UNDE şi CUM se lucrează în oraş. COȘMARUL noroaielor pe şantierele Galaţiului (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

UNDE şi CUM se lucrează în oraş. COȘMARUL noroaielor pe şantierele Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe strada Mihai Bravu modernizarea ar fi trebuit să fie gata pe 22 martie * Lucrările de pe strada Anghel Saligny stârnesc deja nemulţumire în rândul gălăţenilor * Strada Traian, un coşmar!


Chiar dacă primăvara încă se joacă de-a alba neagra cu temperaturile din termometru, şantierele de investiţii ale Galaţiului ar fi trebuit deja să se "dezgheţe". Tocmai de aceea, marţi am făcut un tur prin oraş, să vedem cum şi mai ales dacă se lucrează.

Întârziere pe Mihai Bravu

Dacă luăm de bun ceea ce scrie pe panoul de lucrări, modernizarea străzii Mihai Bravu ar fi trebuit să fie gata pe 22 martie 2016. Suntem deja pe 31 martie. Dar dacă luăm în calcul faptul că, în Galaţi, investiţiile mari au, în medie, o întârziere de cel puţin o lună, cum a avut, de exemplu, modernizarea Orăşelului Copiilor, suntem… în grafic. Mai ales că, încă de luni, Primăria a anunţat trafic restricţionat total pe segmentul cuprins între străzile Gării şi Alexandru Ioan Cuza. Din păcate, Primăria nu s-a încumetat să precizeze şi termenul…

Reamintim, modernizarea este executată de firma Tancrad, costă 4.846.576 de lei, fără TVA, bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Nemulţumiri pe strada Saligny

„Din 29 februarie s-au început lucrările pe strada Anghel Saligny. Este de apreciat acest lucru, dar nu s-a avut în vedere faptul că în zona aceasta funcţionează o şcoală şi o grădiniţă. De aproape trei săptămâni nu se poate intra decât pe o alee de pământ, care pe timp ploios este impracticabilă”, este mesajul care circulă pe Facebook, ilustrat cu dovada unor încălţări pline de noroi.

Cu tot respectul pentru constructor, firma Tancrad, importanţa lucrărilor nu scuză „daunele colaterale”. Mai ales că lucrările vor dura 12 luni şi vor costa 17,9 milioane de lei. Banii provin tot din creditul făcut de municipiul Galaţi la BERD.

Lucrări şi pe Tecuci

Tot muncitorii Tancrad lucrează şi pe strada Tecuci, pe tronsonul cuprins între strada Traian şi intersecţia IC Frimu. La fel ca Saligny, strada va beneficia de înnoirea reţelei subterane de apă şi canalizare (conducte, racorduri, branşamente), lucrări de refacere a suprastructurii drumului, lucrări de asfaltare a carosabilului, trotuarelor, înlocuire a bordurilor, refacerea marcajelor şi semnalizării rutiere, înnoirea instalaţiilor electrice destinate iluminatului stradal, înnoirea mobilierului urban. Plus reabilitarea Parcului Unicom! Mai trebuie spus că lucrările pe strada Tecuci ar trebui să dureze 14 luni şi vor costa 24,8 milioane de lei, tot de la BERD.

Contra cronometru

Fără exagerare, aşa ar trebui să se lucreze la investiţiile programate să fie gata la finele anului trecut, pe fonduri europene, desigur dacă termenele ar fi fost respectate. Dar nu au fost! Vom începe cu blocurile de locuinţe Y5, Y6 şi Y7 din Micro 20 cărora trebuie să le crească performanţele energetice până pe 30 iunie, altfel Primăria va fi silită să dea înapoi şi banii pe care Uniunea Europeană i-a decontat pentru ceea ce s-a realizat până la finele anului trecut.

Vestea bună este că, marţi, când le-am vizitat, firma constructoare, RBX Electric, din cauza căreia lucrările n-au fost gata la timp, era la datorie. Iar progresul era vizibil. De peste stradă, blocul G10 privea invidios cum se lucrează. În reabilitare termică ar trebui să fie şi el, şi blocul X4, dar deocamdată nu a fost desemnat constructorul care să finalizeze restul lucrărilor rămase de executat. Că fondurile europene oricum s-au pierdut!

Hai cu hotelul săracilor!

Marţi se lucra şi la „Centru comunitar de servicii sociale din strada Ştiinţei nr.26”, hotelul pentru nefericiţii sorţii. Dacă nu va fi gata pe 30 iunie 2016, Primăria Galaţi va fi obligată să returneze şi finanţarea europeană primită până pe 17 decembrie 2015. Că oricum pentru ce se realizează anul acesta nu-i mai decontează nimeni nimic. Faţă de finele anului trecut, când construcţia avea doar un nivel, acum a ajuns la aproape nivelul al treilea şi se amenajează mansarda. Lucrările sunt executate de firma Pallegrini, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 7.009.562 de lei fără TVA.

Of, Traian…

„Strada Traian arată groaznic, în afară de intersecţia cu Basarabiei, nu s-a asfaltat nimic”, protesta un gălăţean printr-un mesaj primit la redacţie. Termenele avansate de Primărie pentru finalizarea lucrărilor variau, la finele anului trecut, în jurul datei de 30 aprilie. Dar cine mai poate garanta ceva? Ah, desigur, dacă s-ar fi lucrat în ritmul susţinut în care Tancrad construieşte noua Primărie, probabil că artera Traian ar fi fost, la ora actuală, finalizată de mult!

Citit 3582 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.