FOTO/ Centrul Galaţiului, cufundat în BEZNĂ. Unde puteţi sesiza avariile ILUMINATULUI PUBLIC
Foto: Foto ”Viața liberă”, Anca Melinte

FOTO/ Centrul Galaţiului, cufundat în BEZNĂ. Unde puteţi sesiza avariile ILUMINATULUI PUBLIC
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Întuneric de nu vedeau pe unde calcă, aceasta era provocarea plină de adrenalină la care au fost supuşi gălăţenii care, luni seara, şi-au făcut drum prin centrul oraşului. O să-mi spuneţi că nu e singurul loc din oraş care are probleme cu iluminatul public! Aşa este, numai că zona rămasă pe întuneric era în dreptul Primăriei municipiului Galaţi, care plăteşte peste 5,4 milioane de lei pentru întreţinerea iluminatului public! Şi întunericul... domneşte de pe strada Domnească, spun gălăţenii, încă de săptămâna trecută, cel puţin!

Cine-a stins lumina?

Concret, primul stâlp de iluminat public cufundat în beznă era, spunem noi, taman cel din dreptul biroului city-managerului Aurel Vlaicu. Dar nu era singurul stâlp! Îi ţinea tovărăşie confratele de pe trotuarul opus, dar nu făceau notă discordantă nici cele două felinare care ar trebui să ilumineze carosabilul. Las’ că şoferii au faruri! Ca să n-o mai lungim, de la Primărie şi până la Winmarkt, am numărat şi fotografiat nu mai puţin de şase perechi de stâlpi de iluminat public rămaşi în întuneric, dimpreună cu becurile de pe centrul arterei.

Cel mai palpitant era să treci prin pasajul de protecţie ce înconjoară Palatul Simion Gheorghiu, clădirea ruinată din Domnească 24. Singura sursă de lumină, desigur, în afară de farurile autoturismelor aflate în trafic, o constituia spotul care pune în valoare Biserica Greacă. Decât nimic, bun şi ăla!

Iluminat selectiv

Partea proastă era că nici din dreptul fostului magazin Modern situaţia nu era prea (i)luminată! Becurile funcţionau cam din doi în trei stâlpi, de parcă se vorbiseră! Nehotărât dacă să rămână stins ori să se aprindă, becul din dreptul braseriei „Doors” fila în semn de ajutor. Bine că măcar Parcul Eminescu era iluminat aşa cum se cuvine, iar lumina bătea şi către trotuar. Nu ştiu dacă era vreo strategie la mijloc, dar, din ce am observat, cele mai multe becuri stinse erau pe partea parcului!

Întuneric pe banii noştri

Trecând peste senzaţii tari nocturne, temeri şi nemulţumire, trebuie să ne amintim că Primăria Galaţi plăteşte bani buni pentru iluminatul public. După ce, din 2003 încoace, Luxten Lighting Co SA s-a ocupat de întreţinerea iluminatului, în septembrie 2015 SC Total Strada SRL din Bucureşti a câştigat licitaţia organizată de Primărie pentru concesionarea serviciului de iluminat public din oraş, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Contractul, în valoare de 5,4 milioane de lei, este valabil pentru următorii doi ani şi nu va putea fi subcontractat. SC Total Strada SRL are misiunea de a exploata şi întreţine, de a face revizia şi reparaţia iluminatului public existent şi modernizat şi de a întreţine şi menţine în stare de funcţionare iluminatul ornamental, festiv şi arhitectural şi de a realiza lucrări de instalaţii electrice. Mai mult, trebuie să înfiinţeze un dispecerat pentru preluarea sesizărilor privind defecţiunile apărute în sistemul de iluminat public, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte săptămâni pentru ca o defecţiune sesizată să fie remediată.

Unde puteţi sesiza problemele

Revenind la bezna de luni, din centrul oraşului, am aflat de la Biroul de Presă al Primăriei Galaţi că pe strada Domnească este o avarie în sistemul de iluminat public. „Aceasta va fi remediată în cel mai scurt timp posibil, dacă este vorba doar de disfuncţionalităţi ale sistemului de iluminat stradal. În cazul în care se identifică probleme în alimentarea cu energie electrică a zonei, va fi notificată Electrica pentru a remedia avaria în instalaţiile sale”, ne-a comunicat municipalitatea.

Potrivit Primăriei, cetăţenii pot sesiza orice problemă legată de iluminatul public la dispeceratul Total Strada, societatea care se ocupă de mentenanţa sistemului de iluminat stradal, la numărul de telefon 0336.401.063, sau la Primăria municipiului Galaţi, de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, şi vineri, între orele 8,00 şi 14,00, la numărul de telefon 0236.307.706 (Direcţia de Infrastructură şi Lucrări Publice). După aceste ore şi în weekend, sesizările pot fi semnalate la ofiţerul de serviciu al Primăriei municipiului Galaţi, la numărul de telefon 0236.307.700.

Citit 5063 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2016 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.