FOTO/ Comuna gălăţeană în care nu circuli fără să PLĂTEȘTI. „Vama” care aduce bani frumoşi la buget
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

FOTO/ Comuna gălăţeană în care nu circuli fără să PLĂTEȘTI. „Vama” care aduce bani frumoşi la buget
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Nicio maşină de mare tonaj nu circulă la Umbrăreşti fără să plătească taxă de drum * Banii colectaţi sunt investiţi în infrastructură


Cei aproximativ 7.000 de localnici ai comunei Umbrăreşti, care are în componenţă nu mai puţin de şase sate (Umbrăreşti, Umbrăreşti-Deal, Torceşti, Salcia, Condrea şi Siliştea) se pot lăuda cu o infrastructură de invidiat. În timp ce în multe localităţi din judeţul Galaţi încă se mai circulă pe drumuri din pământ, pline de hârtoape, care la prima ploaie se transformă în bălţi greu accesibile pietonilor, căruţelor şi chiar autoturismelor, şi nu au văzut nici măcar o dată asfaltul, în comuna Umbrăreşti reţeaua de drumuri este în permanenţă întreţinută şi modernizată.

Asta nu o spun autorităţile locale, dornice de imagine în precampanie electorală, ci este ceea ce noi am constatat, luni, pe teren, la vizita noastră săptămânală în judeţ. Ba mai mult, comuna are un primar atipic, dacă ţinem cont de portretul de politician şi primar cu care unii dintre noi deja s-au obişnuit.

Dacă mulţi dintre aleşi au devenit, brusc, în ultima vreme extrem de activi şi încearcă să iasă în evidenţă, întrucât partidele au dat startul campaniei electorale, mai mult sau mai puţin pe faţă, primarul Stoica Paraschiv (foto 2, galerie), atunci când l-am întrebat despre comuna în fruntea căreia se află, ne-a spus: „Nu vreau să mă laud eu, nu cred că este frumos din partea mea, având în vedere că deja partidele sunt în campanie electorală. Vă las pe dumneavoastră să vorbiţi cu oamenii, să priviţi în comună şi să criticaţi, dacă consideraţi că este de criticat. Drumurile se văd, nu trebuie să mai spun eu cum sunt. Vă pot spune că încercăm cu toţii să ne ridicăm la standardele europene. Comuna s-a dezvoltat în ultimii ani, cu proiecte europene, proiecte guvernamentale. Încă mai sunt lucruri de făcut”, ne-a spus alesul localnicilor din Umbrăreşti.

Ce-i drept, pe cele mai multe drumuri comunale şi săteşti se circulă ca în palmă, întrucât mare parte dintre acestea sunt astăzi asfaltate, dovadă că infrastructura rutieră a comunei, care se întinde pe aproximativ 50 de kilometri, după cum am aflat de la primarul Stoica Paraschiv, a beneficiat, de-a lungul timpului, de o atenţie sporită. Este drept că în cele şase sate, în care locuiesc aproximativ 2.400 de familii, încă mai sunt unele uliţe cu piatră şi gropi, care, cel mai probabil, aşteaptă nerăbdătoare asfaltul, însă, din câte am aflat de la reprezentanţii Primăriei, urmează noi programe de asfaltări.

Bariera aducătoare de bani

Pe lângă fondurile guvernamentale şi cele europene pe care unitatea administrativ-teritorială a reuşit să le atragă de-a lungul anilor pentru modernizarea infrastructurii, sume deloc de neglijat, care sunt investite în reţeaua de drumuri, provin din taxa pe care autoritatea locală o percepe maşinilor de mare tonaj care circulă pe drumurile din comună. O premieră la nivelul judeţului Galaţi. Practic, după cum ne-a explicat primarul, aflat la al doilea mandat, taxa de drum a fost „moştenită” de la fosta administraţie şi menţinută. Întrucât pe raza comunei se află, în prezent, nu mai puţin de patru balastiere, maşinile de mare tonaj, încărcate cu piatră şi alte agregate, fac foarte multe curse zilnic, iar pentru fiecare dintre acestea reprezentantul societăţii (şoferul) plăteşte câte 20 de lei. În cele câteva ore pe care noi le-am petrecut în comună, am surprins mai multe maşini de mare tonaj care staţionau în apropierea Primăriei (unde se află, mai nou, punctul de control - bariera), după ce vechea barieră, din apropierea râului Bârlad, a fost dezafectată. Surprinzător, potrivit autorităţilor, agenţii economici nu sunt deranjaţi de taxa de drum, în condiţiile în care, în schimb, circulă pe drumuri reabilitate. Societăţile care operează cu maşini de mare tonaj contribuie la bugetul local cu sute de mii de lei, bani care, potrivit autorităţilor, sunt investiţi în reţeaua de drumuri.

În curând, un alt proiect care vizează turnarea de covor asfaltic pe unul dintre drumurile intens circulate din Umbrăreşti, investiţie care se ridică la 1,3 milioane de lei, urmează să fie demarat.

Ultimul proiect pe parte de infrastructură rutieră, finanţat, în mare parte din fonduri guvernamentale, la care a contribuit şi autoritatea locală, a fost de aproximativ un milion de euro.

Citit 16227 ori Ultima modificare Joi, 10 Martie 2016 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.