CET spune că ne ia CĂLDURA, Calorgal zice că ne-o dă! Fiecare cu varianta lui, noi cu ponoasele

CET spune că ne ia CĂLDURA, Calorgal zice că ne-o dă! Fiecare cu varianta lui, noi cu ponoasele
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Subiectul a fost abordat, marţi, 26 ianuarie, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, de către prefectul Dorin Otrocol * Nemulţumit de avariile în lanţ ale Electrocentrale, Romică Gârneaţă, liderul filialei locale a Cartel Alfa, a solicitat o informare din partea conducerii CET pe această temă


În timp ce conducerea Electrocentrale a reclamat, în repetate rânduri, că riscă să nu mai poată furniza agent termic pentru căldura şi apa caldă a gălăţenilor, din cauza datoriilor din sezonul rece trecut, pe care nu reuşeşte să le recupereze de la Apaterm şi să le vireze în conturile Romgaz şi Transgaz, reprezentanţii Calorgal spun că, în opinia lor, sistemul nu riscă să cedeze în această iarnă. Subiectul a fost abordat, marţi, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, de către Dorin Otrocol, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a adus în discuţie atenţionările CET şi i-a solicitat directorului tehnic al Calorgal, Mircea Ispas, să precizeze dacă sistemul centralizat riscă să nu mai poată funcţiona. Reprezentantul societăţii de termoficare a afirmat că atât Calorgal, cât şi Primăria şi-au respectat angajamentele asumate, plătind în avans pentru combustibilul necesar producerii agentului termic, aşa cum le-a fost impus, iar, mai nou, au livrat chiar 8,5 milioane de lei, în contul avansului pentru luna februarie.

Se cere informare pe tema termoficării

Nemulţumit de avariile în lanţ ale Electrocentrale, Romică Gârneaţă, liderul filialei locale a Cartel Alfa, a solicitat o informare din partea conducerii CET pe această temă şi a lansat un atac la adresa administratorului special al societăţii, Sinan Mustafa. „Faptul că de când s-a dat drumul la căldură, ei stau numai în reparaţii, mă face să îmi pun un semn de întrebare. S-au pregătit toată vara pentru a da căldură sau a venit (Sinan Mustafa, directorul general şi administratorul special al CET n.r.) cu scopul clar, cum se aude pe la colţuri, să falimenteze Electrocentrale, inclusiv Apaterm şi Calorgal? Deci să ne spună clar ce vrea omul ăsta de la noi”, a spus Romică Gârneaţă, cerându-le autorităţilor să comunice ce se va întâmpla cu sistemul centralizat pe viitor. În dezbatere a intervenit şi Mihai Popa, liderul de sindicat de la CET, care a afirmat: „Pot să dau o parte din răspuns, dar nu sunt eu persoana abilitată. Vizavi de informarea pentru următorul an de încălzire centralizată, ar trebui ca aceasta să fie făcută, pe lângă CET, şi de Consiliul Local, prin primar, pentru că atributul este al Consiliului Local, dacă sistemul centralizat funcţionează sau nu. Societatea Electrocentrale este o societate comercială, în insolvenţă, ea funcţionează dacă are bani, dacă nu are, nu funcţionează (…). Multe instituţii centrale şi locale şi-au pregătit în buget să finanţeze lucrări pentru montarea de centrale termice, printre care şi Prefectura”, a spus liderul de sindicat.

CITEŞTE ŞI: Chiar şi cu PLATA ÎN AVANS, Galaţiul RISCĂ să rămână FĂRĂ CĂLDURĂ

Prezent la şedinţă, viceprimarul Florin Popa a afirmat că plata va dicta viitorul sistemului centralizat. „Vom şti, în următoarea perioadă, văzând cum se încasează serviciile facturate de la asociaţiile de proprietari. Cu siguranţă, tot ceea ce a depins de Consiliul Local s-a făcut. Am înţeles nevoia, necesitatea ca gălăţenii să beneficieze de acest serviciu, am făcut acel împrumut. Din bugetul Consiliului Local acoperim subvenţiile, iar desele opriri nu sunt din vina noastră. Cu siguranţă este destul de greu pentru o societate aflată în insolvenţă să-şi facă reparaţiile curente. Nu mă pot pronunţa, nefiind în măsură să spun dacă în viitor va mai exista sistem centralizat, problema producerii şi transportului aparţine unei societăţi comerciale care nu are legătură cu Consiliul Local”.

Sinan Mustafa a precizat, într-o postare pe Facebook, că „am făcut, facem si vom face tot ce ne stă în putinţă să menţinem funcţional acest sistem”, afirmând că, în prezent, se poartă discuţii la nivel înalt cu Romgaz şi Transgaz, „pentru amânarea plăţii ratelor aferente datoriilor din sezonul rece trecut”. „Sistemul de termoficare se confruntă cu aceste dificultăţi, în primul rând, din cauza sumei de aproximativ 385 milioane de lei ce nu a fost recuperată de la fostul distribuitor, aceasta fiind cauza principală şi a insolvenţei noastre şi a lipsei de resurse pentru reparaţiile capitale necesare reţelei de termoficare”, a afirmat Sinan Mustafa.

Gălăţenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ chiar de luna viitoare! Ce spune Romgaz

Citit 3866 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2016 01:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.