Gălăţenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ chiar de luna viitoare! Ce spune Romgaz

Gălăţenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ chiar de luna viitoare! Ce spune Romgaz
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Romgaz confirmă că va sista furnizarea de gaz către Electrocentrale, dacă nu va primi rata aferentă lunii ianuarie din contul datoriilor de iarna trecută


Cei aproximativ 100.000 de gălăţeni care depind de încălzirea şi apa caldă în sistem centralizat riscă să nu mai primească energie termică, peste doar câteva zile. Romgaz confirmă că va sista furnizarea de gaz către Electrocentrale (CET), în cazul în care societatea gălăţeană, producătoare de agent termic primar, nu va plăti rata aferentă lunii ianuarie în contul datoriilor din sezonul rece trecut, conform convenţiei de eşalonare încheiată în luna noiembrie.

"Dacă nu se respectă convenţia de eşalonare, nu se va mai încheia contract pentru luna viitoare. Relaţia noastră contractuală este cu Electrocentrale Galaţi, prin urmare condiţiile contractuale sunt cele stabilite de comun acord cu aceştia", ne-a transmis Biroul de Presă al Romgaz.

Întrebaţi care este valoarea ratei lunare pe care CET trebuie să o achite către companie, reprezentanţii Romgaz s-au "împiedicat" de "confidenţialitate" şi ne-au comunicat că "rata face parte din contractul de eşalonare, care condiţionează contractul de furnizare, iar reperele de preţ din cele două contracte sunt confidenţiale". Potrivit lui Sinan Mustafa, administratorul special al CET, Electrocentrale trebuie să vireze, în ultima săptămână a fiecărei luni, mai bine de 1,1 milioane de lei către Romgaz şi peste 344.000 de lei către Transgaz. Bani pe care, aşa cum v-am mai informat, susţine că nu-i deţine, din cauza "plăţilor insuficiente" făcute de lichidatorul Apaterm (CC Insol IPURL).

"Sunt împiedicată să vând, din cauza contestaţiilor"

Corina Curutz, reprezentantul CC Insol IPURL, a confirmat că ritmul recuperării creanţelor de la populaţie a fost destul de lent, atât în luna decembrie, în perioada sărbătorilor, cât şi la începutul lunii ianuarie. Lichidatorul Apaterm a afirmat că, "din cauza contestaţiilor făcute de sindicat, activitatea de recuperare a creanţelor este blocată şi stăm doar în încasările de la populaţie". Corina Curutz a precizat că intenţiona să scoată la licitaţie cele peste 80 de garsoniere din cadrul căminului de nefamilişti al Apaterm şi spaţiile comune, a căror valoare, conform evaluării, se ridică la 600.000 de euro, însă foştii salariaţi ai Apaterm, reprezentaţi de sindicat, au contestat decizia. "Legea le oferă posibilitatea să facă contestaţii, pierdem timp şi stăm cu activitatea parţial blocată, dar nu avem ce face", a spus Corina Curutz.

Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat al foştilor salariaţi ai Apaterm (acum, lider de sindicat la Calorgal), susţine că a contestat decizia lichidatorului, întrucât crede că îndreptăţiţi să cumpere garsonierele sunt actualii locatari ai căminului. "Şi cu cele 82 de familii ce fac? Le lasă pe drumuri, le aruncă în stradă? Eu nu mă împotrivesc vânzării acestor spaţii, dacă se vând către locatari, căci nu sunt obligaţi să le scoată la licitaţie. Nu am ce comentarii să fac. Nu noi am numit CC Insol, ci Electrocentrale. Mustafa, când a băgat Apaterm în faliment, ar fi trebuit să-şi facă o minimă analiză, care să prevadă toate efectele legale ce pot surveni", a spus Ciobotariu, care a afirmat totodată că pe această temă au fost o serie de discuţii între municipalitate şi fostul director general al CET, Octavian Graure, în sensul vânzării bunurilor către actualii locatari. Cu toate acestea, conform Buletinului Procedurilor de Insolvenţă nr. 822 din 14.01.2016, Primăria şi-a dat acordul pentru valorificarea locuinţelor.

Conducerea CET afirmă că, până pe data de 15 ianuarie, societatea a încasat de la Apaterm, în contul datoriilor din sezonul rece 2014-2015, doar 105.000 lei.

CITEŞTE ŞI: Chiar şi cu PLATA ÎN AVANS, Galaţiul RISCĂ să rămână FĂRĂ CĂLDURĂ. ABSURD, DAR ADEVĂRAT!

Citit 5725 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2016 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.