NEREGULI GRAVE descoperite la ASOCIAŢIILE de proprietari din Galaţi. CONTROALELE CONTINUĂ

NEREGULI GRAVE descoperite la ASOCIAŢIILE de proprietari din Galaţi. CONTROALELE CONTINUĂ
Evaluaţi acest articol
(62 voturi)

* La jumătate dintre asociaţiile de proprietari verificate, experţii contabili au estimat prejudicii de peste un milion de lei * Una dintre asociaţii a refuzat expertiza financiar-contabilă, iar preşedintele şi administratorul acesteia au fost sancţionaţi cu 5.000 de lei * Alte 100 asociaţii vor fi verificate în 2016


Preşedinţii şi administratorii unor asociaţii de proprietari din municipiul Galaţi s-au ales cu plângeri penale şi riscă să fie acţionaţi în instanţă, după ce expertizele financiar-contabile comandate de Primărie, în anul 2015, la zece asociaţii (în urma încheierii protocolului de colaborare dintre municipalitate şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, CECCAR - filiala Galaţi), au scos la iveală numeroase nereguli cu iz penal. Ba mai mult, în cazul a jumătate dintre cele zece asociaţii de proprietari a fost descoperit un potenţial prejudiciu de aproape 1,1 milioane de lei.

Asociaţia 761, numărul 1 pe lista neagră

Conform documentelor furnizate de Primărie Prefecturii Galaţi, la Asociaţia nr. 761 expertul contabil autorizat a descoperit cel mai mare prejudiciu, motiv pentru care municipalitatea a sesizat Serviciul Investigare Fraude. Este vorba despre un "prejudiciu prezumtiv în sumă de 685.411 lei”. „Conducerea asociaţiei de locatari a produs, în opinia expertului, bugetului consolidat un prejudiciu în sumă de 67.366 de lei, din care prin stopaj la sursă suma de 26.906 lei”, se arată în documentul furnizat de conducerea Primăriei. În urma neregulilor, s-a dispus „extinderea expertizei financiar-contabile asupra gestiunii asociaţiei şi pentru anii 2012-2013”, în baza HCL nr. 583/2013, care prevede că „în cazul asociaţiilor de proprietari/locatari la care UAT Galaţi este membru şi care înregistrează datorii mai vechi de 60 de zile către furnizorii de utilităţi asigurate prin serviciile publice ale unităţilor administrativ-teritoriale, expertiza financiar-contabilă a gestiunii fondurilor ulterior efectuării de către comisia de cenzori a controlului financiar se va realiza cu prioritate, perioada supusă verificării fiind de minim un an, cu posibilitatea extinderii la trei ani”, procedură care a şi fost aprobată în luna august a anului trecut. Totodată, municipalitatea a sesizat, anul trecut, ca urmare a rezultatului verificărilor, atât ITM Galaţi - pentru verificarea situaţiei angajaţilor din cadrul asociaţiei, cât şi ANAF Galaţi, pentru o serie de verificări privind plăţile efectuate către bugetul de stat. Totodată, autorităţile au luat decizia ca verificările să fie extinse şi asupra apartamentelor ce aparţin Primăriei, din cadrul asociaţiei, procedură aflată în desfăşurare, la finele anului trecut.

Al doilea cel mai mare prejudiciu a fost descoperit la Asociaţia nr. 185, unde, la începutul anului 2014, „a fost creat un prejudiciu prezumtiv în sumă de 381.669” lei, însă potenţialul prejudiciu adus asociaţiei de proprietari în anul 2014 în urma încasărilor şi a cheltuielilor efectuate pentru plata furnizorilor de utilităţi şi servicii este în sumă de 45.864 de lei. Şi în acest caz, autorităţile au sesizat Serviciul Investigare Fraude.

Sub lupa experţilor contabili s-a mai aflat şi Asociaţia nr. 114, unde, conform municipalităţii, „în opinia expertului a fost creat un prejudiciu prezumtiv de 1.238 de lei, constând în plăţi fără documente legale din fondul de reparaţii pentru lucrări urgente de desfundare a instalaţiilor de evacuare dejecţii”. Totodată, „pentru salarii brute în sumă de 6.720 de lei plătite cenzorului şi preşedintelui nu au fost prezentate documente justificative”.

O expertiză a fost efectuată şi la Asociaţia nr. 359, unde, conform concluziilor, „un potenţial prejudiciu ar putea fi constituit din creanţele neîncasate de la proprietari, precum şi cheltuielile efectuate fără aprobarea comitetului executiv în sumă de 10.032 lei”.

„Grave deficienţe privind gestionarea fondurilor atât materiale, cât şi băneşti” au fost descoperite şi la Asociaţia nr. 372.

Un preşedinte şi un administrator, sancţionaţi

Printre cele zece asociaţii care ar fi trebuit să fie verificate de experţii contabili se numără şi Asociaţia nr. 229, numai că, în acest caz, conform datelor prezentate de municipalitate, „asociaţia a refuzat să pună la dispoziţia expertului actele în vederea efectuării expertizei financiar-contabile”, motiv pentru care atât preşedintele, cât şi administratorul au primit câte o amendă de 2.500 de lei.

În schimb, la Asociaţiile nr. 402, 564 şi 714, conform rapoartelor de expertiză, nu au fost descoperite prejudicii. În cazul Asociaţiei nr. 714, chiar dacă nu au fost constatate prejudicii, au fost descoperite o serie de erori de calcul, dar şi majorări de întârziere necalculate. Tot aici, membrul CECCAR a descoperit că salariaţii din cadrul asociaţiei nu figurează cu forme legale, iar la nivelul acesteia nu exista, la începutul anului trecut, o structură de conducere. În cazul celei de-a zecea asociaţii care ar fi trebuit verificată (Asociaţia nr. 109), pe rolul instanţei exista, la finele anului trecut, un proces care viza expertul contabil, mandatat să facă verificările.

La cererea Primăriei, alte 100 asociaţii vor fi verificate de experţi contabili, anul acesta

Primăria va continua colaborarea cu filiala gălăţeană a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi în acest an, în vederea unor noi verificări financiar-contabile la asociaţiile de proprietari şi locatari. Conform informării transmise Prefecturii, în luna decembrie, la cererea asociaţiilor de pensionari din Galaţi, reprezentanţii Primăriei au precizat că nu mai puţin de 100 de asociaţii, care au în componenţă apartamente al căror proprietar este municipalitatea, vor fi supuse unor expertize financiar-contabile în anul 2016.

„Expertiza contabilă, pentru a fi recunoscută în justiţie, poate fi efectuată doar de către un expert contabil autorizat de Corpul Experţilor Contabili Autorizaţi. În baza rezultatelor verificării, în condiţiile în care rezultă fapte de natură infracţională privind activitatea financiar-contabilă şi gestionară a asociaţiei, sunt sesizate organele de cercetare în drept şi de asemenea acţionate în justiţie persoanele care se fac vinovate în vederea recuperării eventualelor pagube”, au afirmat reprezentanţii municipalităţii.

Orice membru al asociaţiei poate comanda expertize

Conducerea Primăriei a informat totodată că, potrivit Legii 230/2007, asociaţia de proprietari sau orice membru al asociaţiei de proprietari poate contracta, în nume propriu, lucrări de expertiză tehnică şi/sau contabilă cu o persoană fizică sau juridică, care are calitatea de a efectua expertize. „Potrivit normativelor în vigoare, expertiza contabilă este mijlocul legal folosit ca probă în justiţie, prin care se poate demonstra un prejudiciu pecuniar produs de către administrator, preşedinte, comitet executiv, etc”, au precizat autorităţile.

Citit 33779 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2016 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.