Hei-rup electoral şi minţi "luminate" brusc/ Cum îşi propun autorităţile să aibă grijă de termoficare

Hei-rup electoral şi minţi "luminate" brusc/ Cum îşi propun autorităţile să aibă grijă de termoficare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

*Municipalitatea a acceptat crearea societăţii integrate de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic şi a trimis protocolul către CET

*Preţul gigacaloriei ar putea creşte, pentru a acoperi "cheltuielile suplimentare" ale Electrocentrale

Reprezentanţii municipalităţii au hotărât brusc să pună în practică, cel puţin la nivel scriptic, ceea ce au tot amânat mai bine de un an, sub motivaţia constrângerilor legale şi condiţiilor imposibil de îndeplinit impuse de Electrocentrale (CET). La începutul acestei săptămâni, conducerea Primăriei a anunţat CET că este de acord să semneze protocolul privind crearea societăţii integrate de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic şi a înaintat conducerii CET o variantă revizuită a protocolului, pe care urmează, conform adresei Primăriei, să o şi supună votului Consiliului Local, în şedinţa de la finele lunii martie. Numai că, din cele şase pagini ale documentului de care, teoretic, va depinde, în mare măsură, soarta sistemului centralizat, cinci prezintă informaţii generale despre termoficarea gălăţeană şi doar una se referă la modul în care autorităţile văd menţinerea în funcţiune a serviciului în timpul verii şi iernii. Nici măcar nu precizează cum.

Prevederi confuze

În viziunea municipalităţii, societatea integrată va fi înfiinţată, cel târziu, la data de 1 aprilie, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă cei care au redactat şi semnat documentul în numele primarului Marius Stan au luat în considerare că ne aflăm deja în a doua jumătate a lunii martie, iar astfel de proceduri necesită mult timp. Totodată, în aşa-zisul protocol nu este prevăzut nici dacă societatea integrată se va crea pe structura Calorgal sau pe cea a CET.

Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, municipalitatea impune CET să achiziţioneze cazanul de apă fierbinte, de la Brăila, iar în schimb autorităţile îşi iau angajamentul „să asigure condiţiile necesare funcţionării investiţiei cel puţin 3 (trei) ani de zile”. Acelaşi document prevede că, pe perioada sezonului rece, "energia termică necesară (...) va fi realizată cu ajutorul agregatelor energetice existente în incinta Electrocentrale", cu precizarea că în perioada iernii se va livra "energie termică sub formă de apă fierbinte (…) şi energie electrică livrată în Sistemul Energetic Naţional. Energia electrică este produsă în cogenerare cu energia termică sub formă de apă fierbinte".

Apa caldă, din două părţi

Conform documentului Primăriei, în perioada aprilie - iunie 2016, "toate agregatele energetice din CET sunt în conservare şi energia termică va fi produsă prin implementarea soluţiei utilizând drept combustibil aburul livrat de ArcelorMittal SA. Cheltuielile de producţie şi transport vor fi acoperite de veniturile obţinute din activitatea desfăşurată utilizând un preţ de producere de maxim 400 de lei/Gcal inclusiv TVA, după obţinerea deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei”. Pentru perioada iulie-octombrie 2016 (dar şi pe întregul sezon cald al anilor ce vor urma), apa caldă va fi produsă pe platforma CET, cu ajutorului cazanului de apă fierbinte, cu personal redus şi agregatele energetice în conservare.

CET respinge protocolul

Conducerea Electrocentrale ne-a declarat însă că refuză să semneze protocolul în forma propusă de municipalitate. Administratorul special al CET, Sinan Mustafa, a confirmat şi faptul că societatea integrată nu va putea fi constituită până pe data de 1 aprilie. Mai mult, acesta a spus că în varianta protocolului înaintat de CET este propusă crearea noii societăţi pe structura Electrocentrale, care, deşi are bunurile ipotecate şi datorii către furnizori, îşi poate renegocia şi ajusta creanţele, conform Legii insolvenţei. Reprezentantul CET a reiterat că societatea nu mai dispune de resurse financiare pentru achiziţia cazanului de apă fierbinte de la Brăila şi, prin urmare, a propus, din nou, Primăriei şi Consiliului Local ca agregatul să fie achiziţionat de municipalitate, prin Calorgal.

Totodată, potrivit lui Sinan Mustafa, municipalitatea va trebui să suporte şi cheltuielile aferente procesului de producţie a agentului termic, pe baza aburului furnizat de ArcelorMittal, care se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei pe lună. În acest sens, s-a luat în calcul majorarea preţului gigacaloriei livrate de CET, iar Primăria a trimis deja către ANRE un punct de vedere favorabil.

"Suntem de acord ca producătorul în cogenerare Electrocentrale Galaţi SA - în insolvenţă să practice preţuri de vânzare a energiei termice care să-i acopere în mod rezonabil pentru consumatori cheltuielile suplimentare (…) Venim cu rugămintea să ne sprijiniţi pentru aprobarea în regim de mare urgenţă a acestor preţuri modificate în mod rezonabil pentru consumatori, ţinând seama de cheltuielile suplimentare generate de implementarea noii soluţii", se arată în adresa transmisă de municipalitate.

Conform informaţiilor noastre, în cazul în care preţul gigacaloriei va fi majorat, municipalitatea va trebui să suporte o subvenţie mai mare, astfel încât preţul final către populaţie să rămână acelaşi. La acest moment, se discută despre un preţ al gigacaloriei de 400 de lei, însă reprezentanţii CET spun că această valoare acoperă doar 10-15 la sută din costul de producţie, în condiţiile în care se vorbeşte de o cantitate a agentului termic ce va fi livrată la jumătate faţă de vara anului trecut.

În cazul în care protocolul va fi supus votului aleşilor locali, chiar dacă CET a transmis că nu îl semnează, documentul are mari şanse să "pice" la vot. "Sunt generalităţi care nu pot duce la luarea unei hotărâri. Eu cred că această formă nu poate fi supusă votului Consiliului Local", ne-a declarat viceprimarul Florin Popa.

Citit 4770 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2016 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.