedintele clubului gălăţean.

Primii paşi de dans, direct de la grădiniţă

Clubul Fantezia, prin instructorii care se ocupă de grupele de începători, colaborează cu grădiniţele din oraş. ”De acolo ne culegem talentele, dar în general părinţii sunt cei care ne aleg pe noi, prin prisma rezultatelor obţinute. Este adevărat că micul dansator trebuie să aibă talent, dar sunt de părere că munca întotdeauna bate talentul”, a concluzionat Andreea Adam.

Citit 4147 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Decembrie 2015 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.