Adio, tunel! Descoperire extraordinară pe fundul Dunării

Adio, tunel! Descoperire extraordinară pe fundul Dunării
Evaluaţi acest articol
(100 voturi)

Forajele executate de firma Louis Berger, în cadrul studiului pentru tunel, au scos la iveală adevăratul motiv pentru care faleza gălăţeană este instabilă: o imensă pungă de petrol aflată pe fundul Dunării!

O asemenea descoperire uimitoare va relansa economic Galaţiul, dar pune cruce obiectivului pentru care au început forajele: tunelul pe sub fluviu

Celebra familie Rockefeller vine la Galaţi, pentru a pune bazele firmei Stanoil

"Consorţiul Louis Berger s-a apucat de treabă. A închiriat barje, a făcut studii geologice pe cele două maluri şi urmează să continue cu studiile geologice pe fundul Dunării", anunţa, la începutul acestui an, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Viaţa liberă”. Miercuri, la conferinţa de presă, edilul declara că forajele pe fundul Dunării vor reprezenta un moment care va intra în istoria Galaţiului.

Ei bine, momentul istoric s-a petrecut ieri, când primele foraje realizate pe fundul Dunării au confirmat bănuiala specialiştilor aduşi de Louis Berger: la Galaţi, Dunărea curge peste o imensă pungă de petrol. Cel mai important zăcământ de petrol descoperit în ultimii ani în regiune! O asemenea descoperire uluitoare poate relansa Galaţiul din punct de vedere economic, dar pune cruce planurilor lui Marius Stan privind tunelul pe sub Dunăre.

Avem ţiţei!

Încă de la începutul acestui an, când consorţiului Louis Berger, care a câştigat licitaţia pentru documentaţia cu o ofertă de 11,6 milioane de lei fără TVA, a început forajele pe maluri, au existat suspiciuni cu privire la existenţa zăcământului. Tocmai de aceea, au fost aduse echipamente speciale, cu care s-au efectuat, în secret, câteva foraje pe fundul Dunării. Bănuiala a fost confirmată: o imensă pungă de petrol plasată la mare adâncime, pe fundul Dunării. Estmările experţilor sunt că, în realitate, cantitatea de petrol ar fi mult mai mare decât pare la prima vedere, pentru că ar fi vorba de patru sau chiar cinci straturi adâncime!

De urgenţă, renegocierea contractului

Chris Germanacos, directorul pentru Europa şi vicepreşedinte senior al grupului Louis Berger, cu care primarul Marius Stan a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre, a venit de urgenţă la Galaţi. Împreună cu reprezentanţii celebrei firme PricewaterhouseCoopers, care au realizat caietul de sarcini al licitaţiei câştigate de Louis Berger, şi cu autorităţile gălăţene vor renegocia contractul încheiat pentru tunelul pe sub Dunăre. Prima fază a documentaţiei ar fi trebuit să cuprindă studiul geo, un studiu de trafic şi un studiu care să spună valoarea totală a investiţiei, utilitatea ei şi soluţiile de finanţare. Numai că existenţa pungii de petrol pune punct construcţiei tunelului pe sub Dunăre şi continuării lucrărilor la studiul de fezabilitate. Potrivit surselor noastre, Louis Berger şi-ar dori ca, în loc de tunel, să se implice în exploatarea ţiţeiului descoperit în fundul Dunării. Tocmai de aceea se renegociază.

Faleza

Punga de petrol de pe fundul Dunării ar putea fi explicaţia pentru care, de ani de zile, autorităţile nu reuşesc să astupe definitiv Falezogaura, ba chiar a luat naştere şi un pui de Falezogaură pe Faleza Inferioară. Numai că o exploatare petrolieră cu ajutorul unor insule sau platforme de foraj ar putea duce la distrugerea Falezei Dunării, care şi aşa, de ani de zile, se confruntă cu instabilitatea accentuată. Tocmai această situaţie delicată, care ar putea stârni proteste din partea militanţilor ecologişti, în frunte cu Greenpeace, a atras atenţia celebrei familii Rockefeller, responsabilă pentru înfiinţarea şi apoi spargerea colosului petrolier Standard Oil.

Magnatul John D. Rockefeller a făcut o avere fabuloasa în urmă cu un secol, prin afacerile cu petrol derulate de către compania Standard Oil. Numai că, după cum a relatat presa internaţională, familia Rockefeller a anunţat, recent, că iese din afacerile cu tiţei motivând că prin extragerea şi exploatarea petrolului se minimizează impactul încălzirii globale. Ei bine, şansa de a putea extrage ţiţeiul în condiţii şi modalităţi care să nu afecteze mediul a redeschis apetitul Rockefellerilor pentru afaceri cu petrol. Şi, în curând, va ajunge la Galaţi cea mai nouă şi mai inovatoare platformă de foraj! Mai mult, firma ale cărei baze vor fi puse la Galaţi se pare că se va numi Stanoil, o prescurtare a fostului Standardoil!

Ce spune Marius Stan

Primarul Galaţiului, Marius Stan, s-a declarat copleşit de turnura pe care au luat-o evenimentele. Mai ales că şi-a văzut îngropat tunelul, pentru care a militat în ultimii trei ani de mandat. "Am spus când am iniţiat acest proiect al tunelului pe sub Dunăre că va fi salvarea Galaţiului şi am avut dreptate. Dacă nu am reuşit să construim un tunel, poate că vom reuşi să construim la Galaţi podul pe care de 20 de ani se chinuiesc să-l facă la Brăila", ne-a declarat Marius Stan.

Mai multe amănunte aici.

Citit 238906 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.