Apă Canal pune la zid asociaţiile de proprietari/ Cum ajung gălăţenii să plătească triplu apa rece

Apă Canal pune la zid asociaţiile de proprietari/ Cum ajung gălăţenii să plătească triplu apa rece
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Apă Canal face apel la asociaţiile de proprietari să dea dovadă de transparenţă şi să afişeze, la avizier, în listele de plată, atât preţul practicat de Apă Canal pentru metrul cub de apă rece şi canalizare, cât şi, separat, diferenţele de consum repartizate oamenilor de către administrator.

Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi gălăţeni au luat cu asalt Apă Canal şi s-au plâns că plătesc pentru metrul cub de apă rece între 7 şi 12 lei. Asta în condiţiile în care tariful pentru consumatorii casnici, unic la nivelul judeţului, practicat de operator pentru apa potabilă este de 4,19 lei (cu TVA de 9 la sută), iar pentru canalizare de 2,54 de lei (cu TVA de 20 la sută).

"Din informaţiile şi documentele furnizate de locatari din cadrul asociaţiilor de proprietari din mai multe zone ale oraşului, constatăm că reprezentanţii legali ai asociaţiilor afişează pe listele de plată preţuri diferite de la un bloc la altul şi chiar de la o scară la alta pentru un metru cub de apă şi canalizare. Spre exemplu, la Asociaţia de proprietari nr. 186, la blocurile: LC1 sc. 1, LC2 sc.2, LC3 sc. 2 preţul era de 7,18 lei (AR); la blocul LC2 sc. 1 - 7,25 lei (AR); la blocul LC5 sc. 2 - 8,96 lei (AR); la blocul LC5 sc. 4 - 7,27 lei (AR), conform listelor afişate pentru luna noiembrie 2015, puse la dispoziţie de un locatar. De asemenea, în listele de plată, asociaţia înscrie metrul cub de apă rece (AR), preţul incluzând în realitate atât apa potabilă, cât şi canalizarea aferentă. Listele astfel afişate sunt incomplete şi induc în eroare locatarii asupra preţului real al metrului cub de apă facturat de furnizor", spun reprezentanţii Apă Canal. Mai mult, potrivit acestora, „în preţul “apei reci” afişate, unele asociaţii de proprietari includ şi diferenţele de consum dintre contorul de branşament şi suma repartitoarelor din apartamente, determinând în acest fel preţuri diferite”.

Aceştia afirmă că diferenţele de consum pot avea mai multe cauze, printre care clasa de precizie şi sensibilitate diferită a repartitoarelor de costuri din apartamente faţă de contorul de branşament, pierderi de apă în subsol sau la alte instalaţii comune (coloane comune, ştreanguri), consumatori necontorizaţi sau apartamente în care nu toate consumurile trec prin aparatele de măsură sigilate, luarea în calcul a "consumurilor declarate" de proprietarii apartamentelor, fără verificarea realităţii lor şi nu numai.

Toate costurile, obligatoriu explicate!

Aşa cum v-am mai informat, graţie ultimelor modificări ale Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, preşedinţii acestora vor fi obligaţi să afişeze, pe lângă listele de plată, şi explicaţii clare privind costurile în cazul fiecărui proprietar de apartament (de unde au rezultat, cum au fost calculate etc). Gălăţenii trebuie să ştie că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care nu vor respecta legea vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 3.000 de lei.

Apă Canal afirmă că prin afişarea clară a tarifelor practicate de operator, pe lângă costurile finale, ce li se pun în cârcă oamenilor, „locatarii vor putea verifica corectitudinea modului de repartizare a consumurilor şi, cu siguranţă, se vor mobiliza pentru eliminarea cauzelor care conduc la suplimentarea consumurilor de apă înregistrate pe aparatele de măsură din apartamente”.

„Includerea diferenţelor de consum/ pierderilor/cantităţilor de apă incorect declarate/ verificate de administratorii asociaţiilor de proprietari în preţul metrului cub de apă afişat pe listele de plată este incorect, de natură să inducă în eroare locatarii şi să arunce în mod nejustificat răspunderea spre furnizorul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare”, semnalează Apă Canal.        

Citit 12035 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.