Galaţiul RISCĂ să rămână în FRIG şi cu BANII luaţi
Foto: Foto ”Viața liberă”

Galaţiul RISCĂ să rămână în FRIG şi cu BANII luaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O asemenea perspectivă stupefiantă a fost prezentată joi, 25 februarie, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, de primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. Edilul a ţinut să-i anunţe pe aleşi că tocmai a primit o adresă din partea Electrocentrale. Compania îşi doreşte să modifice convenţia prin care Calorgal se angajează, sub controlul direct şi girul Primăriei Galaţi, să achite 7.200.000 de lei reprezentând plata parţială în avans a energiei termice comandată pentru a fi livrată de către CET în luna martie, bani care ar urma să ajungă direct în conturile furnizorului de gaze. Modificarea dorită de Electrocentrale vizează drepturile şi obligaţiile pe care şi le asumă în schimbul acestei plăţi, iar Marius Stan i-a dat citite: „Pe parcursul lunii martie 2016, Electrocentrale SA în insolvenţă îşi rezervă dreptul ca, în funcţie de hotărârea Adunării Creditorilor/ Comitetului Creditorilor sau de decizia administraţiei privind funcţionarea societăţii în această lună, sau ca urmare a situaţiei financiare (pierdere generată de activitatea de exploatare) sau de incapacitatea de plată a societăţii să SISTEZE livrarea agentului termic către municipiul Galaţi”.

Ca să fie suficient de limpede, primarul a sintetizat mesajul: „Pe scurt, conform protocolului, ar trebui să virăm necondiţionat 7,2 milioane de lei, iar ei, dacă din motive care nu ne privesc pe noi, îşi întrerup activitatea, pa şi la revedere! Banii pe care i-am virat, nici un drept să-i primim înapoi! Mi se pare inacceptabil, aberant ceea ce se cere!

Văd că una discutăm pe la minister şi alta se întâmplă în teritoriu. Am simţit nevoia să vă citesc această adresă şi funcţie de ea să ne repliem pe situaţia creată care, din păcate, văd că agravează şi mai mult activitatea de producţie–distribuţie, ducându-ne practic, în imposibilitatea de a plăti, în cadru legal, în avans, gazul metan”, a declarat Marius Stan.

Şantaj

Conform adresei primite, oraşul ar avea la dispoziţie doar două zile pentru a plăti cele 7,2 milioane de lei, dar fără a avea garanţia că gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat vor beneficia, în luna martie, de apă caldă şi căldură. „Adică tot cu cuţitul la os şi cu şantaj care nu mi se pare deloc fairplay, mai ales că suntem nişte entităţi de stat, totuşi. Şi ne punem la zid, pe rând, fiecare cum apucăm. Nu e corect! Noi am fost corecţi, am plătit gazul metan de fiecare dată în avans. Nu văd de unde această impunere. Suntem şi noi stupefiaţi. Aşa cum ei nu pot să încalce dispoziţiile Comitetului Creditorilor, noi nu putem încălca legea!”, a punctat Marius Stan.

Edilul admite că Electrocentrale solicită modificarea convenţiei luând în calcul varianta falimentului: „Dar varianta falimentului CET înseamnă, automat, a întregului sistem, şi noi să fim şi cu banii daţi şi fără agent termic, nu s-a întâlnit unul deştept cu unul fraier. Dacă nu, la revedere sistem! Nu suntem noi furnizorii agentului termic! Statul acesta cred că trebuie să răspundă şi el pentru ceva pentru ce se falimentează în ţara aceasta, până la urmă. CET aparţine de Ministerul Energiei, dacă statul este impotent şi nu poate să-şi salveze o societate, noi ce să facem, să încălcăm legea nu avem cum. Să găsească soluţii, de aceea sunt puşi acolo adevăraţi tehnocraţi care să rezolve orice fel de problemă. Nu le putem rezolva noi problemele”, a spus Stan.

Aleşii nu au avut nimic de spus la auzul acestor veşti. Tocmai de aceea au fost convocaţi într-o şedinţă extraordinară, luni, 29 februarie.

Citit 5695 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.