ANCHETĂ internă la PRIMĂRIA Galaţi. De ce s-a anulat licitaţia pentru ILUMINATUL FESTIV
Foto: Foto Anca Spânu

ANCHETĂ internă la PRIMĂRIA Galaţi. De ce s-a anulat licitaţia pentru ILUMINATUL FESTIV
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Pentru că îi lipsea o pagină din documentaţie, Primăriei i s-a cerut să anuleze procedura sau să plătească o amendă de 50.000 de lei * Municipalitatea caută vinovatul, dar şi soluţii pentru a ilumina totuşi oraşul


Dintre toate marile oraşe, Galaţiul este singurul care, în loc să strălucească iluminat festiv, stă pe întuneric. Apropierea Crăciunului şi a Anului Nou se anunţă timid doar în câteva "petece" din centrul oraşului, împodobite cu instalaţii vechi şi pe sfert arse. Cum a fost posibil ca Galaţiul, care a lansat licitaţia pentru iluminat festiv încă din septembrie, să rămână neîmpodobit până acum şi ce speranţe sunt ca măcar de Crăciun să fie cât de cât gătit de sărbătoare, am încercat să aflăm de la city-managerul municipiului Galaţi, Aurel Vlaicu.

O pagină în minus

"În România, există trei mari companii şi alte vreo două mai mici care închiriază sau vând asemenea instalaţii de iluminat festiv. De la toate aceste companii se cer oferte, cataloage, şi în baza acestora se face caietul de sarcini. Am trimis documentaţia licitaţiei către Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) încă din august şi ne-au solicitat câteva clarificări. Pe 23 septembrie, licitaţia a fost publicată pe SEAP", ne-a explicat city-managerul. La licitaţie a depus ofertă SC MK Lighting SRL, din judeţul Hunedoara, având ca terţ susţinător pe SC MK Illumination SRL, tot din Hunedoara.

"La momentul deschiderii ofertelor, pe 12 noiembrie, cei de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice au constatat că, dintr-o eroare, o pagină din cele 270 de pagini, faţă verso, ale documentaţiei nu a fost scanată şi pusă pe SEAP şi s-a considerat că nu s-a respectat principiul transparenţei. Ni s-a cerut să anulăm procedura. Ceea ce însemna reluarea ei, adică încă vreo trei luni. Deschideam iluminatul de Paşte", ne-a explicat city-managerul.

Prelungire până pe… 31 decembrie

Ciudat este că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care verifică prima documentaţiile lansate pe SEAP, nu a văzut pagina lipsă. "Asta nu înseamnă că ne exonerează pe noi! Noi am sperat că prin hârtiile pe care le-am depus, în încercarea de a demonstra că nu a fost un lucru care să vicieze procedura, lucrurile vor fi rezolvate. Am trimis hârtii către Ministerul Finanţelor, în care am explicat că nu este chiar un motiv de lipsă de transparenţă, atâta vreme cât celelalte pagini, cu anexe cu tot, au fost publicate şi cineva totuşi a venit la procedură. Dumnealor şi-au menţinut punctul de vedere, că trebuie să anulăm procedura sau, dacă nu, să suportăm consecinţele, respectiv o amendă în jur de 50.000 de lei", a explicat Aurel Vlaicu.

Printr-o notă justificativă din 7 decembrie, Primăria a prelungit perioada de evaluare a ofertei depuse, până pe 31 decembrie. Sună absurd, însă reprezentantul Primăriei afirmă că s-a prelungit procedura tocmai pentru a primi răspunsuri de la instituţiile cărora li s-a adresat. Şi s-a sperat, până în ultima clipă, că se va spune că se poate merge mai departe cu procedura. "Din 23 septembrie, până la momentul deschiderii ofertelor, documentaţia a stat pe SEAP. Oricine putea să ceară clarificări sau să spună: "Nouă ni se pare că e orientată, e dirijată, e scrisă prea urât, sunteţi ambigui". Aşa cum se întâmplă la multe proceduri, unde avem cereri de clarificare din partea unor potenţiali participanţi. Şi răspundem sau ne repliem, modificăm caietul de sarcini", afirmă Aurel Vlaicu.

A fost sabotaj?

"În momentul de faţă, dl primar a demarat o anchetă internă şi avem chiar referate pentru comisia de disciplină, pentru toate persoanele implicate. O să vedem ce consecinţe va suporta doamna de la achiziţii, care a greşit şi nu a scanat o pagină. Ghinionul dumneaei este că a greşit tocmai pe o procedură cu un asemenea nivel de sensibilitate", spune Aurel Vlaicu. Primarul Marius Stan crede că la mijloc a fost doar prostia şi incompetenţa.

Iluminare prin atribuiri directe

Singura soluţie pentru a mai salva iluminatul festiv o constituie atribuirile directe. Primăria va ratifica un protocol cu Transurb, pentru ca societatea să achiziţioneze elemente de iluminat, pe care să le pună pe stâlpii proprii. SC Gospodărire Urbană se va ocupa de decorat parcurile şi zonele verzi. De asemenea, se vor monta în oraş nouă brazi de Crăciun. "Repet, însă, chiar dacă această procedură ar fi ieşit cu brio, tot nu am fi montat instalaţii la nivelul sumei licitate, am fi diminuat sumele, pentru a ajuta familiile celor care au încă răniţi din clubul Colectiv. La şedinţa Consiliului Local de luni, dl primar va prezenta şi propunerile în acest sens", ne-a declarat Aurel Vlaicu.

Iată în imaginile de mai jos cum arăta Galaţiul în 2014 pe vremea asta:

Sursa foto: pagina de Facebook a primarului Marius Stan

Citit 8628 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.