EXCLUSIV/ INTERVIU cu Sinan Mustafa, administratorul special al CET: Criza apei calde s-ar putea repeta în 2016!

EXCLUSIV/ INTERVIU cu Sinan Mustafa, administratorul special al CET: Criza apei calde s-ar putea repeta în 2016!
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

* Administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, atrage atenţia că, în lipsa cazanului de apă fierbinte, oraşul ar putea rămâne, din nou, fără apă caldă din luna aprilie * Crearea societăţii unice de producere, transport şi distribuţie a agentului termic - „cea mai bună şi rapidă soluţie de menţinere a sistemului”


- Căldura şi apa caldă în sezonul rece 2015 – 2016 sunt asigurate, cel puţin la nivel teoretic. Ce se va întâmpla din luna aprilie? Înţelegem că, în lipsa acelui cazan, care să asigure apa caldă menajeră, oraşul riscă să rămână, din nou, fără apă caldă.

- Ne-am focusat, încă din septembrie 2014, pe acea soluţie de restructurare, pe care am şi făcut-o publică: crearea societăţii unice, integrate, de producere, transport şi distribuţie a agentului termic, în cadrul căreia să fie cooptată şi municipalitatea, poate chiar ca acţionar majoritar. Am dorit ca acest scenariu să fie îmbrăţişat de partenerii noştri şi să facem lucrurile împreună, în sensul achiziţionării cazanului de apă fierbinte, care să fie montat şi să devină funcţional la 1 aprilie 2015. Dacă noi, la 1 aprilie, am fi avut acel cazan, oraşul nu ar fi rămas fără apă caldă, până în luna iulie - când noi, Electrocentrale, am identificat soluţia cu ArcelorMittal - întrucât costurile noastre ar fi fost mult mai mici. De atunci, din 2014, soluţia noastră a fost retrimisă de cel puţin cinci ori şi încă aşteptăm un răspuns din partea partenerilor noştri. Avem promisiunea că, din ianuarie, vom relua intens discuţiile pentru a obţine o decizie. Există riscul, chiar şi cu plata în avans, să nu putem livra agent termic din luna aprilie, pentru că implică acele pierderi la care am tot făcut referire. Este necesar ca acest cazan de apă fierbinte să fie pus în funcţiune până atunci. Este nevoie de cel puţin două luni pentru asta. Deci, trebuie ca în luna ianuarie să fie luată o hotărâre clară, iar din februarie să demarăm toate procedurile necesare. Pe partea de încălzire, vom merge pe condiţiile actuale, dar, în timp, strategia noastră presupune nişte modernizări în ceea ce priveşte reţeaua de transport, chiar şi în cea de producţie, care ar diminua pierderile. Soluţia gândită de noi a fost agreată atât de consultanţii Băncii Europene de Investiţii, cât şi de domnul prof. Athanasovici – consultant angajat de Primărie.

- În cât timp s-ar şi crea societatea integrată?

- Din luna ianuarie, în 30 de zile, noi ar trebui să propunem un plan de reorganizare. Iar aceasta este singura strategie. Nu vom propune niciodată un plan cu 18 la sută realizări, cum a făcut Apaterm. Depinde foarte mult de cât de important este acest sistem de termoficare pentru autorităţile locale. Din informaţiile mele oficiale, nici magistrala de gaz şi nici cea electrică nu fac faţă. Reţeaua primară este a noastră, este sub gaj la Romgaz şi se poate transfera la municipalitate, în altă soluţie decât cea a societăţii integrate, doar prin vânzare la licitaţie. Deci, municipalitatea va trebui să plătească pentru ea sau să construiască o astfel de reţea, ceea ce presupune timp. Mai mult, să discuţi de centrale de cartier, probabil ca orizont de timp va dura câţiva ani. În momentul de faţă, cred că aceasta este soluţia cea mai bună, potrivită şi rapidă de menţinere a sistemului. Şi aş vrea să mai fac o precizare faţă de aşa-zisele condiţii impuse de mine. Plata energiei termice în avans nu a fost impusă de mine, de Sinan, cum spun unii, ci de creditorii noştri, cei care au de recuperat 200 de milioane de lei, în condiţiile în care fostul distribuitor nu a plătit 400 de milioane de lei. Noi nu am dat ceva cu forţa.

- În cazul în care municipalitatea nu va da curs soluţiei avansate de CET, societatea intră în faliment?

- Da. Probabil, va intra într-o primă fază în conservare şi apoi în faliment, căci nu putem merge la nesfârşit cu această situaţie. Cea mai mare problemă în sistemul de termoficare nu a fost nici partea de producţie şi nici resursele pe care municipalitatea le-a acordat, ci felul în care au fost gestionate resursele şi toate încasările Apaterm. Au existat debite de la populaţie de peste 150 – 160 de milioane de lei, în condiţiile în care ei aveau de plătit aproape 400 de milioane de lei numai la noi. Asta arată, în opinia mea, că au cheltuit mai mult decât îşi puteau permite. Mai mult, în cadrul recuperării creanţelor, existau asociaţii care nu mai plătiseră de prin 2000. Este foarte important, în orice variantă vom merge mai departe, ca serviciul acesta să fie plătit. Eu rămân, în continuare, optimist, deşi sunt foarte multe dificultăţi şi împotriviri în lupta mea de a menţine sistemul funcţional. Este foarte important să recâştigăm încrederea principalilor furnizori ai Electrocentrale - Romgaz şi Transgaz. Aici, pe lângă condiţia importantă a plăţii în avans, avem şi eşalonarea datoriilor, aferente celor din iarna trecută, care se ridică la peste un milion de lei pe lună, CET neavând resursele necesare, dacă nu beneficiază de încasări de la Apaterm.

- Aţi amintit de cele aproape 400 de milioane de lei, despre care aţi afirmat că v-au fost eliminate în mod abuziv de la masa credală, operaţiune pe care aţi catalogat-o ca fiind ilegală. Ce reprezintă această sumă?

- Practic, toate problemele au plecat de la relaţia pe care societatea noastră a avut-o cu fostul distribuitor, Apaterm, care, în 2011, a intrat în insolvenţă. Prin planul de reorganizare de atunci şi cu votul a trei dintre cele cinci categorii de creditori, am fost eliminaţi de la masa credală cu suma de 339,7 milioane de lei, noi fiind acţionar majoritar şi reprezentând 91,34 la sută din masa credală. Din aceşti bani, 222,1 milioane de lei reprezintă contravaloarea energiei termice livrate în perioada ianuarie 2008 – mai 2010, 71 de milioane de lei - contravaloarea majorărilor şi penalităţilor de întârziere, confirmate cu sentinţe civile irevocabile şi 45,7 milioane - TVA aferent. Problema aceasta noi am semnalat-o. Administratorul judiciar de la acea vreme ar fi trebuit să verifice validitatea acestor voturi. În urma colaborării cu fosta societate de distribuţie, la 1 aprilie, am fost nevoiţi să încetăm activitatea, în primul rând, pentru a evita intrarea noastră în incapacitate de plată, având în vedere că nu mai aveam posibilitatea de a onora facturile scadente de gaz şi transport gaz, de peste 50 de milioane aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie, şi intram, teoretic, în risc de faliment chiar noi, Electrocentrale. Am luat decizia să întrerupem activitatea. Ea a coincis cu sistarea livrărilor de gaze şi servicii transport gaz de către Romgaz şi Transgaz. Un motiv important pe care l-am luat în considerare când am motivat către creditorii noştri această propunere a fost faptul că în perioada de vară pierderile erau foarte mari pentru societatea noastră, între opt şi 10 milioane de lei pe lună, pentru că funcţionam numai cu apă caldă pentru populaţie.

- Galaţiul este totuşi singurul oraş din ţară care plăteşte în avans energia termică.

- Da, dar este şi singurul oraş care are de plătit 400 de milioane de lei. Poate o să le aibă alţii de plătit, cine ştie… Şi atunci când vor merge să dea explicaţii…

- Unde?

- Nu ştiu. Dar, poate, atunci vor spune că nu au făcut de capul lor şi că cineva le-a spus să facă aşa.

- Aţi făcut vreo sesizare oficială către un organ de cercetare penală?

- Nu comentez. Catalogarea acestor acţiuni ca ilegale este pur şi simplu subiectivă şi reiese din felul în care noi interpretăm legea. În rest, am făcut tot ce am considerat că trebuie să fac conform responsabilităţilor mele.

- De la 1 septembrie, organigrama Electrocentrale a fost modificată. Mai nou, ocupaţi funcţia de director general. Asta înseamnă că aveţi două tipuri de venituri din partea CET Galaţi, întrucât aveţi şi calitatea de administrator special?

- Din iulie 2014 şi până în august 2015 am fost director control risc, iar din septembrie 2015 ocup funcţia de director general. Nu am încasat şi nu încasez două salarii de la Electrocentrale, ci doar unul. Salariul, în toată perioada asta, inclusiv trecerea de la o funcţie la alta, nu a presupus modificări în sensul unor majorări. Media venitului meu încasat lunar este de 8.687 de lei. Ba mai mult, venitul meu este cu aproximativ 25 la sută mai mic faţă de cel al fostului director general, întrucât aşa am considerat că este mai bine să gestionez lucrurile, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă societatea. Suma pe care v-am spus-o cuprinde salariu, tichete de masă şi diurnă. Salariul meu net este de 8.202 lei.

- Care este valoarea indemnizaţiei de administrator special şi cine o plăteşte?

- Indemnizaţia este în jur de 2.600 de lei şi este plătită de acţionar, Electrocentrale Grup, având un contract de mandat cu dânşii, pe perioada administrării speciale.

- Care este venitul mediu pe societate? Care este cel mai mic salariu încasat la nivelul societăţii?

- La Galaţi, venitul mediu pe societate în 2015 a fost de 2.761 de lei, iar pe ramură, din ultima informaţie pe care noi am găsit-o, este de 3.584 de lei. Cel mai mic salariu este de 1.449 de lei.

- Au existat reduceri salariale în ultimii ani, având în vedere situaţia cu care se confruntă societatea?

- Au existat, de care am fost şi eu afectat, pe regimul de aşteptare 1 aprilie – 31 august, fiecare salariat a fost afectat corespunzător. Au fost practic, în această perioadă, 40 de zile lucrătoare, vorbim de o reducere salarială de circa 20 la sută.

- Câţi salariaţi are, în prezent, societatea şi cât la sută reprezintă personal TESA? Există un plan de reducere a personalului?

- În prezent, sunt 373 de salariaţi, în condiţiile în care, în iulie 2014, erau 452 de salariaţi. În urmă cu doar câteva zile am semnat o decizie de pensionare, de exemplu. Personalul TESA este în procent de 21 la sută, adică 80 de persoane. Plecările la noi vor fi pe cale naturală. Avem nişte solicitări pe pensionări, pe grupa I de muncă. Sunt în nişte faze judiciare, pentru că există o contestaţie acolo. Iar dacă ei vor avea câştig de cauză, ne vom despărţi de aproximativ 100 de persoane.

Foto, de Corina Dobre

Citit 10317 ori Ultima modificare Joi, 31 Decembrie 2015 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.